Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Starlink-satelliitteja - 16.3.2023 at 20.00 - 16.3.2023 at 20.05 Jyväskylä, Nyrölä Observation number 113485

Visibility II / V

Not visible

I was cooling off from the sauna, sitting outside on the stairs looking south at the Gemini constellation. I saw a flash, which I followed with my eyes as it faded, guessing it was a satellite or rotating space debris reflecting sunlight. I followed the assumed flight path to see the flash again. I saw it, but close to the previous place. It also moved in the same direction, towards the constellation Leo, and faded away. Then it happened again, and I wondered if by chance I had seen the burning of a track repair. At the same time, I wondered what the atmosphere had done and stayed to look at the area. The phenomenon was repeated at least 7 times, there were even a couple of faint moving pieces in a row. There was no sound and the air was still. Even the cigarette had time to go out when I opened my mouth and marveled at what I saw. The truth is out there, after the sauna. And no, I hadn't consumed sauna drinks.


Additional information
  • Observation target
    • Satellite
  • Name of the observation target
    • Starlink-satelliitteja
Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 16.3.2023 at 22.44 Report this

Tarkistin Heavensat -ohjelmalla ja kyllä vain, kuvauksenmukaisella reitillä (kaksosten alta, leijonan yli) on havaintoaikaan kulkenut letka n. kuukausi sitten (17.2.2023) laukaistuja Starlink-satelliitteja.

Samasta letkasta on vähän aiemmin tullut kuvallinen havainto ja kyllähän nämä on senverran eriskummallisen näköisiä tapahtumia että ei ole ihme jos savuke sammuu tai vähintään suu jää auki näitä hämmästellessä.

Pikkuhiljaa näiden jonomuodostelmat harvenevat ja hajaantuvat, kun satelliitit pikkuhiljaa asettuvat omille paikoilleen kiertoradalla.

Lauri Honkasilta - 17.3.2023 at 16.36 Report this

Kiitos tiedosta! Ei tullut satelliitti parvi mieleen, mutta joku koertoratalaukaisu kävi mielessä. Myöhemmin mietin vielä, että olisiko ollut jostain jääkiteestä heijastuksia, mutta se ei olisi täsmännyt vaikutelmaan etäisyydestä. 

Maalla kun asun, niin usein näkee kiertoradan kappaleiden perättäisiä välähdyksiä juurikin auringon ollessa jo kotvan painuneena pallon taakse. Mutta mielenkiintoinen ilmiö oli, täytyy kokeilla katsella samoihin aikoihin uudelleen. Mahtaa olla jotain 30 min luokkaa kiertoaika.

Tero Sipinen - 17.3.2023 at 21.15 Report this

Starlinkeilta menee maailmanympärimatkaan noin puolitoista tuntia. Ja kun - tai jos - tulevat seuraavan kerran näkyviin, niin ihan eri kohdassa taivasta kuin edellisellä kierroksella. Esimerkiksi kun viime elokuussa tuli havaintoja Starlink -letkasta, se näkyi parina yönä, kumpanakin kahteen otteeseen. Ensin menivät etelästä pohjoiseen idän puolelta ja yön toisella ohituksella samaan suuntaan, mutta lännen puolelta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.