Visibility Unclassified
This went as it did in Strömsö. The curves were high and the sky was, of course, almost in a cloud. Well, however, I went for a walk on Strömsö's boat shore. At first the sky was just impossible, but the rays started to flash a little from the clouds and I stayed a little longer, thankfully. In the opening to the northwest or almost to the west, something familiar horizontal began to appear in the images. Dune them there! In front of them are interesting high rays of smell. I don't remember the ones I've photographed before. They continued almost to the zenith (square image)
Osno Action was on duty on the roof and also got prey from the clouds. The rather confusing turmoil seems to have been during the night. The camera should have been tilted a little more towards the zenith again. The fisheye would have been a boy. Osmonka's wider picture area was not enough :(
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2022 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Mihinkähän kategoriaan nuo dyynien edessä olevat pystyt haituvat kuuluvat? Säteitä ne ainakaan eivät ole. Olisivatko loimuavia?
Haituvat saattaisivat johtua mustista revontulista, eli välissä olevat tulettomat juovat on niitä "mustia tulia". Niiden kohdalla elektroneja kulkeutuu ylöspäin.
Olen lisäämässä tähän kuvan ja animaation...
Tuossa videolla pistää silmään ja oikeastaan jo vähän häiritsee varsinkin tuon vyön voimakas sykkiminen. Onko valvoneilla havaintoa, miten tuo vyö eli? Kamera ei tuollaista sykkimistä ole ennemmin itse synnyttänyt. Valotukset olivat 5s ja ISO 3200. Intervalli 8s.
Tuo aaltomainen kuviointi ovaalin alla on hyvin tyypillinen ennen alimyrskyä. Siinä kentän suuntaiset virrat ohjaavat elektroneja sekä ylös (mustat kohdat) että alas (kirkkaat kohdat). Kuvointi voi sisältää myös erilaisia läiskiä ja myös pienemmässä mittakaavassa pareja, joissa osallisena on sekä musta kohta, että ympäristöään kirkkaampi kohta, ns anti-black aurora. Näiden tarkkaa mekanismia, miksi ne vuorovaikuttavat pareina, ei vielä kirjallisuus täysin tarkkaan tunne.
Minna ja Eero jo mainitsikin mustista revontulista. Minä kuvasin niitä Enontekiössä 29.2.2020 yli tunnin. Silloin ne olivat taivaalla koko kannen ylitse kaaressa. Onko niitä kuvia lisää.
Minusta tuo näyttää revontuliluokituksessakin kuvatulta rakenteelta juomuinen (striated, S). Esimerkki juomuisesta vyöstä esim. osoitteessa https://www.auroraiceland.uk/aurora-types/. Tuo on suhteellisen harvoin näytelmissä esiintyvä rakenne, mutta kyllä meillä Vahdissakin jokunen esimerkki on.
Joo, kyselit niistä pstysuorista haihuvasäteistä. Kyllä ne minusta olivat nopeasti muuttuvia ja välillä useita kerralla ja välillä yksi kerrallaan nopeasti alhaalta ylös lähteviä "syöksyjä" ja joku niistä hajosi poikittaisiksi juoviksikin. Ihan kertakaikkiaan mystisiä muotoja!
Juomuisia revontulia löytyy esimerkiksi tästä Matias Takalan havainnosta 21.10.2014. Jos löydätte lisää, niin kertoilkaa.
Muistui mieleen Panu Lahtisen havainto 27.12.2021. Siitä viimeinen kuva/animaatio. Kovin tutulta näyttää. Itse huomasin nuo juomut vasta kuvissa. Olivat visuaalisesti liian himmeitä.
https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/103416
Olisiko tästä apua. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/88822
Kuvissani 4 ja 5 näyttää, että ne hiipuvat yläosaltaan, mutta käytännössä olivat koko taivaankannen ylitse kaaressa.
Parissa kuvassa heti puolenyön jälkeen näytti olleen samantapaisia juomuja Juvallakin. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/103923
Osassa noista esimerkeistä juomut, kuten tässä Timonkin havainnoissa, näyttäävät erikoisemmilta kuin tyyppillisen juomuisena rakenteena pitämäni reposet. Joitenkin olen ymmärtänyt, että juomuiset ovat tyypillisimmään tuollaista vähän epäsäännölistä tummia raitoja, ja monesti enemmän vaakasuuntaista. En ole itse juomuista nähnyt visuaalisesti ja aika harvoista kuvista sitä löytyy, vaikka rakenneluokituksena "striated", juomuinen on tunnettu vuosikausia. Eli varmasti nämä tapaukset ansaitsevat hiukan lisähuomiota.
Tuollaisia pystyjuovia (ei ihan noin selkeitä) ihmettelin itsekin reposten itälaidalla, mutta vasta puolen yön maissa tai jälkeen. Harmi ettei niitä hahmota kuvistani.
Kyselet mahdollisia "silminnäkijähavaintoja" tuosta videolla näkyvästä välkynnästä. Samatapaista on minunkin videossa, joka on otettu 4 sek intervallilla (3 sek valotus, eli 1 sek tauko kuvien välillä). Välkyntä yllätti kun näki valmiin videon, paljain silmin ei mitään diskoa ollut havaittavissa. Mietin että minkälaisella intervallilla olisi tullut rauhallisempi lopputulos, mutta ainakaan intervallin tuplaaminen ei siis ehkä olisi auttanut :)
Joskus, kun on jonkinlaista nopeaa sykintää nähnyt paljain silmin, niin ei sitä ole kuviin saanut tarttumaan (liian nopeaa muille kuin erkoisherkille kameroille?). Ja nyt sitten näin päin, että kamera nappaa sykinnän, jota ei silmin ole huomannutkaan (liian verkkaista ja himmeää livenä huomattavaksi?).