Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yläilmakehän salama - 12.8.2013 klo 00.33 Mikkeli Observation number 17718

Visibility II / V

Sami Jumppanen, Mikkelin Ursa

Yläsalamahavainto paljain silmin sekä heikkoja kalevantulia 400 km päästä.

Havainnekuvaan (kuva 1) yritin jäljitellä havaintopaikan näkymää sekä yläsalaman visuaalista kokoa, sijaintia ja kirkkautta suhteessa taustataivaaseen. Esitystä voi pitää jollain tavalla suuntaa antavana. Varsinainen kertomus havaintoyöltä:

Tarkkailin perseidien maksimia, kunnes väsymys voitti. Meteoriparvet eivät muutenkaan ole ihan se omin juttu. Päätin vilkaista puhelimesta sääkartoilta, olisiko ukkosia jossain - lähinnä kalevantulien toivossa. Olihan niitä, merellä. Nousin aurinkotuolista ja vaihdoin tarkkailusuunnan zeniitin ja idän väliltä matalalle länsilounaaseen. Kohta heikkoja kalevantulien väläyksiä näkyikin. Ilma oli hyvin läpinäkyvä, joten kunnon johtumisvalonäytelmää ei syntynyt. Siinäpä lisävirikettä yläsalamajahtiin: taivas on tumma, ukkospilvet jossain näkymättömissä, eikä monta pientä kuihtuvaa pilveä ole edessä. Yläsalama oli ollut haaveissa jo aikaisempina syksyinä, mutta oli jäänyt näkemättä. Ei se mikään ihme olekaan.

Tarkkailin taivasta kohdistuspistettä vaihtaen jopa noin sekunnin välein. Yhteen kohtaan tuijottaen taivas tuntui hukkuvan nopeasti kohinaiseen puuroon. Sitten jotain himmeää välähti reilusti katseen kohdistuspisteen oikealla puolella paljaalla taivaalla. Se ei näyttänyt tähdenlennolta, oli sellaiseksi aivan liian nopea väläys. Sillä oli myös kokoa, eikä siinä ollut selvää kirkastumaa. Lisäksi se näytti vilahtavan ylös ja vähän oikealle. En ole vastaavaa ilmiötä aikaisemmin taivaalla nähnyt. Saatoin kuvitella, mutta olin näkevinäni siinä heikosti punertavaa sävyä. En innostunut tästä vielä, jatkoin tarkkailua. Puhelimeen kirjattu minimaalinen muistio havainnoista:

12.8.2013
00.22 per [perseidi]
00.32 per
00.33 sprite az 225 alt 10? [huom: suuntavirhettä!]
00.47 per az 225 alt 5
00.58 per 210 / 25

Odotin seuraavaa 15 min. salamapaikannuskuvaa ja tallensin siitä ruutukaappauksen. Myöhemmin tajusin, että sekin oli 15 min. etuajassa!

Havainnolle saa varmistuksen taivaskameroista? Ei. Kuvissa ei mitään. Meni hankalammaksi. Miten todistaa havainto muille ja etenkin itselle? 

Antti Mäkelä antoi sitten IL:n paikannusdataa, josta pystyin eristämään yhden positiivisen salaman, joka sopii havainnon suunnan ja ajankohdan kanssa. 400 km ja 10 astetta sopii; noin 80-90 km korkeudella!

Tähän kertomukseen ei mahdu kaikki tekemäni virheet, eivätkä puoltavat todistelut. Tiedän nyt kuitenkin, missä voin parantaa ja miltä yläsalama voi näyttää.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

 • Yläilmakehän salamat
  • Keijusalama (red sprite) info

   Keijusalama (englanniksi red sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Kyseessä on yleisin ja parhaiten tunnettu yläsalamatyyppi. Ilmiön kirkkain osa on yleensä 65-75 kilometrin korkeudessa, ja värivalokuvissa se on normaalisti punainen.

   Keijusalama kestää yleensä vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Värikuva keijusalamasta. Ilmiö näkyy kuvan vasemmassa laidassa punertavana muodostelmana. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Kolme keijusalamaa näkyy heti Kuun alapuolella. Ne kaikki olivat välähtäneet samaan aikaan. Kuvan vasemmassa alakulmassa on itse emosalaman välähdys. Kuva Panu Lahtinen.

Technical information

Tähtitaivas on otettu Stellariumista oikean havaintopaikan asetuksilla ja havaintohetken kellonajalla. Tähtitaivaan skaalaus ei välttämättä täsmää täysin havaintopaikan maiseman kanssa. Taivasnäkymä on kuitenkin kohdistettu niin, että yläsalamaa lähinnä alavasemmalla olevat tähdet sopivat yhteen havainnon kanssa (huomioitava mahdollinen inhimillinen toleranssi). Etualan valokuva on otettu havaintoa seuraavan päivän iltana eri kellonaikaan ja muokattu vastaamaan havaintohetken hämäryyttä. Absoluuttista hämäryyttä ei tietenkään voi esittää kalibroimattomilla välineillä, mutta yhtenä mittarina oli mäntyjen rungot, jotka näkyivät heikosti läheisten katujen valaistuksessa. Muokkaus: lisäsin näkymästä valotetumman version, kaikilla ei originaalista näkynyt juuri mitään (monitorista ja asetuksista riippuen)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.