Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Fogbow of an artificial lightsource - 13.11.2022 at 19.45 - 13.11.2022 at 20.05 Masku Observation number 110760

Visibility IV / V


After all, it's been over a year since the last time you ended up in the middle of the fog in the middle of the fog, so it was time to try this kind of thing again. I was able to conjure up a nice arc of fog with the lamp, and there was more interference on the side arc as well. Of the side arc interferences, only the first one could be distinguished by the eyes, and then more were found during the processing. Glory was rather modest, but certainly stood out.

The first three twisted from the same square (au naturel, USM and USM color channel invert), Nine single and 5-7 in the same way as in the first three.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Artificial lightsource
 • Common atmospheric phenomena
  • Fogbow of an artificial lightsource info

   Sumukaari nähdään tyypillisesti Auringon tai harvemmin Kuun valossa. Pimeällä sumukaaren valonlähteenä voi käyttää myös kirkkasta lamppua. Tummaa taustataivasta vasten lampun valokeilan sytyttämä sumukaari erottuu huomattavasti paremmin kuin luonnollisilla valonlähteillä.

   Itse asiassa lampulla valaistussa sumussa on parempi puhua sumukaarista monikossa, sillä näkyvillä on poikkeuksetta vähintään pää- ja sivusumukaari. Jos vielä sumupisarat ovat keskenään saman kokoisia, havaittavissa on interferenssikaaria sekä gloorian renkaita. Kaikkinensa renkaita on havaittu ainakin yksitoista.

   Interferessikaaret esiintyvät pääkaaren sisäpuolella ja sivukaaren ulkopuolella. Intereferenssikaaret näkyvät parhaiten juuri muodostunessa sumussa, jossa pisarat ovat saman kokoisia. Tällöin näkyvillä on myös moninkertaisia gloorian renkaita. Vanhassa sumussa pisaroiden kokohaitari on laajempi, eikä esillä ole välttämättä ainuttakaan interferenssikaarta tai gloorian rengasta.

   Moninkertaisten kaarten näkemiseksi kannattaa olla paikalla jossa syksyinen sumu vuorotellen kehittyy ja haihtuu pois läpi yön. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi pienet hakkuuaukeat. 

    

   Täydellisesti kehittynyt sumukaari on kokonainen rengas havaitsijan pään varjon ympärillä. Tässä tosin on näkyvillä vain kameran ja sen jalustan varjo. Ulompana on heikompi sivusumukaari. Kuva Jouni Leskinen.

    

   Pääsumukaari ja heikko sumukaari. Koska interferenssikaaria ja gloorian renkaita ei ole näkyvillä, pisaroiden kokojakauma on ollut hyvin laaja. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kun sumupisarat ovat hyvin pieniä, sumussa näkyvät kaaret ovat erityisen paksuja. Kuvan merkinnät ovat 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. interferenssikaari; 4. glooria. Gloorian renkaita näkyvillä on kaksi, ne erottaa interferenssikaarista niiden päinvastaisen värijärjestys. Simulaation perusteella pisarat olivat läpimitaltaan 3 mikrometriä. Gloorian sivustoilla näkyvä vääristymä johtuu siitä, että aivan maanpinnan tasossa pisarat olivat keskimäärin hiukan pienempiä kuin ylempänä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Numerot kuvassa: 1. pääsumukaari; 2. sivusumukaari; 3. sivusumukaaren interferenssikaaret (2 kpl); 4. pääsumukaaren interferenssikaaret (4 kpl); 5. gloorian renkaat (3 kpl). Erityistä tässä näytelmässä on että pääsumukaarta lähinnä oleva interferenssikaari on himmeämpi kuin toinen interferenssikaari (numero 4:n kohdalla). Simulaatioiden perusteella näin voi käydä kun sumupisaroiden kokojakauma on kaksihuippuinen. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 4 pcs
Mikko Peussa - 14.11.2022 at 00.38 Report this

Melkoinen setti, hienoa!. Nyt on selvästi lampussa tehoja.

Lasse Nurminen - 14.11.2022 at 00.50 Report this

Kiitoksia Mikko, olihan tuo omalle kohdalle näyttävin tapaus. Jäi vielä lampussa turboteho käyttämättä, joten ihan kelpo tuikutin.

Tero Sipinen - 14.11.2022 at 07.30 Report this

Upea sarja rinkuloita!

Lasse Nurminen - 15.11.2022 at 08.30 Report this

Kiitos Tero, ei noita paljain silmin ihan olympiarenkaiden määrää tainnut näkyä, mutta olympiavolkkarin (Audin) rinkuloiden lukema nyt ainakin. Kuvista sitten sai kaiveltua jälkeen hieman ekstraa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.