Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rocket-related clouds - 23.3.2023 at 20.26 - 23.3.2023 at 20.26 Oulu Observation number 113787

Visibility IV / V


Gas clouds from the Kiruna rocket and the aurora arc rising in the early evening. #brorkiruna

#raketti: IM/IO (Improved Malemute Improved Orion)
#BRORkiruna



More similar observations
Additional information
  • Havainto
    • Rocket-related clouds
Comments: 7 pcs
Emma Bruus - 25.3.2023 at 18.35 Report this

Tosi kiva kuva huolimatta pilvistä!

Eija Elmgrén - 25.3.2023 at 20.33 Report this

Kahdeksan kiloa bariumia avaruuteen, miksi?

Tero Sipinen - 25.3.2023 at 21.49 Report this

Eija Elmgren: tutkimuksen vuoksi.

Eero Karvinen - 25.3.2023 at 22.21 Report this

Merkkiaineet ovat eri alkuaineita, jotka ionisoituvat noin 100 km korkeudella ja alkavat liikkumaan magneettikentän ja sähkökentän vaikutuksesta. Tämän jälkeen ne aurinkotuulen hiukkasten törmäyksistä johtuen emittoivat sopivilla aallonpituusalueilla, joten aineen kulkeutumista voidaan seurata tarkasti. Merkkiaineet noin 100 km korkeudella eivät aiheuta terveyshaittoja, vaikka barium itsessään in ihmiselle haitallista.

Eija Elmgrén - 3.4.2023 at 13.25 Report this

Kiitos vastauksista. Ihmettelen kuitenkin, että kuinka voi olla mahdollista, että sallitaan lähettää bariumia ilmakehään. Onko tätä tapahtunut jo aikaisemmin ja kuka antaa tähän luvan? Mitä kaikkea muuta ilmakehään voidaan/on voitu lähetellä tutkimuksiin viitaten?

Emma Bruus - 3.4.2023 at 13.52 Report this

Barium-kokeita löytyy Taivaanvahdinkin historiasta esim. vuodelta 2019 muistaakseni. Jos haluat tällaisen kokeen tehdä, emme valitettavasti pysty nyt luvituksessa auttamaan. Asia ei kuulu normaalin tähtiharrastuksen tai havaintotoiminnan piiriin.

Historiallisesti tarkasteltuna joukosta löytyy jopa melko villejä kokeita, joihin tänäpäivänä suhtaudutaan aika nihkeästi. Yleisellä tasolla ilmakehään lähetetään jatkuvasti erilaisia aineita, näistä kasvihuonekaasut ja otsonikerrosta tuhoavat erityisen huolestuttavina maailmanlaajuisina esimerkkeinä. Tutkimustoiminna osuus tosin em. aineissa on hyvin pieni. Esim. NASA tai ESA pystyvät varmaankin antamaan enemmän lisätietoa siitä, mitä eri missioiden piiriin on kuulunut. Jos kysyisi sieltä tarkennusta?

Tero Sipinen - 3.4.2023 at 16.47 Report this

Netistäkin löytyy lisätietoa esim. vuoden 2019 Azure -kokeesta. Siinä bariumin lisäksi taivaalle kylvettiin strontiumia ja trimetyylialumiinia ja tuossa Emmalta tulikin jo esimerkkejä vähän rajummista, varhaisemmista kokeista.

Muita aineita, millä taivaalle saadaan värejä aikaiseksi ovat erilaiset litium-, kalsium-, natrium-, kupari-, alumiini- ja titaaniyhdisteet ja monta muuta ainetta, joita käytetään ilotulitteissa. Niissä ei toki ole tukimuksesta kyse, mutta ovat potentialisesti terveydelle paljon haitalisempia, koska aineet leviävät paljon matalammalle ja siksi pitoisuudet ovat suuremmat. Kannattaakin varmuuden vuoksi katsella ilotulituksia tuulen yläpuolelta.

Liikenteen päästöt ja takkojen ja saunanuunien päästöt ja pienhiukkaskuormat on varmaan moninkerroin suuremmat kuin rakettikokeiden ja ilotulituksien yhteensä.

Mutta ihan hyvä kysymys, että kuka tai mikä nämä kaikki sallii. Tai joskus ehkä vielä kieltää.

Niin ja havaitsijalle vielä kehut, että hienon yhteispotretin sait luomuista ja keinotekoisista revontulista! Itse en ollut yhtä onnekas, vaan olin paksun pilvipeitteen alla laukaisun aikaan. 2019 taas olin ollut 2 viikkoa Lapissa ja tulossa yöjunassa kotia kohti kun Azure -koe tapahtui. Aavistuksen harmittava ajoitus. Mutta ehkä vielä joskus minuakin onnistaa nähdä tällainen koe. Ennekuin tällainen tieteen tekeminen kielletään.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.