Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Lunar corona - 4.1.2023 at 16.30 - 4.1.2023 at 16.45 Tuusula Observation number 111333

Visibility III / V

Kari Hassinen, Keski-Uudenmaan Altair

The rim of the moon was visible very clearly for a while. However, the brightest phase had time to pass before I could get the camera and get to the shooting location.


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Moonlight
 • Common atmospheric phenomena
  • Lunar corona info

   Kuun kehä on Kuun välittömässä läheisyydessä esiintyvä spektivärinen rengas tai sarja renkaita. Se voi näkyä niin pilvissä kuin sumussa. Kyseessä on sama ilmiö jonka voi nähdä myös Auringolla tai kirkkaan planeetan ympärillä. Näille on kuitenkin oma kategoriansa Taivaanvahdissa.

   Koska kuu ei häikäise, on sen ympärillä näkyvää kehää helppo tarkkailla. Kehässä sisimpänä on niin kutsuttu aureole, joka on vaalea valonhehku. Sen ulkoreuna on punertava, ja hyvin muodostuneessa kehässä sitä seuraa yksi tai useampi spektrin värejä toistava rengas yhtenäisenä jatkumona.

   Kehiä ei pidä sekoittaa 22° renkaaseen, joka on kaukana valonlähteestä siitä erillään esiintyvä rengas. Kehä näkyy aivan valonlähteen välittömässä läheisyydessä yhtenäisenä valokiekkona.

    

   Kehä sumussa Kuun ympärillä. Kirkkaat värit ja kehärenkaiden moninkertaisuus (kolmaskin rengas näkyy heikosti) kertovat pisaroiden kapeasta kokojakaumasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Kuun kehä matalissa pilvissä. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Laajan pisarakoon jakauman vähävärinen kehä. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Kehä. Kuva Eetu Saarti.

    

   Poikkeuksellisen näyttävä kehä Kuun ympärillä. Tämä on niin sanottu hdr-kuva. Hrd-kuvaustekniikalla ilmiön sävyskaala saadaan paremmin toisinnettua. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kuun kehä. Ilmiön erikoinen, simulaatiomainen olemus johtuu kuvauksessa käytetystä hdr-tekniikasta. Kuva Juha Ojanperä.

Comments: 2 pcs
Timo Alanko - 5.1.2023 at 11.33 Report this

Hyvin olet päässyt visuaalinäkymää vastaavaan lopputulokseen. Itsellä ei ole moisee taidot riittäneet kuvankäsittelyssä. Aivothan prosessoi meille näkymän tuollaiseksi, mutta kamera ei edes HDR-kuvaamisella pysty moiseen kontrastien tasoittamiseen. 

Kari Hassinen - 5.1.2023 at 12.27 Report this

Kiitos Timo. Jostain syystä exif-tiedot jäivät näköjään kuvasta siirron aikana pois, mutta tämä oli yksittäinen kuva asetuksilla f/6,7 - 1/60 s - ISO 400 - 240 mm. Halusin Kuun tarkkana ja "oikein" valotettuna kuvaan, ja tosiaan jonkin verran joutui kuvaa muokkaamaan että siitä tällaisen - muistikuvani mukaisen luonnollista näkymää vastaavan - sain. HRD:stä olisi ollut apua, mutta sitä en nyt tässä kuvassa käyttänyt.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.