Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Satellite - 6.9.2013 at 22.34 Laukaa Observation number 18041

Visibility IV / V


Have had a great week chirping from the starry sky. This satellite flashed twice. Pictures taken in succession with 25s exposure (camera moved slightly in between). I saw both flashes. Advise, where do I get its name? Are these brightly flashing advancers always iridium? Is it impossible to name satellite flashes from last April's constellations, for example?


Additional information
  • Observation target
    • Satellite
    • Näyttävä
Comments: 7 pcs
Antti Laak - 7.9.2013 at 09.31 Report this

Sivustolta http://www.heavens-above.com saat selville kun tiedät paikan ja tarkan ajan.

Panu Lahtinen - 7.9.2013 at 10.29 Report this

Jälkimmäinen vaikuttaisi kiinalaisen Fengyun 1C -satelliitin sirpaleelta (luettelotunnus 1999-025BUH) ja viirun alapää olisi klo 22.34.40. Tuolle ensimmäiselle en löytänyt ehdokasta Heavensat-ohjelmalla havaintoajan lähistöltä.

Kuvien ajat EXIF-tiedoissa näyttävät poikkeavan melkoisesti havaintoajasta, on vissiin talviajassa?

Tero Sipinen - 7.9.2013 at 11.01 Report this

Kuten Panun kommentista jo ilmenee, kyseessä on kaksi eri satellittia (tai satelliitin kapaletta). Ovat vaan sattuneet melko samalle linjalle ja sopivasti ajallisesti lähekkäin. Asemoin kuvat päällekkäin tähtien mukaan, ja radat poikkeavat selvästi. Joskus Iridiumejakin sattuu välähtelemään hyvinkin lähellä toisiaan. Tuolta Antin osoitamalta sivustolta vaan katsomaan, milloin seuraava sattuisi kohdalle. Aloitussivulta ensin Config/select from map -linkistä täpätään havaintopaikka kohdilleen ja kartan alapuolelta aikavyöhyke. Takaisin aloitussivulle ja Iridium flares -linkistä saa seuraavan 7 päivän ennusteen. Nuolinäppäimillä saa säädettyä aikaa eteen ja taaksepäin, eli on mahdollista myös tarkistaa, oliko nähty välähdys Iridium. Kokeilin kelata aikaa taaksepäin, niin kyllä huhtikuultakin löytyi dataa, mutta jo parin viikon siirtymä tuottaa varoitustekstin, että arvio ei ole luotettava. Sivusto ei siis tallenna lentoratoja, vaan laskee niitä pyydettäessä.

Saara Tuohimetsä - 7.9.2013 at 11.34 Report this

Kyllä, kamera on talviajassa ja lisäksi jotain 7 minuuttia edellä. Yritin katsoa tuolta Heavens abovista ajalla ja koordinaateillamme N 62,43076 ja E 25,71288, mutta mikään iridiumvälähdys ei täsmää. Olin saanut sen ensimmäisen satelliitin silmääni jo ennen kuin se välähti. Seurasin sitä edelleen ennen toista välähdystä, mutta saattoi siinä välissä silmä harhautua. Välähdys oli pitkä ja hyvin kirkas. Minusta se ei näyttänyt sirpalepalolle tai tulipallolle, eikä kuvan jälkikään oikein täsmää. Olen tosin ihan amatööri sanomaan - mitä nyt olen havaintokuvia katsellut ja taivasta tapittanut. :) Minulla on aiempi havainto tuosta Fenguyn 1C:n romusta (vai onko edes sama tapaus?). http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/12081

Meninkin kääntämään kameraa, niin en osaa itse verrata kuvia: tuo kalansilmä kun vääristää/pyörtää nuo reunat.

Täytyypä tutkia lisää! Ja tulisipa tällekin illalle kirkasta, niin olisi kiva tähyillä ilman, että tarvitsee nousta kukonlauluun töihin! Kiitos avusta.

Saara Tuohimetsä - 7.9.2013 at 11.43 Report this

Jos muuten saan tolkkua siihen huhtikuun tilanteeseen, niin onko väärin laittaa tänne niin vanhaa juttua? Samana iltana oli revontuliharsoa ja käsittääkseni myös virginidien tähdenlentoja.

Minua on vähän harmittanut tähtikuvissa nuo satelliittien ja lentokoneiden jättämät rannut. Toisaalta kai ne kuuluvat asiaan.

Välähdykset ja tähdenlennot sitä vastoin ovat mieluisia. Mitä nyt vaativat aika paljon jälkivaivaa.. Pitääköhän vielä ladata tuo Heavensatkin tukkimaan vanhaa konetta. Kohta päädyn varmaan ennakolta vaanimaan välähdyksiä.. :)

Jari Luomanen - 7.9.2013 at 12.00 Report this

Kyllä vahtiin voi laittaa havaintoja muistaakseni 60-luvulta alkaen. Ilman muuta kannattaa raportoida kivoja juttuja menneiltä ajoilta.

Panu Lahtinen - 7.9.2013 at 12.28 Report this

Juu, tänne vaan :-) Tunnistaminen tosiaan voi olla jo vähän haasteellista, jos ei löydä jostain havaintoaikaa vastaavia rataparametritietoja jostain.

Heavensat ei ole mikään raskas softa, eikä vie paljoa tilaakaan. Tällä on mukava etsiskellä mahdollisia kandidaatteja omille, ja muidenkin, havainnoille.

Tuo maaliskuinen havainto on saman satelliitin eri sirpaleesta. Kiinalaiset tosiaan räjäyttivät ohjuskokeella tuon satelliitin, ja sen jäljiltä kiertoradalla on useita satoja palasia.

Muita välkkyviä otuksia Iridiumien ja monen Fengyun-sirpaleen lisäksi on monet kantorakettien polttoainetankit ja muutama muu kieppuva satelliitti.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.