Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Quiet aurora arc - 17.8.2013 at 02.11 Kangasala Observation number 17108

Visibility II / V

Jari Luomanen, Ursa (Länsi-Suomi)

Late summer northern lights night

EDIT: Add a wider caption especially for the first image (slightly updated version):

As the Earth revolves around its axis, the stars appear to be moving in the sky. In long exposures, this rotation causes the stars to draw into wide arcs. The last shades of brown adorn the skyline and the arc of northern lights colors the sky above it. As a result of the light-scattering property of the atmosphere, the stars appear to brighten as they rise from the horizon. For the same reason, right near the horizon, their light is also strongly reddened.

A total of 71 exposures of about 90 s, described as a continuous series, have been used in the image, giving a total exposure time of 107 minutes. Consecutive exposures were computer-linked to form a sum image that mimics an equally long exposure. The picture is taken in the so-called. with a diagonal fisheye lens.

During such a long total exposure, both the brown that colored the sky and the calm arc of northern lights that momentarily brightened in the sky at the end of the exposure are captured in the final image. Exposure was cut off shortly thereafter as the arc of northern lights began to dim. This way, it couldn’t get porridge in shape, as is usually the case with long exposures. The result was an image with long exposure time streaks and a sharp arc of northern lights.

In addition, the image utilizes HDR technology: less noise and more detail were obtained at the bottom of the image, especially the seafront, from a separate, slightly brighter exposure captured from the same location before the actual streak of starbursts.More similar observations
Additional information
 • Aurora brightness
  • Bright auroras
 • Observed aurora forms
  • Arc info

   ARC The arcs are wider than the bands and do not fold as strongly. The arcs are normally neither very bright nor active.

   The arc is probably the most common form of aurora. When aurora show is a calm arc in the low northern sky it often doesn’t evolve to anything more during night. In more active shows the arc is often the first form to appear and the last to disappear.

   The lower edge of the arc is usually sharp but the upper edge can gradually blend into the background sky. As activity increases rays and folds normally develop, and the arcs turn gradually into bands.

   An aurora arc runs across the picture. Vertical shapes are rays. Photo by Atacan Ergin.

   Aurora Arc. Photo by Mauri Korpi.

   Aurora Arc. Photo by Anna-Liisa Sarajärvi.

   Aurora Arc. Photo by Matti Asumalahti.

Comments: 26 pcs
Jaakko Hatanpää - 17.8.2013 at 13.55 Report this

Nuo startrail ympyrät tuo kuviin hienon lisäsäväyksen!

Satu Juvonen - 17.8.2013 at 14.05 Report this

Upeat kuvat! 

Pentti Arpalahti - 17.8.2013 at 14.17 Report this

Tyylikäs kaari. Olisi ehkä näkynyt Malminkartanossakin, mutta 1.43:een mennessä taivaalla oli hiljaista lukuun ottamatta yhtä himmeää sattumaperseidiä kennolla.

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 14.23 Report this

Yllätyksekseni Perseidejä tuntui suhistavan taivaalla tosi taajaan. Näin kirkkaampia välähdyksiä kuin silloin maksimiyönä. Suurin osa näistä kirkkaista oli korkealla taivaalla zeniitin tuntumassa. Kennoille tarttui tuo yksi, joka näkyy kuvissa. Ja on siellä mukana myös joitain muita himmeämpiä, jotka eivät erotu lopullisessa kuvassa.

Mielestäni tuo kirkas näissä kuvissa voisi suunnan perusteella olla Perseidi, mutta voihan se olla vaikka satelliitti. Paha sanoa varmaksi.

Kiitos kommenteista!

Olli Sälevä - 17.8.2013 at 15.03 Report this

No nyt tuli komeita kuvia eetteriin.

Tapio Lahtinen - 17.8.2013 at 18.37 Report this

Kiinnostaisi tietää käytetyt valotusajat.
Viiru+revontulikuvat varmaan on yhdistelmäkuvaa ?

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 19.00 Report this

En osaa sanoa, mitä tarkalleen ottaen tarkoitat "yhdistelmäkuvalla", mutta ei näissä mitään ihmeellistä ole tehty. Parisen tuntia kokonaisvalotusta puolentoista minuutin pätkissä on yhdistetty kirkkaimman pikselin pinoksi. Systeemi on siis sama, jolla tähtiviirukuvat on tehty koko digiaikakauden ajan.

Valkkasin pinon loppumaan siihen, kun tuo revontuli leiskahti kirkkaimmilleen ja siihen se sitten tarttui kuvaan siinä missä tähdetkin. Ja rusko. Jos tarkoitit, että revontulet on ympätty tuohon jotenkin eri tilanteesta tai eri objektiivilla tms, niin sellaista ei ole tapahtunut. Kyseessä on ihan suoraviivainen pino.

Jos ymppäisin reposet kuviin eri tilanteesta, niin toki siitä ilmoittaisin erikseen.

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 19.03 Report this

Olli, kiitos! Teilläkin siellä napapiirin paremmalla puolen alkaa pian olla kausi aluillaan. :-D

Tapio Lahtinen - 17.8.2013 at 19.42 Report this

Se siinä oli 'taikana' että reposet olivat staattisia (ja lopetti valotuksen sopivaan aikaan).
Näyttää myös olleen tuuletonta kun puutkin on noin skarppeja.

Heidi Rikala - 17.8.2013 at 19.59 Report this

Tosi hienoja repos-tähtiviirukuvia! Odottelin myös reposia tänne Ikaalisiin, mutta uni voitti ja piti lopettaa odottelu 00.35. Lepakot sentään lenteli, mutta eipä tarttunut kennolle.

Jukka Ruoskanen - 17.8.2013 at 20.03 Report this

Todella tyylikäs foto tuo ensimmäinen!

Markku Ruonala - 17.8.2013 at 20.06 Report this

Ensimmäiseksi kiitos Jarille taas kerrassaan upeista kuvista. Toiseksi, mielenkiintoinen havainto Perseideistä, itse havaitsin tosi hyvissä olosuhteissa reilut kaksi tuntia ja näin vain kaksi kirkasta tähdenlentoa ja nekin olivat sporadisia. Kameranikin laukoi lähes koko ajan ja sen kennolle oli tarttunut vain yksi kirkkaampi ja myö se oli sporadinen. Ilmeisesti olisi pitänyt vääntää niskaa ja jalustaa hiukan ylemmäksi.

Lauri Kumpulainen - 17.8.2013 at 20.16 Report this

Saisi aika makean julisteen tuosta ensimmäisestä kuvasta ;-)

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 20.16 Report this

Sporadisia oli kyllä paljon, mutta moni istui mielestäni Perseidiksi. Olisi varmaan pitänyt pitää näistä jotain kirjaa. Makoilin osan aikaa selälläni retkipatjan päällä ja siinä oli mukava katsella zeniittiin. Niskat ovat jo niin jumissa, että on pakko asettua välillä pötkäkseen. :-D

Kaikkinensa varsin runsas tähdenlentoyö tuo tuntui olevan. Silloin varsinaisena maksimiyönä huomioni kyllä kiinnittyi luvattoman paljon yökkösiin, reposiin ja ukkostaviin pilviin, joten Perseidihavaintoni siltä yöltä ovat vähintäänkin puutteelliset. 

Kiitos edelleen kommenteista!

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 20.26 Report this

Nyt kun pinnistelen muistia, niin kirkkaimmat olivat varmaan sporadisia. Jännä juttu tuo tähdenlentojen havaitseminen. Meitä oli kaksi kaveria rannalla ja vain harvoin satuimme näkemään saman tähdenlennon. Salakavalasti aina vilahtavat juuri kun katsot muualle. :)

Markku Ruonala - 17.8.2013 at 21.24 Report this

Tuo on aivan totta, useamman kerran ollaan tähdenlentoja porukalla havaittu ja vain jokunen niistä nähdään yhdessä, kirkkaampien osalta tilanne on ollut hiukan parempi. Kyseessä lienee silmän heikkous instrumenttina tällaisia havaitessa.

Mikko Peussa - 17.8.2013 at 22.31 Report this

Aivan mahtavia kuvia. Hyvä että kerroit myös kuvaustekniikan kommenteissa. Reposethan ei voisi olla noin selkeästi paikallaan jos valottaa tähdet viiruksi. Tavallaan siis kuva, joka on mahtava taideteos, mutta ei aivan luonnonmukainen. Itse kyllä suosin tätä luovuutta, mutta kannattaa kertoa miten kuva on tehty :)

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 22.40 Report this

Et varmaan Mikko ihan ymmärtänyt kuvausta siitä, miten kuva syntyi. Tuolla tavalla reposet tuohon kuvaan nyt vain jäivät. Ne olivat hetken kirkkaita ja päätin pinon siihen. En ole salaillut mitään. Tilanteessa oli onneakin mukana, sitäkin tarvitaan. Ilmeisesti ajattelet, että reposet on jotenkin keinotekoisesti masinoitu kuvaan mukaan kun sanot, että kuva ei ole luonnonmukainen? Pitkät valotukset voivat tuottaa yllätyksellisiä lopputuloksia. Kannattaa kokeilla joskus.

Mikko Peussa - 17.8.2013 at 22.52 Report this

Jari: Tarkoitin lähinnä, että jos valottaisi kertavalotuksella yhteen ruutuun tähdet viiruiksi, niin tulos ei varmaan olisi ihan sama reposten osalta. Kuvathan on aivan mahtavia ja kerrot kommentissa selkeästi miten kuvat on syntyneet ja se on mielestäni hyvä asia. Eli siis ihan positiiviseksi oli kommentti tarkoitettu. Mikään ei ole niin hienoa, kuin saada havaintoihin myös laadukasta luovuutta mukaan :)

Marko Pekkola - 17.8.2013 at 23.01 Report this

Upea, poikkeava kuvasarja.

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 23.03 Report this

Kokonaisvalotus on sen reilut pari tuntia ja tulos on tämä. Tällainen kokonaisvalotus myös reposista kertyi tämän aikaikkunan sisällä. Se vain, että reposet leimahtivat aivan taltioidun pinon lopuksi, joten ne eivät levähtäneet mössöksi taivaalle kuten useimmiten käy. Niiden muotoa ei ole tässä kuvassa mitenkään muutettu. Toki yksittäisellä näin pitkällä valotuksella filmille ei esimerkiksi taustataivas olisi noin tumma. 

Esimerkki jo lyhyemmässä kokonaisvalotuksessa mössöisemmiksi levähtäneistä reposista vuodelta 2005:

http://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Northern+Lights/Aurora+and+star+trails.jpg

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 23.09 Report this

Esimerkki megamössähdyksestä suhteellisen lyhyellä kokonaisvalotusajalla:

http://jari.pic.fi/kuvat/Atmospheric+phenomena+and+sky/Northern+Lights/2011_03_11-12_Startrails_aRGB_II.jpg

Satu Juvonen - 17.8.2013 at 23.10 Report this

Sulla oli kyllä onnea! Näiden reposten nopea kirkastuminen teki kuvistasi ainutlaatuisia.

Jari Luomanen - 17.8.2013 at 23.16 Report this

Kiitos Satu! Tarpeeksi kun yrittää, niin joskus lykästää. :-D

Karri Pasanen - 18.8.2013 at 01.07 Report this

Mahtavia kuvia!

Itsekin olen kerran tehnyt vastaavia pari kertaa vastaavia kuvia, mutta silloin reposia oli koko ajan ja lopputulos sitten sen mukainen... mössöä reposten osalta. Eli näissä on kohdallaan taito, kokemus ja päälle ripaus onneakin...

Jari Luomanen - 18.8.2013 at 01.25 Report this

Hienot kuvat Karri! Sepä tästä touhusta niin jännittävää tekee, kun koskaan ei tiedä mitä kohdalle sattuu.

Muistan kun teininä valottelin tähtiviiruja filmille ja riittävän pimeää paikkaa ei tahtonut löytää millään: taustataivaasta tuli aina turhan vaalea. Digiaika mahdollistaa nyt nämä kuvat siinä missä komeat otokset syvän taivaan kohteista. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.