Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Glory from the ground - 27.12.2021 at 13.57 Ilmajoki Observation number 103960

Visibility III / V

Pekka Lähteenmäki, Ursa (Helsinki)

We were going to meet our puppy breeder and the puppy's siblings and adult dogs in Ilmajoki. The frost was about -13 ° C and a lot of beautiful ice mist floated in the fields. In the field opposite the Sun, I noticed gloria while wondering if it could be found even in the cold?


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Sunlight
 • Rare atmospheric phenomena
  • Glory from the ground info

   Glooria on havaitsijan pään varjon ympärillä näkyvä spektrivärinen rengas tai niiden sarja. Ilmiö syntyy kun havaitsijan varjo projisoituu vesisumuun.

   Gloorian kanssa havaitaan tavallisesti samoista pienistä sumupisaroista syntyvä sumukaari. Jos sumu verhoa myös Aurinkoa, nähdään Auringon ympärillä lisäksi kehä, joka on olemukseltaan paljolti gloorian kaltainen ilmiö. 

   Gloorian näyttävyys on pääasiassa kiinni pisaroiden kokojakaumasta. Mikäli jakauma on laaja, eli sumu koostuu monenkokoisista pisaroista, ilmiö on väreiltään hailakka spektrirengas. Jos taas kokojakauma on kapea, eli sumupisarat ovat kaikki suurinpiirtein samankokoisia, glooria näkyy sarjana voimakkaasti värjäytyneitä spektrirenkaita. 

   Juuri muodostuneessa sumussa pisarat ovat yhdenkokoisia, sumun vanhetessa pisaroiden kokojakauma laajenee.

   Gloorian kokoon vaikuttaa pisaroiden koko. Pienet pisarat tekevät suuren gloorian, isot pisarat tekevät pienen gloorian. Hyvin pienillä pisaroilla tulee vain yksi laaja rengas vaikka pisaroiden kokojakauma olisi kapea. 

   Merkitse tämä rasti kun havaitset gloorian maanpinnalta Auringon valossa, joskus harvinaisesti ehkä myös Kuun valossa. Maanpinnalta keinovalossa ja lentokoneesta havaituille gloorioille on Taivaanvahdissa omat rastinsa yleisten valoilmiöiden puolella.

    

   Glooria on metsästettävä heti Auringon nousun aikoihin jolloin havaitsijan varjo projisoituu kauaksi. Kuva Jukka Ruoskanen.

Technical information

Canon EOS 5D Mark III, EF70-200mm L IS II USM, 70mm, 1 / 160s, f8, ISO 100 and 200mm, 1 / 60s, f8, ISO 100

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 17.1.2022 at 17.20 Report this

Sumu on ollut ainakin osittain, luuultavasti kokonaan alijäähtynyttä vesisumua, kun on noin nätin gloorian saanut aikaan.

Pekka Lähteenmäki - 17.1.2022 at 17.23 Report this

Kiitos Tero, en ole aiemmin nähnyt vastaavaa pakkasella ja suljin halot heti pois kuvioista ilmiön ulkonäön perusteella. "Normigloorian" olen kyllä tavannut lentokoneesta aiemmin.

Miten harvinainen ilmiö on kyseeessä?

Tero Sipinen - 17.1.2022 at 19.01 Report this

Ei näitä nyt niin mahdottomasti Vahdissa ole; tämä oli viideskymmenes viides. Itseä ei ole vielä onnistanut. Mutta kyllä se vielä joskus... Tarvitaan vain sopivasti (ei liikaa) tuoretta sumua ja riittävästi valoa. Ja vielä se kolmas ainesosa: hereillä oleva havaitsija :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.