Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Earth's shadow - 11.1.2023 at 17.00 Burgas Observation number 111447

Visibility IV / V

Henrik Nygård, Ursa (Etelä-Suomi)

As the sun went down, the earth's shadow loomed spectacularly above the eastern horizon. The picture was taken on a Finnair flight to Dubai above the sea of clouds in Southern Europe from an altitude of about 12 km. In the picture, the sun is setting behind the airplane on the left and reflects the earth's shadow opening towards the east. From above the clouds, you get a completely new understanding of the phenomenon.


Additional information
 • Common atmospheric phenomena
  • Earth's shadow info

   Maan varjo on kirjaimellisesti Maapallon varjo taivaalla. Se nousee näkyviin Aurinkoon nähden vastakkaisella taivaalla samalla kun Aurinko vajoaa horisontin alle. Ilmiö näkyy tummana horisontin suuntaisena taivaan kaistaleena.

   Maan varjon yläreunassa esiintyy yleensä punertava värireuna, joka on vastarusko. Ruskoille ja vastaruskoille ei ole erillistä tunnistusta Taivaanvahdissa, koska tavanomaiset ilta- ja aamuruskot ovat erittäin yleisiä.

    

   Maan varjo. Kuva Mikko Peussa.

    

   Sininen Maan varjo ja purppura vastarusko. Kuva Jari Luomanen.

    

   Korkealta vuoristosta voi nähdä voimakkaita Maan varjoja. Tämä kuva on otettu yli 4000 metrin korkeudesta keskisillä Andeilla. Kuva Marko Riikonen.

    

   Lentokoneesta valokuvattu voimakas maan varjo. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 3 pcs
Mikko Peussa - 17.1.2023 at 00.25 Report this

Komea ja havainnollinen kuva Maan varjosta!

Antti Rinne - 17.1.2023 at 20.58 Report this

Kesällä myös hämmästelin maan varjoa lentokoneesta. En hetkeen meinannut edes tajuta mitä katsoin. Niin erilainen se oli kuin maan pinnalta. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/108006

Timo Alanko - 19.1.2023 at 09.05 Report this

Otin minäkin marraskuulla panoraaman tuosta vähän alempaa kopterilla. https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/110750

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.