Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Lunar corona - 18.1.2022 at 23.30 Tammela Observation number 104005

Visibility III / V


A clear halo appeared in the colors of the rainbow around the moon. I don’t remember seeing such a clear and colorful halo around the moon before. However, I am not a very active celestial observer :)


Additional information
 • Common atmospheric phenomena
  • Lunar corona info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 2 pcs
Timo Alanko - 19.1.2022 at 13.34 Report this

Hieno! Hyvin onnistuit kuvaamisessakin :)

Pekka Lähteenmäki - 19.1.2022 at 19.46 Report this

Tuo ei itse asiassa ole halo, jollainen muodostuu kun valo taittuu ja heijastuu jääkiteistä. Kuvassasi on Kuun kehä, joka muodostuu valon sirotessa pilvipisaroista. Kyseinen ilmiö voi näkyä myös Auringon ympärillä (muista katsoa varovaisesti aurinkolaseilla tai/ja piilota aurinko esimerkiksi puun, rakennuksen tai kätesi taakse) kun on sopivia pilviä. kotioloissa saman ilmiön voi nähdä vaikka saunan tai auton ikkunassa tai parvekkeen laseissa kylmällä säällä kun sisällä on kosteata ja lämmintä ilmaa.

Jatka hyvää harrastusta, tulet vielä näkemään myös hienoja halonäytelmiä kun vaan kuljeskelet ulkona ja tähyilet taivaalle! :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.