Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Upper-atmospheric lightning - 9.8.2013 at 00.34 Mikkeli Observation number 16723

Visibility V / V

Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursa

Fairy flashes (red sprites) flashed in the southwest. They were recorded in a fireball camera shooting west of Mikkeli. There seems to be a pretty light show going on on the Helsinki-Tallinn axis now.More similar observations
Additional information
 • Upper-atmospheric lightning
  • Red sprite info

   Keijusalama (englanniksi red sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Kyseessä on yleisin ja parhaiten tunnettu yläsalamatyyppi. Ilmiön kirkkain osa on yleensä 65-75 kilometrin korkeudessa, ja värivalokuvissa se on normaalisti punainen.

   Keijusalama kestää yleensä vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Värikuva keijusalamasta. Ilmiö näkyy kuvan vasemmassa laidassa punertavana muodostelmana. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Kolme keijusalamaa näkyy heti Kuun alapuolella. Ne kaikki olivat välähtäneet samaan aikaan. Kuvan vasemmassa alakulmassa on itse emosalaman välähdys. Kuva Panu Lahtinen.

Technical information

1. image magnification of the original

Comments: 9 pcs
Mikko Peussa - 9.8.2013 at 01.35 Report this

Mieletön havainto, onnea selkeistä keijuista. Harmikseni paras myräkkä kulki Kemiön eteläpuolelta kohti Helsinkiä. Lähes jatkuvaa etäistä jyrinää kuului runsaan tunnin ja muutamia kalevantulia näkyi. Sitten rintama väisti kuitenkin havaintopaikkani ja kulki koiliseen ja itään. Toivottavasti tulossa on lisää :)

Aki Taavitsainen - 9.8.2013 at 01.40 Report this

Kiitos, hieman tuo runsaan puoleinen sumu häiritsi alkuyön tunteina, mutta muuten oli juuri otollinen hetki saada keijuja napattua. Nyt rupeaa täälläkin taivas tummenemaan ja lupasi aamuksi tänne kunnon sateita sekä toivottavasti myös salamoita.

Sami Jumppanen - 9.8.2013 at 05.40 Report this

Hieno havainto! Oli siis sittenkin selkeää.Luulin jo kello kymmenen aikoihin että taivas pysyy peitossa. Menin ajoissa nukkumaan aamuyön ukkosen varalta mutta klo 5 jälkeen on näkynyt vain muutama väläys ja kuulunut  heikkoa jyrinää. Olisi sittenkin pitänyt kytätä kalevantulia ja perseidejä, mutta aina ei voi veikata oikein.

Panu Lahtinen - 9.8.2013 at 09.40 Report this

Loistavaa! Taitaa olla ensimmäinen Suomessa kuvattu satavarma yläsalama värikameralla. Saatko tuolle atsimuuttisuuntaa tai tarkempaa ajoitusta? Voisin etsiä josko paikannustiedoista löytyisi emosalamaa.

Matias Takala - 9.8.2013 at 09.51 Report this

Panu, kyllä värikameralla kuvattu sprite Suomesta löytyy jo ennestään ja samat herrat asialla toki :) Hieno havaintohan tuo on, tuli itse vähän pohdittua eilen pitäisikö yrittää järkkärillä mutta jäi väliin.

Panu Lahtinen - 9.8.2013 at 10.02 Report this

Niinhän se muisti, taas, pätkii :-D

Aki Taavitsainen - 9.8.2013 at 10.12 Report this

Kiitos! Keijut suunnassa 235 aika on tuon 2min summakuvan.

Markku Siljama - 10.8.2013 at 10.15 Report this

Sami,olin klo 4-5 kuvaamassa ukkosta Suomenniemellä Rantin risteyksessä n 40 km Mikkelistä Kouvolan suuntaan ja ukkospilvet oli eteläpuolella Tuohikotin ,Suomenniemen ja Savitaipaleen suunnalla,ei mikään ihme että kuulit vain etäistä jyrinää..,

Juha Ojanperä - 10.8.2013 at 10.34 Report this

Hieno havainto jälleen kerran, onnittelut täältä Turun suunnasta!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.