Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

One halo form - 21.1.2013 at 12.40 Rautalampi Observation number 10473

Visibility I / V

Vesa Vauhkonen, Ursa (Itä-Suomi)

Cool looking color clouds. It can also be 22 ast. left side sun. The colored spot remained in place relative to the Sun, as the cloud moved west. The left edge was very bright.

Reminiscent of a pike swimming with its mouth open, even if it rose over a net to haunt ...More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Sunlight
 • Common halos (in sunlight)
  • Sundog info

   Sundog (or 22° parhelia) ovat värillisiä valoläikkiä Auringon molemmin puolin. Niiden etäisyys Auringosta muuttuu Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla ne ovat 22 asteen etäisyydellä siitä. Mitä korkeammalle Aurinko nousee, sitä kauempana sivuauringot näkyvät ja sitä himmeämmiksi ne myös muuttuvat.

   Sivuaringot katoavat kun valonlähde nousee yli 60 asteen korkeudelle - Suomessa sekä Aurinko että Kuu pysyvät aina tätä matalammalla.  

   Jääsumussa sivuauringot ovat joskus häikäisevän kirkkaita. Tällöin on hyvät mahdollisuudet nähdä tuplasti kauempana Auringosta sijaitsevat, hyvin harvinaiset 44° sivuauringot.

   Sivuaurinkoja havaitaan jääsumussa myös ulkovalaisimilla. Tällöin ne ovat kaukaa katsottuna horisonttirengasmaisia valoviiruja, jotka ulottuvat korkeintaan 22 asteen etäisyydelle lampusta. Lähellä lamppua sivuauringot taipuvat kidevälkkeestä muodostuneena kolmiulotteisena pintana havaitsijan silmiin. Valokuvissa tämä vaikutelma ei kuitenkaan toistu, vaan näkyvillä on pelkät horisonttirengasmaiset viirut.

   Erikoinen paikka havaita sivuauringot on auton kuurainen tuulilasi. Haloille sopivia kiteitä muodostuu auton pinnoille varsin helposti. Parhaiten tällaiset halonäytelmät saadaan esiin pimeällä taskulampun valossa.

   Sivuaurinko on yleinen halo, jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Usein se näkyy taivaalla varsin lyhyen aikaa.

    

   Sivuaurinkoja nähdään varsinkin kun Aurinko on matalalla. Kuva Mikko Peussa.

    

   Lyhytaikainen, yksinäinen sivuaurinko syttyy monesti pieneen pilvikuituun. Näin syntyneet sivuauringot voivat olla toisinaan hyvin kirkkaita. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Kuun poikki kulkevalla kapealla lentokoneen jättövanalla näkyvät sivuauringot. Ne ovat yleisin jättövanoilla havaittava halo. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kun jääsumussa loistavat näin kirkkaat sivuauringot, silloin kannattaa katsoa myös tuplasti kauemmaksi Auringosta. Siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä harvinaiset 44° sivuauringot. Kuva Toivo Kiminki.

    

   Erillisissä kiteissä kimalteleva sivuaurinko. Kuva Sara Riihiaho.

    

   Suurella valonlähteen korkeudella sivuauringot ovat selvästi etääntyneet samaan aikaa näkyvästä 22° renkaasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilareita ja sivuaurinkoja laskettelurinteen lampuilla. Sivuauringot ovat lampuista vaakatasossa lähteviä valojuovia. Kuva Mika Aho.

    

   Halonäytelmä tuulilasissa. Sivuauringot on merkitty nuolilla. Värikäs kaari kuvan oikeassa alareunassa on zeniitinympäristönkaari. Valona on tuulilasin toisella puolella oleva led-lamppu. Kuva Jari Luomanen.

Technical information

Canon S100.

Comments: 6 pcs
Matti Helin - 21.1.2013 at 15.01 Report this

Näyttäis sivuauringolta tai 22 pätkältä. Komeita.

Panu Lahtinen - 21.1.2013 at 15.08 Report this

Jep, sivuaurinko on. Siirsin ylläpidon puolesta halohavainnoksi ja lisäsin tunnistuksen lisätietoihin.

Marko Riikonen - 21.1.2013 at 15.16 Report this

Hieno on!

Mirko Lahtinen - 21.1.2013 at 16.36 Report this

Täälläkin näkyi häikäisevän kirkas oikea sivuaurinko cirrus-juovassa, mutta harmikseni en ehtinyt ottaa kuvaa.

Mikko Peussa - 21.1.2013 at 17.08 Report this

Komea sivuaurinko, mutta kalasta olen erimieltä. Eihän tuo hauki ole kolmoskuvassa, vaan selkeä lohihan se siinä on koukkuleukoineen :)

Vesa Vauhkonen - 21.1.2013 at 17.24 Report this

No joo, annetaan periksi. Tosin ykköskuvan kovasti kapeneva pyrstöosa toi mieleen myös mateen eli savolaisittain 'matikan'. Matikoita ja haukia Viitaniemen selältä on noussut, jospa se lohi nousi pilviin ilkkumaan.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.