Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Ground level vortex - 25.5.2013 at 14.00 Karvia Observation number 14888

Visibility IV / V


In other words, we drove home from Seinäjoki, so after Karvia, we disappeared into the field and first thought that the field would burn. Then when it was a little crippled, there was a really handsome tommon vortex. Properly lifted the dust into the air properly. I didn't get the right picture when the camera wasn't ready and the phone gets caught.More similar observations
Additional information
 • Observed storm phenomena
  • Dust devil info

   Pölypyörre on pienialainen pyörretuuli. Se syntyy tyypillisesti keväällä kevätauringon lämmittämälle pellolle, hiekkakentälle tai muulle nopeasti lämpenevälle alustalle.

   Toisin kuin trombit, pölypyörteet ovat vain maanpintatason ilmiöitä. Ne eivät liity yläosastaan konvektiivisiin pilviin, vaan muodostuvat usein täysin selkeällä säällä.

   Parhaita pölypyörteitä nähdään aavikoilla. Suomessa pölypyörteet ovat vaatimattomia ja lyhytikäisiä.

    

   Pölypyörre. Kuva Anni Pihlaja-Kuhna.

    

   Pölypyörre. Kuva on otettu auton ikkunan läpi. Kuva Tuukka Järvenpää.
    

   Pölypyörre Atacaman aavikolla. Kuva Jukka Ruoskanen.

Comments: 6 pcs
Panu Lahtinen - 27.5.2013 at 09.44 Report this

Onpas nostanut melko leveältä alueelta pölyä ilmaan. Viikonloppuna yritin kanssa kyttäillä pölypyörteitä pelloilta, muttei tietenkään näkynyt yhtään..

Marja Wallin - 27.5.2013 at 11.07 Report this

Komea pyörre! Tällainenhan oli tehnyt ilmeisesti viikonlopun aikana jotain kattotuhoakin Etelä-Pohjanmaalla. Näin itse pari tosi pientä viikonlopun aikana.

Mikko Peussa - 27.5.2013 at 12.23 Report this

Upea havainto ja mukavaa että sait kuvattua. Näithän ei paljon täällä vielä ole. Tuollainen pölypyörre on parhaimmillaan yllättävän voimakas. Itse olen ollut tapahtuman keskipisteessä, kun pölypyörre teki tuhojaan Raisiossa, mutta kuvaamaan en ehtinyt muuta kuin sen aiheuttamat tuhot. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074121318/Pyorre+viskoi+lautoja+50+metrin+korkeuteen+ja+repi+teollisuushallin+kattoa+Raisiossa

Tuukka Järvenpää - 27.5.2013 at 15.03 Report this

Ja tossa kohtaa toi oli jo hiipunut huomattavasti. Siinä kun ekan kerran nähtiin se niin oli keskellä peltoa ja leveyttä oli ehkä noin 10 metriä ja korkeutta ehkä 50 metriä. Hiukan jäi harmittaan kun siitä kohtaa ei saanut kuvaa. Muutenkin ihmettelin kun ei muuten käynyt mikään kauhea tuuli.

Veikko Mäkelä - 28.5.2013 at 01.02 Report this

Ymmärtääkseni pölypyörteet eivät tarvitse välttämättä mitään kovia tuulia, vaan sopivat olosuhteet, jossa syntyy nousuvirtausta maanpinaasta. 

Anni Pihlaja-Kuhna - 28.5.2013 at 17.21 Report this

Hei! Juuri näin vastaavan pölypyörteen Laihialla, kuvankin sain ja lisäilin tänne!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.