Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

At least 10 lightning strikes seen - 19.8.2022 at 02.15 - 19.8.2022 at 04.00 Lieto Observation number 108685

Visibility V / V

Matti Helin, Ursa (Länsi-Suomi)

The forecast predicted a night thunderstorm in the Turku region. I set the alarm to wake up at two and collapsed into the blankets.

When the clock chimed, I got up and looked outside for a moment. Flash. The rain radar also revealed that a thunderstorm front was approaching. I estimated that it runs along the coast of Turku in the direction of Pori, so I decided to drive to the rock of Vanhalinna, from where I assumed the lightning could be seen comfortably.

And yes, the lightning was nice to see. Very comfortably. The distance to the thunder was about 15-50 kilometers. The air was hazy with humidity, so the lightning flashed a beautiful orange.

At the best moments, lightning could be seen less than every ten seconds. I can't remember such a density in these corners for a moment.

I had to shoot with full aperture and maximum zoom, so that the flashes flashing in the distance were clearly enough in the pictures. But there were also a few really bright cases.

You could also see a few hits on distant trees in the pictures. In total, there were more than 80 photos with flash within an hour and a half.

Finally, a really brisk storm front arrived, it slowly started to rain and I went back to sleep,

Have a great night, more of these!More similar observations
Additional information
 • Observed storm phenomena
  • Diffuse heat lightning info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Heat lightning info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Lightning hitting to ground/object info

   Salaman osuma on toisinaan paikannettavissa selvästi tunnistettavaan kohteeseen, kuten esimerkiksi puuhun, radiomastoon, lentokoneeseen. Pyydämme, että kerrot havaintokertomuksessa tarkemmin kohteesta ja sen sijainnista.

    

   Tässä kuvassa salama iski noin 100 metrin päähän. Iskun tarkkaa kohdetta ei tiedetä. Kuva Miikka Mäkinen.

  • Anvil crawler info

   Alasinryömiäinen (englanniksi anvil crawler) on vaakasuuntaisesti taivaalla suuren etäisyyden liikkuva, tyypillisesti askeltaen etenevä salama, joka yleensä liittyy suureen ukkospilvijärjestelmään.

   Alasinryömiäiset ovat näyttäviä ja harvinaisia salamoita. Niiden pätkittäinen askel kerrassaan eteneminen voi tuoda strobovaloja muistuttavan vaikutelman.

  • Rainwall info

   Kuuro-ja ukkospilvissä ilman maata kohti suuntautuva liike muodostaa laskuvirtauksen, joka näkyy parhaimmillaan hienona sadeseinämänä.

   Sadeseinämä on jyrkkäreunainen sateen reuna, joka erottuu välillä erittäin näyttävästi konvektiosolun etureunassa. Sitä seuraa erittäin runsas, nopeasti alkava rankkasade, mahdollisesti myös raesade.

       Sadeseinämä Helsingin taivaalla 13. kesäkuuta 2009. Kuva Pauli Jokinen.  

    

   Voimakkaat laskuvirtaukset synnyttävät maahan törmätessään ukkospuuskia tai syöksyvirtauksia. Sadeseinämän maanpinnan läheinen osuus leviää joskus eteenpäin, joka voi tarkoittaa voimakasta syöksyvirtausta. Tällöin puhutaan suomennettuna sateen jalasta (rain foot).

    

   Sadeseinämä Lahja-rajuilman etureunassa Nokialla 7. elokuuta 2010. Kuva Esa Palmi.

    

   Etelä-Suomessa 3.7.2011 salamoinut ukkosnauha saavuttaa Hämeenlinnan Aulangon. Ukkosnauhan etureunassa oli nähtävissä sadeseinämä, vyörypilvi ja tulevan suppilopilven alkua. Kuva Jari Laikko.

  • Downburst info

   Syöksyvirtaus on ukkospilvestä laskeutuva voimakas puuskittainen ilmavirtaus. Syöksyvirtaus on yhdensuuntainen tuuli, toisin kuin selvästi pyörivä trombi. Syöksyvirtauksen kohdalla sataa usein hyvin voimakkaasti.

   Syöksyvirtaus voi aiheuttaa huomattavia tuhoja. Se kaataa puut yhteen suuntaan, kun taas trombin jäljiltä puut ovat kaatuneet sikin sokin. 

   Syöksyvirtaus tarkoittaa vain tuulta joka havaitaan laskuvirtauksen osuessa maahan. Muussa tilanteessa voidaan puhua ukkospuuskasta.

    

   Syöksyvirtaus taivuttaa puita. Kuva Esa Palmi.

Comments: 12 pcs
Timo Alanko - 19.8.2022 at 13.34 Report this

On kyllä kertakaikkisen komeaa katsottavaa! Mahtavat värit. Haaveeksi on vielä jäänyt itselläni vastaavat :(

Lasse Nurminen - 19.8.2022 at 16.12 Report this

Ai ai, oli varmasti nautinnollinen yö, komeat kuvat!

Matti Helin - 19.8.2022 at 16.25 Report this

Kiitos. 

Olihan tuo harvinaista herkkua. Sai kuvata yksiltä jaloilta toista tuntia, eikä sadekaan häirinnyt. 

Mikko Peussa - 19.8.2022 at 23.10 Report this

Hyvä että jaksoit valvoa ja sait hienon setin aikaiseksi.

Jari Luomanen - 20.8.2022 at 01.42 Report this

Upea setti! 

Tero Sipinen - 20.8.2022 at 08.17 Report this

Onpas, onpas! Hienoa, että tarjoutui noin mahtava tilanne, että sait rauhassa nauttia sateelta (ja salamaniskuilta) suojassa. Ja hienoa, että on Vahti niin saa muutkin nauttia :)

Mietin tuota punerrusta, olisiko siinä kyse nollannen asteen hehkusta?

Matti Helin - 20.8.2022 at 09.47 Report this

Kiitos. 

Tero: Ehkä tavallaan, mutta ehkä ei. Ilma oli todella utuinen, kostea.. Taivas oli lisäksi kauttaaltaan Turun alueen valosaasteen värjäämä. Tuota utua näkyy jo noissa kuvissa, kun katsoo metsää. Mitä kauempana on, sitä harmaammalta metsä näyttää.

Eilen illalla utua oli vielä reippaasti ja auringonlasku oli ärtsyn oranssi, tosi näyttävä. 

Juha Ojanperä - 20.8.2022 at 13.03 Report this

Tulee vahvat Stranger Things -fiilikset näistä!

Pirjo Koski - 20.8.2022 at 22.59 Report this

Komeaa. 

Matti Helin - 21.8.2022 at 09.39 Report this

Kiitoksia kaikille. 

Juha: Juu, lapsetkin sanoivat, että stranger things -sarjassa on ollut samanlainen eventti ja jos sen näkee, kuulemma, se ei kovin hyvä juttu ole.... En oikein päässyt jyvälle, mitä tapahtuu, mutta kuulemma pitäisi olla lempimusiikkia ja johdolliset kuulokkeet saatavilla. Juu, ei mitään hajua, kun en ole sarjaa katsellut. 

Eero Karvinen - 21.8.2022 at 10.05 Report this

Hienot salamat ja värimaailma!

Matti Helin - 21.8.2022 at 11.10 Report this

Kiitos. Vähän epäilytti, että näkyykö tuon utumassan läpi mitään, kun ajelin vanhalinnan suuntaan. Oli niin mustan ja piirteettömän näköinen taivas. Mutta onneksi näkyi ja pilven pohja oli suht korkealla. Lisäksi, eteen ei tullut pilveä kuin vasta loppuvaiheella. Oli esteetön näkymä.

Mutta ei näitä olisi tältä etäisyydellä varmaan näkynyt kovin hyvin, jos olisi jostain alkavalta paikalta koittanut katsella. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.