Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Perseids - 13.8.2022 at 00.05 - 13.8.2022 at 02.00 Rusko Observation number 108383

Visibility IV / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

The Perseids were visible to some extent and finally the rocket launch and its impressively spectacular passage through the sky stole the whole show.

The first and second pictures are of the same Perseid, which left an afterglow in the sky for a while. The triple image has a severely cropped gif animation of it.

In the quadrilateral, Perseid appears next to the rocket cloud.More similar observations
Additional information
  • Observation target
    • Meteor shower
  • Name of the observation target
    • Perseidit
Comments: 10 pcs
Timo Alanko - 13.8.2022 at 09.23 Report this

Täytyy olla perseidien katselijoiden sitkeää porukkaa! Itse tuijottelin Espoossa parvekkeella alkuyöstä puoli tuntia oikeaan suuntaan ja näin yhden aika vaatimattoman :(  Aamuyöllä käväisin ulkona vielä uudestaan, enkä nähnyt yhtäkään. Olisihan niitä nyt maksimin aikana voinut näkyä jopa kymmeniä tunnissa? Oli vähän sellainen "Paljon melua tyhjästä" tunne.

Jarkko Alatalo - 13.8.2022 at 10.42 Report this

Sen kummemmin tarkkailematta näin 3 lentoa silmäkulmassa 2,5h aikana. En tiedä mikä olisi ollut tulos, jos olisi pötkötellyt selällään :)

Juha Termonen - 13.8.2022 at 11.45 Report this

Saattaa olla että näin tuon saman jälkihehkun jättäneen Espoosta katsottuna länsitaivaalla ja suuntana karkeasti pohjoisesta-etelään. Lento tuntui kestävän pitkään, oli kirkas ja meteoriitista ikäänkuin näytti irtoilevan hehkuvia palasia. Komein koskaan näkemäni. 

Timo Alanko - 13.8.2022 at 12.10 Report this

Ei olisi kyllä ollut mitään jakoa pysyä hereillä tuolla intensiteetillä. No, Falcon olisi ehkä karistanut unet silmistä :)

Mikko Peussa - 13.8.2022 at 14.44 Report this

Timo Alanko: Olihan useissa lähteissä kerrottu, että Kuu estää himmeiden näkymisen tämän vuoden maksimissa, joten siinä mielessä ei mitenkään ”paljon melua tyhjästä” minun mielestä. Onhan ne hyvin näyttäviä ja muutamat oli tälläkin kertaa. Mitä tulee yövalvomiseen, niin minulle se ei ole mikään ongelma jos on kesäloma tai muuten vapaata työstä seuraavana päivänä. Olen oikeastaan yöihminen, mutta vuorokaudessa nukun silti 7-9 tuntia. Tällä kertaa Perseidien tarkkailuni loppui Falcon 9 raketin ylilentoon ja alkoi niiden kuvien tutkiskelu. Kolme eri kameraa kuvasi siihen saakka ja kaikki Perseidit ja Falcon 9 osui samaan kameraan ;-)

Timo Alanko - 13.8.2022 at 20.04 Report this

Mietin silloin alkuyöllä, että mitenkähän näitä yrittäisi kuvata, jos olisi järkkäri mukana reissussa. Miten sinä , Mikko kuvaamisen järjestit? 4 sekunnin valotuksiako peräkanaa tuntitolkulla? Vähän epäilyttäisi rääkätä järkkärin suljinta tuolla tavalla. Vihjeitä seuraaviin tuleviin koitoksiin?

Mikko Peussa - 13.8.2022 at 20.28 Report this

Timo: Suurimmalla aukolla ja mahdollisimman suurella ISO-arvolla. Sitten valotusaika niin lyhyeksi ettei taustataivas valotu liian kirkkaaksi. Pitkä valotusaika ei kirkasta yhtään Perseidiä joka valottuu 1-2 sekuntia, vaan tekee taustasta ainoastaan liian valoisan.

Itse käytin muistaakseni ISO-2000 - 2500, joka ei vielä kohise uudessa kamerassa pahasti (vanhoissa rungoissa kohinan takia pienempi, ISO-800 - 1600) ja aukko oli suurin tuolla objektiivilla eli f/2,8. Valotusajat alussa n. 3 sek ja lopussa kun pimeni hieman, niin 4-6 sekuntia. Sitten vaan sarjaa nopeimmalla sulkimella. Yhtään ei osunut väleihin tällä kertaa.

Kamerat on rakennettu kuvaamista varten, vaikka se raksutus tuntuukin pahalle.  Vanhoilla runkoillani on kuvattu sarjaa kymmeniä öitä vuodesta toiseen ja illasta aamuun tulipallojen ja yläsalamoiden toivossa ja hyvin toimii edelleen. Kuu haittasi kyllä tällä kertaa kuvaamista huomattavasti ja pakotti lyhyisiin valotusaikoihin.

Tuossa pähkinänkuoressa jotain vinkkejä. Sen verran vielä, että kuvasin itse taivasta pohjoisen puolelta lännestä itään Kuun takia. Perseidejähän näkyy joka suunnassa vaikka radiantti on lähellä Kassiopeiaa. Eli ne näyttää tulevan sieltä, mutta se on perspektiivin luoma illuusio.

Timo Alanko - 13.8.2022 at 21.33 Report this

Vielä yksi yksityiskohta ihan mielenkiinnosta. Kamerasi taitaa olle peilitöntä mallia, eli suljinmekanismi ei ole tuossa ihan niin lujilla? En nyt lennosta muista onko omassani Eos 5d mk3 jokin rajoitus peilin ylhällä pitämisen kestolle. Vai oletko hyppyyttänyt vanhoilla rungoillasi peiliäkin yhteen menoon tuollaisia tuhansien laukausten määriä kerralla?

Mikko Peussa - 13.8.2022 at 21.52 Report this

Ei minulla Timo ole yhtään peilitöntä mallia, muuta kuin puhelimen kamera ;-) Vanhoilla EOS 550D malleilla olen raksuttanut menemään tosiaan niin kuin edellä kerroin. Sama juttu nykyisellä 6D Mark II:lla mutta vähemmän toistaiseksi.

Peilihän ei ole suljin, vaan kennon edessä liikkuu erikseen verhosuljin. Ensin nousee peili pois edestä ja sitten suljinverho aukeaa. Mielestäni ennen kuvausta ylös lukittu peili putoaa kuitenkin alas yhden kuvan jälkeen, ainakin noissa vanhemmissa malleissani.

Onhan se melkoista raksutusta mutta kestäviä työkaluja ne on.

Timo Alanko - 13.8.2022 at 22.50 Report this

Ok. Katsoin vain, että sinulla on kutonen ja oletin sen olevan peilitön. Se ei sitten ollutkaan 6r. Liveview kyllä pitää peilin ylhällä useammankin kuvan ajan, mutta en löydä mistään tietoa, onko siinä kuitenkin jokin aikarajoitus vai voiko kuvia raksuttaa rajattomasti. Suljin tekee tietysti työtä koko ajan, mutta pelin nostomekanismi ei rajoitu kohtuuttomasti. Oman Canonini ostin käytettynä ja saldo taitaa sulkimella lähestyä 100 tuhatta, ellei ole jo ylikin. Sulkimen vaihtohuolto ei ole ihan ilmainen.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.