Visibility II / V
Kokkola In the morning of November 12, 2022, I took 323 pictures with the timer, this wagtail going north might be some kind of meteor.
The shooting direction of the camera was straight up towards Leijona.
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2023 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Ei näytä meteorilta, meteorit ei kiemurtele tuolla tavalla. Kyseessä on luultavasti jonkun satelliitin kirkastuminen ja tuuli on ravistellut jalustaa tuossa vaiheessa, missä satelliitti on ollut vähän himmeämpi (kirkastumassa tai hiipumassa).
Kulutin kohtalaisesti aikaa etsiessäni sopivaa tähtikuviota Leijonasta ja kun ei onnistunut, turvauduin astrometry.net:iin. Ekalla yrittämällä ei onnistunut, mutta kontrastikkaammaksi tehdyllä kuvalla vihdoin onnistui. Ja osoittautui, että kohta on Ison karhun takapuolen tuntumassa. Ilmankos ei leijonasta löytynyt. Kuvahan onkin reippaasti rajattu (exif: 30 kino-mm) ja viiru tuskin on sattunut kuvan keskelle. Auttaisikin kovasti, jos havainnossa olisi mukana myös alkuperäinen kuva.
Kun oikea paikka viimein löytyi, Heavensatilla löytyi äkkiä aika hyvin sopiva ehdokas: Fengyunin sirpale (#30037). Mutta tämä jäi vähän epävarmaksi, sillä en saanut kunnolla asemoitua kuvaa ja Heavensatin simulaatiota. Luulisi, että näin pienen taivaanpalan sovittamisessa ei tulisi projektiovääristymiä, mutta ai niin, alkuperäinen onkin aika laajapolttovälinen. Ja jos viiru on ollut lähellä(kään) reunaa, vääristymät on merkittäviä. No, seuraavaksi yritin Huginin avulla täsmäyttää kuvan ja simulaation projektiot mutta se ei ottanut onnistuakseen.
Eli valistunut arvaus: Fengyun 1C DEB #30037
Vähän kyllä mietityttää "pyrstön" kiemurtelun laajuus verrattuna tähtien muotoon. Aika pieninä ovat tähdet kuitenkin tuon ajan pysyneet. Vai olisiko tähtien vähäisempään leviämiseen kuvassa vaikuttanut vipeltäjän ja tähtien kirkkausero.
Tähdissäkin on himmeämpi "nökönen" oikealla puolella. Eli enimmäkseen ollut pientä heiluntaa (siitä vähän levinnyt tähti) ja siten vähän reilumpi heilahdus (se himmeämpi nökönen).
Onko ykköskuvan viirusta laajempaa versiota? Savuvanaa ei juuri jäisi jäljelle noin himmeästä tulipallosta. Kakkoskuvahan on eri aikaan kuvattu.
Kuvissa näyttäisi olevan kaksi eri viirua.Ykköskuva on Otavan "kauhan" oikealta alapuolelta ja kakkoskuva taasen "kauhan" alavasemmalta puolelta.
Spaceweatherin sivulla on materiaalia jonkun kiinalaissatelliitin ajoaineen purkautumisesta tms. Pisti vain silmään...
Ensimmäisessä kuvassa on sen verran kirkas taustataivas etten saanut oikein otetta sijainnista taivaalla, mutta toisen kuvan satelliitti on YAOGAN 29 (2015-69A). On EXIF:n mukaisena aikana (06.56.28) juuri oikeassa kohdassa. Laskeva ratakin täsmää valotuksen alkuun.
Kirkas kaksoistähti oikealla alhaalla on 9 ja 12 UMa,siitä vasemmalle on 25 UMa,viirussa melkein kiinni 18 UMa ja ylhäällä 29 ja 23 UMa,piece of cake..:)
Kiitos vaivannäöstä ja kommenteista.
Alkuperäistä lähes aamulla kuvattua rajaamatonta kuvaa ei ole mutta lähetän toisen kuvan joka on rajaamaton kuva alaspäin menevästä satelliitista ja on kuvattu puoli tuntia ennen samalta jalustalta kello Klo 6:56.
Olen merkannut punaisella täplällä kuvaan paikan jossa se "Meteori" mielestäni sopisi olemaan tähtikuvion perusteella.