Visibility II / V
The halos of the day were characterized by speed. A single halo could appear and fade away in just a few minutes. Only the 22° tire remained visible for a long time in the evening. In fact, that also appeared a few times in the afternoon in the same way for a few minutes. All the other halos of the day were dim except the side sun, which was downright eye-catchingly bright, for a while.
Main image 1 is the unprocessed image at 19:55. At that time, the upper part of the 22° tire looked somehow strange: unusually thick and unclear, as if there was something else there, but the eyes could not tell what. I tried the trick of the pros, and I took 5 pictures in a row (from the arm), which I stacked into one picture. This is how picture 2 was born, with its bg-processed version below. The end result is a bit rough and has annoying lens flares, but it does show off the extra curve above the 22° tire. It could be the upper 23° parhelian or the upper concave Parry's arch. Both look very similar at this height of the Sun, which was 16° at the time the pictures were taken.
I don't think the 22° overhead curve was visible at any point. Unless the clearing of 22° at the top of the ring is therefore counted. The ring is in picture 3, at 20:16. At that stage, the side sun was already starting to weaken, and nothing strange stood out in the upper part of the 22° tire. The side sun itself at its brightest is in picture 4, at 20:12. Its tail was really long, it seems to be already approaching the maximum length at which it is still counted as a side sun, and does not go to the side of the horizon ring.
In the last stages at 20:26, a piece of 46° halo appeared for a few minutes, picture 5. Earlier in the evening, I could also see a short piece of the zenith environment arc, but it was very weak and was not visible in the photo at all. It could be that I was mistaken, and that too was a patch of 46° halo.
Due to the speed of the halos, I'm not sure if I missed some shapes completely.
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2023 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Kyllä tuo 22r:n laen kirkastuma vaikuttaa ylläsivuavalta. Mutta Parrya tai pyraa ei oikein pysty varmuudella tunnistamaan. Pokkareiden (ja kännyköiden) jpg-kuvat on aika reilusti pakattuja, eli kestävät aika huonosti vähänkään reippaampia käsittelyjä.
Lisäsin kuvan 6, jossa mahdollisesti 44° sivuaurinko. En huomannut sitä silmillä katsoessani, mutta B-R:llä se tuli esiin. Tuskin kelpaa, koska lähtökohtana oli jpg-kuva... Mutta pidin tuota sivuauringon näköistä läiskää juuri oikeassa kohdassa sen verran kiintoisana, että ajattelin nyt kuitenkin tuon kuvan tänne laittaa. Luin täältä, että 44° sivuaurinkoja ei olisi koskaan valokuvattu yläpilvissä, ja mieleeni tuli tuo keväinen havaintoni, jossa oli kirkas sivuaurinko ja sillä pitkä häntä. Aloin tutkimaan uudestaan kuviani, joita silloin otin, ja löysin nyt vasta tuon. (Havaintokertomuksen merkkimäärä oli täynnä, siksi tämä selite on täällä kommenttiosaston puolella.)
Sivuauringon pitää olla todella kirkas, suorastaan sokaiseva jotta 44 sauriin on mahdollisuudet. (Sivuaurinko toimii "valonlähteenä" 44 sa:lle). Tässä havainnossa ei niin kirkasta sauria ole.
Joskus 46-asteisen halon pätkä horisontin tuntumassa aiheuttaa väärän 44sa-hälytyksen, mutta tuosta viimeisestä kuvasta ei kyllä oikein osaa sanoa, onko siinä 46-tavarastakaan kyse.
Erinomaista että yläpilvi-44 saurin mahdollisuus on rekisteröitynyt tietoisuuteen. Mutta tosiaan kuten Sipinen toteaa, ei vielä ihan tällaisesta näytelmästä. Ja hyvä pointti Sipiseltä tuo virhetulkinnan mahdollisuus 46 kamasta, joka suurempi kuin jääsumussa. Jos tulee potentiaalinen tilanne päälle, on eduksi että aurinko on himmennetty hitsauslasilla pisteeksi mittauksia varten.
Ostinkin juuri rautakaupasta lisää hitsauslaseja. Pitää olla jatkossa valppaampana kirkkaiden sivuaurinkojen kanssa. Usein on käynyt niin, että olen vain vilkaissut 44°-46° etäisyydelle, ja kun ei siellä silmillä mitään ole näkynyt, en ole ottanut sieltä kuvaa. Täytyy ruveta kuvaamaan tyhjänkin näköistä taivasta tuolta etäisyydeltä, tiedä vaikka kuvankäsittelyllä se 44° sauri joskus sieltä putkahtaisi esille. Tähän havaintoon lisäämäni kuvan 6 kauempaa Auringosta otin alunperin siksi, että arvelin sieltä löytyvän horisonttirenkaan (no, ei löytynyt). Tämä jälkikäteen löytynyt sivuauringon oloinen täplä taitaa muuten todennäköisimmin olla sattumalta sopivaan muotoon asettautunutta väripilveä, eikä halo. Kun tarkasti kuvan br-versiota katsoo, huomaa täplän värien olevan väärässä järjestyksessä: punainen on kauimpana Auringosta, kun normaalissa halossa sen pitäisi olla lähimpänä, halon "sisäreunalla".
Yrittämällä löytyy. Voi juurikin olla että tulee esiin pinosta heruttelemalla ensimmäinen yläpilvi-44nen.
On myös sellainen mahdollisuus että se voi näkyä tilanteessa jossa ei ole ollenkaan tavallista sivuaurinkoa. Pienissä cirrus-lautoissa näkyy toisinaan häikäisevän kirkkaita saureja. Tällainen ei välttämättä ulotu 44 tienoille saakka, mutta pikku säkällä voi siirtyä sinne. Ja siihen sitten voi syttyä 44 sauri, sillä tuplakidehitithän tapahtuvat pilvessä jokatapauksessa.