Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Green rim - 9.1.2022 at 15.22 Vaasa, Laajametsä Observation number 103705

Visibility II / V


Last Sunday I managed to document (I assume) the so-called The “Green Flash” and its rarer cousin the “Blue Flash” as the sun sets behind the horizon. I understand that this weaving phenomenon is relative. rare. There were quite modest beaches, hardly visible to the naked eye, but the colors stood out well in the pictures. The fine sunny and remarkably bright winter weather prevailed throughout the day. Freeze between -12 and -15 degrees at the time of shooting. In the main picture, both green and blue stand out at the edge of the strip, in the second picture the strip has shrunk almost completely to blue. The time difference between the main image and the second image is only 2 seconds. These two boxes were clearly the best in the set, the other pictures I took a little before and after these did not stand out green and blue as well.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Sunlight
 • Common atmospheric phenomena
  • Mirage info

   Mirage is a light phenomenon that occurs when there are layers of air of different temperatures in the atmosphere. The light gets reflected between these different layers.

   This can happen, for example, in the spring over the water when the sea is still cold and the sun is already heating up the air .

   In mirages, distant objects may appear even if you do not otherwise see them. Their shape is more or less distorted. Objects like boats or islands may also appear to be hanging upside down in the sky.

   Mirages involving landscape objects and celestial bodies are reported to the Skywarden. Asphalt mirages are not collected, since they are quite common during the summer months.

   In this mirage small islands seem to be hanging from the air over the sea. Image by Peter von Bagh.

   The Moon distorted on a mirage. Photo by Aki Taavitsainen.

   Island mirages over an ocean covered by ice. Image by Pentti Arpalahti.

 • Rare atmospheric phenomena
  • Green rim info

   Vihreä reuna (green rim) on Auringon tai Kuun vihreäksi värjäytynyt yläreuna. Se on havaittavissa kun valonlähde on hyvin matalalla horisontissa. Samaan aikaan näkyvillä voi olla myös valonlähteestä irronneita vihreitä kaistaleita. Niitä kutsutaan vihreäksi segmentiksi (green segment). Joskus havaittavissa on myös sinistä tai violettia väriä. Nämä kaikki ilmiön variaatiot raportoidaan tällä vihreän reunan rastilla.

   Vihreää reunaa ei tule sekoittaa vihreään välähdykseen. Aito vihreä välähdys näkyy silloin kun koko muu Aurinko on auringonlaskussa juuri kadonnut horisonttiin tai auringonnousussa ei ole aivan vielä ilmestynyt näkyviin. Vihreä välähdys kestää korkeintaan muutaman sekunnin, vihreä reuna on huomattavasti pitkäkestoisempi ilmiö.

   Jos vihreän reunan näkyessä koko valonlähteen kiekko on esillä, tällöin valonlähteen alaosassa voi näkyä punainen reunus. Sille on Taivaanvahdissa oma rastinsa.

    

   Vihreä reuna reunustaa Aurinkoa ohuena segmenttinä. Kuva Markku Ruonala.

    

   Vihreä reuna laskevalla Auringolla. Kuva Jari Luomanen.

    

   Sinistä, violettia ja vihreää reunaa Auringolla. Kuva Erkki Rauhala. 

Technical information

Nikon D7200 + Tamron 150-600mm f / 5-6.3 Di VC USD

600mm 1 / 640s f11 ISO 400

Images cropped from the originals

Comments: 8 pcs
Pekka Parviainen - 12.1.2022 at 21.32 Report this

Erinomainen onnistuminen! Sininen välähdys tai irrallinen segmentti ovat todella harvinaisia, ja jos sellaista joskus todistaa, voi kamerasähläys kuvan silti helposti pilata. Tässä ovat säädöt kohdillaan.

Sebastian Sainio - 12.1.2022 at 22.21 Report this

Kiitos Pekka! Kuvasin nämä ihan käsivaralta, manuaalitarkennustilassa (ekana automaattitarkennus kaukaisiin tuulimyllyihin ja napsautus objektiivin nappulasta MF-tilaan, yrittäen kuvatessa varoa ettei vahingossa tönäise tarkennusta päin mettää.) Monopodi olisi tässä tapauksessa antanut sopivasti lisätukea kuvaamiseen, mutta se jäi ottamatta mukaan tällä kertaa. Varsinkin kun piti kuvata kameran takanäyttöä katsoen auringon kirkkauden vuoksi.

Mikko Peussa - 12.1.2022 at 22.27 Report this

Komeat kuvat hienosta ilmiöstä, sekä vihreänä, että sinisenä!

Sebastian Sainio - 12.1.2022 at 23.15 Report this

Kiitos Mikko!

Markku Ruonala - 13.1.2022 at 07.35 Report this

Onnittelut hienon ilmiön onnistuneesta havainnosta.

Timo Alanko - 13.1.2022 at 11.28 Report this

Varsinaisesti vihreäksi ja siniseksi välähdykseksihän nimitetään auringon jo laskettua viimeiseksi näkyviä kaistaleita. Nämä luokitellaan käsittääkseni vielä segmentin irtoamisiksi. Tosi näyttäviä kylläkin. Järvilehdon Tommi sai varsinsisen vihreän ja sinisen välähdyksen kerran kuviin Raippaluodossa auringon noustessa. 

Mikko Peussa - 13.1.2022 at 16.54 Report this

Infonapin tietojen perusteella sekä sininen, että vihreä irronut segmentti ilmoitetaan vihreänä reunana näissä olosuhteissa, joten havainto on nyt muutettu ainakin toistaiseksi kangastukseksi ja vihreäksi reunaksi. Tästä aiheesta on keskusteltu laajasti ennenkin, mutta tällä kertaa julkaistaan nyt alkuun ainakin infonapin ohjeiden mukaan. Kuvat on tästä huolimatta erinomaisia!

Sebastian Sainio - 14.1.2022 at 21.37 Report this

Kiitokset vielä Markku ja Timo kommenteista. Kiitokset myös ylläpidolle havaintotietojen korjauksista. Pohdiskelin myös tuota nimitystä tai termiä tälle ilmiölle ennen kuin lähetin havainnon. Itse kun en näitä termejä ja luokitteluja silloin vielä tuntenut kovin hyvin. :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.