22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.
Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.
Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.
Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella.
22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa.

Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen.

Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.
Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.
Näyttävä horisonttirengas kuunvalossa.
Kokeilin vaihtaa kuvan valoisampaan versioon. En oikein tykännyt siitä miten taivaanvahdin algoritmi käsitteli kuvaa.
Lisäsin nuo kv-pilarit mukaan, koska valintana löytyy myös kuunvalo ja keinovalo. Jos haluat kuitenkin tehdä erillisen havainnon kv-pilareista niin käyhän sekin tai voit myös lisätä kuvia niistä tähän havaintoon, jos on ihan samalta kellonlyömältä.
Ilmajoen kohdalla olikin aika laaja jääsumuvyöhyke, kun siitä läpi ajoin töistä tullessa (keinovalopilareita huomasin monessakin suunnassa autosta käsin). Kurikassa oli kirkkaampaa, joten halojakaan ei näkynyt.
Hieno kuva. Löytyisikö kuvaa vaiheesta, jossa 22 rengas puuttui kokonaan? Tai jolloin se oli heikoimmillaan.
Jarin toivomuksesta lisäsin 22.31 otetun kuvan, josta omaan silmään ei ainakaan 22 erotu.
Aivan huippuhieno tilanne. Satunnaisissa asennoissa leijuvia kiteitä ei selvästikään ole nimeksikään ja laattakiteissä syntyvät halot dominoivat näkymää. Tällainen tilanne on harvinaista herkkua. Vuonna 2014 kuvasin lähes vastaavan tilanteen, joskin silloin 22 haamuili taustalla erittäin himmeänä.
Tämä erikoisuus elähdyttää aina. Samanlainen tarttui FMIn revontulikameraan Kevolla 25.12.1985. Niinikään jääsumussa. Kirjoitettiin Ruoskasen kanssa juttu "Kymmenen vuotta kuun haloja Pohjois-Suomessa" (Tähdet ja avaruus 5/94, s. 40-42) jossa kuva ja simulaatio. Kuun korkeus oli 45.9 astetta, mikähän mahtaa olla kakkoskuvassa?
Stellariumista kaivoin esiin kuun korkeudeksi 52 astetta 53 min.
Vielä vertailun vuoksi tämä aikanaan näkemäni tilanne:
https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Atmospheric+halos/2014_01_15-16+Plate+dominated+lunar+all-sky+display/https://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Atmospheric+halos/2014_01_15-16+Plate+dominated+lunar+all-sky+display/
Oho, linkki meni jotenkin hassusti noin.