Ala-aurinko on valonlähteen alapuolella näkyvä valkea valokeskittymä. Se sijaitsee yhtä paljon horisontin alapuolella kuin valonlähde on horisontin yläpuolella.
Ala-auringon muoto vaihtelee. Joskus se on täysin pyöreä kirkastuma, mutta useimmiten se on pystysuunnassa enemmän tai vähemmän venähtänyt. Mitä matalammalla Aurinko on, sitä helpommin ala-aurinko venähtää ja alkaa muistuttaa pilaria.
Ala-aurinkoa havaitaan niin lentokoneesta kuin maanpinnalta jääsumussa. Tyypillisessä tilanteessa se näkyy joko yksinään tai pelkän pilarin kanssa. Jääsumussa ala-aurinko on kauniisti kimaltelevien kiteiden muodostama enemmän tai vähemmän kiinteä valoalue.
Ilmavirtaus voi vääntää ala-aurinkoa vinoon. Vinoja ala-aurinkoja on nähty varsinkin vuoristojen harjoilla. Lentokoneesta on valokuvattu ala-auringosta jatkuvia kaarevia siimoja, jotka ovat epäilemättä lentokonetta lähellä olevien kiteiden kallistumisen aikaansaamia.

Ala-aurinko jääsumussa. Kuva on otettu pienen hiekkakasan päältä. Kuva Marko Riikonen.

Ala-aurinko kimaltelee jääsumun kiteissä. Kuva Jari Luomanen.

Ala-aurinko Kuun valossa. Kuun heikon valovoiman vuoksi lumen pintaa vasten näkyvässä alakuussa ei erotu erillisiä kiteiden välkkeitä. Kuva Marko Riikonen.

Ala-aurinko lentokoneesta. Kuva Marko Riikonen.

Lentokoneesta kuvattu ala-aurinko. Tämä on lähikuva ylempänä olevasta tilanteesta. Kuva Marko Riikonen.

Ala-aurinko ja värikäs alasivuaurinko lentokoneesta. Kuva Marko Mikkilä.

Vuoristossa kuvattu vino ala-aurinko. Vinous on seurausta ilmavirtauksesta vuorenharjalla. Kuva Claudia Hinz.

Lentokoneesta kuvatusta ala-auringosta jatkuu kaareva siima alaspäin. Tämä on mitä luultavimmin seurausta ilmamassan taipumisesta lähellä lentokonetta. Pienille kiteille ilma on viskoosista väliainetta ja ne kallistuvat ilmamassan mukana aiheuttaen siimaefektin. Kuva Reima Eresmaa.
Huippujuttu,havaitsija menee kidepilven sisään tekemään havaintoja..:)
Tämä on selvää edistystä jo vähän kulahtaneisiin gloorioihin ja sumukaariin. Tuosta vain sitten parannetaan niin että seuraavalla hypyllä ala-auringolle pitää seuraa Bottlingerin renkaat. Ja tietenkin silpastaan läpikulkiessa kidenäyte.
Ja todella motivoitunut halohenkilö räpyttelee asemissa sen aikaa, että Bottli ehtii ilmaantua.
Lisäsin videon, joka olkoon todisteena yrityksestä kerätä kidenäyte kypärän sisään. Ikävä kyllä ehtivät sulaa ennen maahan pääsyä :D
Tuota videoo kun katselee niin on pieni mahdollisuus että aivan hypyn alussa näkyy myös oikea alasivuaurinko hetken aikaa. Täytyy kelailla eestaas ja miettiä viitsiikö sitä ruksata.
Tuo ala-aurinko on jotenkin juhlava..Videon loppupuolella näkyy hyvin yksittäiset jääkiteet ilmassa.Miltähän tuo olisi näyttänyt maanpinnalta?Videossa näkyy hyvin painovoiman vaikutus..:)
Lämpötilan nollaraja oli eteläSuomessa jossain 1.8 km:ssä.