Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

A fireball at night, as bright as a crescent moon - 27.1.2023 at 18.05 Espoo Observation number 111696

Visibility III / V

Panu Lahtinen, Pollux, Aalto-yliopisto

Sky camera observation of fireball. According to the timing data, this had a duration of 2.68 s. The image was compiled from a 24 fps video by collecting the brightest value from a period of 60 s for each pixel.More similar observations
Additional information
 • Accuracy of the given observation time?
  • Maximum of 1 minutes difference possible
 • How long time did you see the fireball fly in the sky?
  • 3 seconds
 • How the flight of the fireball ended?
  • The fireball faded away
 • Brightness of the fireball
  • A fireball at night, as bright as a crescent moon
 • In which direction the fireball disappeared out of sight?
  • South
 • In which altitude the bolide disappeared from your sight?
  • About 1/3 from the horizon towards the zenith
Technical information

Watec WAT-902H3 Ultimate, Novus NVL-2812D/IR 2.8-12 mm f/1.2.

Comments: 6 pcs
Vesa Vasankari - 29.1.2023 at 14.36 Report this

Onhan tämän havainnon päivä ja aika oikein ilmoitettu? Utelen vahvistusta siksi, että minulla on parikin videokameraa Jyväskylässä suunnattuna niin, että Kuu ja Jupiter näkyvät niissä, mutta mitään tulipalloa en nauhoilta löydä niiden välistä tai läheisyydestä kulkevan tämän havainnon ilmoitettuna aikana (+/- 5min). Tähän samaan havaintoon liittyväksi on myös ilmoitettu Ulvilan videoklippi (havainto 111699), mutta Kuuta ei tuolla nauhoitteella näy lähelläkään siinä esiintyvää tulipalloa. Maallikon silmiin jokin ei tässä täsmää ja eniten turhautumista tietenkin aiheuttaa se, että en löydä omilta tallenteiltani muutoin näyttävän oloista tulipalloa.

Markku Siljama - 29.1.2023 at 15.52 Report this

Hyvä huomio Vesa.Piti vähän tutkailla asiaa.

Tämä tulipallo oli taivaalla Tallinnan länsi- ja lounaispuolella Tarkka aika alkuhetkelle on 180543 Suomenaikaa.Kesto 2,7 sek.

Espoosta katsoen meteori näkyi suunnassa n200 ast kun taas Ulvilasta katsoen oli suunnassa n160 astetta.Ulvilan kuvassa Kuu jää kuvan oikean laidan taakse.Jyväskylästä meteori pitäisi näkyä aika lailla samoin kuin Espoosta ,tietenkin hieman alempana.Jyväskylä ja Espoo ovat samalla linjalla meteoriin nähden.

Meteorien suuntien määritys taivaalla on hieman...haasteellista.Meteorit näkyy muutaman sadan kilometrin päässä mutta taustataivaan tähdet on todella kaukana.

Onko tästä apua?Voisiko meteorin suunnalla olla esim peittävä pilvi tms?

Panu Lahtinen - 29.1.2023 at 16.04 Report this

Kyllä aika ja päivämäärä täsmäävät, tarkistin vielä varuiksi :-)

Vesa Vasankari - 29.1.2023 at 17.17 Report this

Kiitokset vaivannäöstä, Markku ja Panu. Espoon ja Jyväskylän etäisyyden vuoksi tulipallo taitaa jäädä sen verran matalalle täkäläisessä horisontissa, että etelän suuntaan katsottaessa jo lähtökohtaisesti hieman notkelmassa oleva havainnointipaikkani näkymä jää pihapusikoiden ja läheisen mäen rajoittamaksi. Vaikka Kuu ja paljolti sen alapuolikin taivaasta nauhoitteella hyvin näkyvätkin aina 18:10 asti, jolloin pilvisyys alkaa voittaa. 

Antti Parkkari - 29.1.2023 at 20.02 Report this

Tämä meteori näkyy myös Paimion Kevolan Allsky-kameran kuvassa 27.1. klo 18,05.40. Näyttäisi tulevan suoraan Mars-planeetan suunnasta alas horisonttiin. Siis reippaasti Kuun vasemmalta puolelta

Markku Siljama - 29.1.2023 at 20.49 Report this

Kevolasta jos sais jossain välissä oman raportin ja kuvan tuosta niin voisin laskeskella tuon meteorin lentoradan.Tuskin on pudottaja mutta ihan vaan mielenkiinonsta..

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.