Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

At least 10 lightning strikes seen - 13.8.2013 at 01.13 Mikkeli Observation number 16893

Visibility IV / V

Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursa

During the evening and night, in addition to the stargazing, I watched the magnificent lightning from the Mikkeli Ursa observatory on the southern horizon. Here is one picture of a cloud rushing through the fire.More similar observations
Additional information
 • Observed storm phenomena
  • Heat lightning info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

  • Diffuse heat lightning info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

Technical information

Canon eos 7d & Samyang 24mm f.1.4

Comments: 4 pcs
Sami Jumppanen - 13.8.2013 at 10.24 Report this

Onpas hyvän näköinen pilvi, ja näkyy noin hyvin. Tuohon aikaan on ollut Kotkan edustalla, eli 140-150 km päässä. Katselin vähän ennen puolta yötä välähdyksiä pilvettömältä taivaalta (meille ei ihan näy horisontti) kaakon ja etelän väliltä. Toisin kuin edellisenä yönä, nyt väläykset olivat välillä mukavan kirkkaita.

Tero Sipinen - 13.8.2013 at 10.58 Report this

Aikamoinen "ydinpilvi"! Itse katselin puolenyön kieppeillä Kouvolasta kaakon (Haminan) suuntaan harvakseltaan välkkyviä kalevantulia ja pari elosalamaakin onnistuin näkemään. Tutkakuva näytti itäisellä suomenlahdella toimintaa, eli meiltä vajaan 100 km päässä. Heti kun siirsin kameran Perseideistä kalevantuliin, ne laantuivat :( Ilmeisesti piristyivät myöhemmin, kun on näkynyt kauemmaskin noin hienosti.

Markku Siljama - 13.8.2013 at 22.09 Report this

Katselin tätä samaa pilveä Mäntyharjulta ,se oli hyvinkin aktiivinen klo 01,20 aikoihin,hieno,saikohan kukaan tuosta bongattua yläsalamoita..

Aki Taavitsainen - 14.8.2013 at 09.14 Report this

Juu hyvin aktiivinen pilvi, meillä oli kaksi tulipallokameraa ja parit järkkärit suunnattuna alueelle, mutta tällä kertaa ei yläsalamoita ainakaan meidän kameroista löytynyt. Oli kyllä muuten otolliset olosuhteet yläsalamoiden kuvaamiseen.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.