Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Anticrepuscular rays - 24.6.2022 at 23.40 Vaasa Observation number 107351

Visibility III / V


Some expert will probably find out, too, I was in the observation tower of the local ski resort just for photography, for other purposes. But so: a radial form of cloud-like light in the opposite direction of the setting sun.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Sunlight
 • How did the phenomenon move?
  • Stayed put
 • How long time did you see the object fly in the sky?
  • Over 20 seconds
 • Rare atmospheric phenomena
  • Anticrepuscular rays info

   Vastahämäränsäteet ovat Aurinkoa vastakkaisella taivaalla näkyviä valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä. Ne näyttävät "säteilevän" yhdestä pisteestä, joka on Aurinkoa vastapäätä.

   Itse Aurinko on vastahämäränsäteiden näkyessä horisontin alapuolella. Vastahämäränsäteet syntyvät kun Auringon suunnalla matalalla horisontissa tai sen takana näkymättömissä on pilviä jotka osittain varjostavat vielä ylemmäs ilmakehään paistavan Auringon valoa. 

   Vastahämäränsäteet ja tavalliset hämäränsäteet ovat yhtä ja samaa ilmiötä. Kun Aurinko laskee horisontin alapuolelle ensimmäinen näkyvä osa on vastahämäränsäteet. Auringon edelleen painuessa alemmas ne pitenevät kohti Auringon puoleista taivasta, kunnes näkyvillä on koko taivaan halkovat hämäränsäteet. Lopussa havaittavissa on vain Auringon puoleisen taivaan hämäränsäteet.

   Aurinko laskee yleensä sen verran nopeasti että kameran on paras välittömästi saatavilla jos aikoo ehtiä kuvata hämäränsäteet. Kesällä tosin on mahdollista nähdä pitkäkestoisia hämäränteitä kun Aurinko pysyttelee pitkiä aikoja sopivalla korkeudella horisontin alapuolella.  

    

   Vastahämäränsäteet näyttävät säteilevän pisteestä joka on Aurinkoa suoraan vastapäätä. Tässä Tamperelle nähdyssä tapauksessa valokuvattiin myös Auringon puolella heikommat tavalliset hämäränsäteet. Kuva Jari Luomanen.

    

   Vastahämäränsäteet Kangasalalla. Kyse on samasta tapauksesta kuin yllä oleva Tampereen havainto. Kuva Jaakko Kuivanen.

    

   Panoraamakuvassa näkyy kuinka hämäränsäteet yltävät läpi taivaan. Aurinkoa vastakkaisella taivaalla ilmiön vastahämäränsäteiksi kutsuttava osa päättyy maan varjoon. Tämä Saksassa kesällä 2011 valokuvattu näytös piirtyi Eritrealaisen Nabro-tulivuoren tuhkaan ja kuvassa on myös tulivuorirusko. Kuva Daniel Eggert.

Comments: 7 pcs
Tero Sipinen - 25.6.2022 at 16.38 Report this

Ilmiö on nimeltään vastahämäränsäteet ja siinä on perimmältään kyse kaukaisten pilvien heittämistä varjoista jotka halkovat tummempina kiiloina vaaleampaa taivasta. Ilmiö on näkynyt viime yönä harvinaisen selkeästi ja komean otoksen oletkin saanut niistä!

Timo Alanko - 25.6.2022 at 16.49 Report this

Onpas komeat säteet! Reilua tuntia aiemmin kuvasin Gerbyssä vastapilvisäteet dronella samaan suuntaan. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/107335   Olisipa pitänyt hoksata nostaa se ilmaan vielä vähän myöhemminkin.

Mikko Peussa - 25.6.2022 at 16.52 Report this

Komea viuhka vastahämäränsäteitä!

Mikko Luoto - 25.6.2022 at 16.55 Report this

Kiitoksia kaikille tietäjille kommenteista, joskus sitä vain kuvaa tietämättä mitä kuvaa. 54 vuotta ja risat piti elää, ennenkö ensi kertaa elämässään näki tällaiset, ainakaan näin selvät.

Paula Wirtanen - 26.6.2022 at 14.59 Report this

No nyt on hieno kuva! Ja ilmiökin täällä on jo tunnistettu :)

Mikko Luoto - 26.6.2022 at 17.56 Report this

Kiitoksia kommentistasi Paula!

Sebastian Sainio - 28.6.2022 at 23.50 Report this

Hieno bongaus!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.