22° rengas on 22 asteen säteinen rengas valonlähteen ympärillä. Usein tästä halosta nähdään vain osa.
Silloin tällöin 22° renkaan sisäpuoli on silmiinpistävän tumma. Näin käy kun halon aiheuttavat jääkiteet ovat optisesti hyvälaatuisia, jolloin ne eivät sirota juurikaan valoa renkaan sisäpuolelle.
Talvella 22° rengas on mahdollista löytää varsin usein lumihangelta, missä se näkyy yleensä verraten harvojen kiteiden muodostamana spektrivärien kimalluksena. Sitä ei kannata sekoittaa väreiltään vieläkin näyttävämpään 46° renkaaseen, joka lumihangella on myös varsin tavallinen.
Ulkovalaisimilla jääsumussa näkyvä 22° rengas ilmenee kolmiulotteisena sikarimaisena pintana, joka koostuu lukemattomien kiteiden välkähdyksistä. Lumen pinnalla tästä sikarista nähdään leikkauspinta, jolloin 22° rengas voi katsojan ja valon keskinäisestä sijainnista riippuen olla hyvin omituisen näköinen. Yleensä ulkovalaisimet ovat liian korkealla pinta-22° renkaan havaitsemiseksi ja siksi sen yleensä joutuu luomaan omalla valaisimella.
22° rengas on yleisin haloilmiö, sen voi taivaalla havaita noin 150 päivänä ja yönä vuodessa.

Yläpilveen syntynyt, osittainen 22° rengas Kuun valossa. Kuva Eetu Saarti.

22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

Täysi 22° rengas yläpilvessä. Kuva Jari Luomanen.

22° rengas lumen pinnalla, yllä yksittäisessä kuvassa, alla 97 kuvan pinossa. Pintahalot osoittautuvat tyypillisesti pettymykseksi yksittäisissä ruuduissa. Pinoamalla päästään lähemmäksi visuaalista vaikutelmaa ja jopa sen yli. Pintahalosta otetaan useita kuvia niin että vaihdetaan paikkaa joka kuvan välillä esimerkiksi metrin verran. Otetut kuvat pinotaan tietokoneella yhdeksi summakuvaksi. Kuva Marko Riikonen.

Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten käy ilmi ylemmästä kuvasta, jossa se muodostaa lumelle suljetun silmuka. Alla kaavio selvittää miksi näin käy: ulkovalaisimilla 22° rengas on teoriassa sikarin muotoinen kolmiulotteinen pinta ja lumen pinnalla näemme tästä sikarista leikkauksen, joka kaaviossa on kuvattu punaisella. Lampun ja havaitsijan keskinäinen sijainti määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kaavio Walt Tape.
Lampun valossa lumen pinnan 22° rengas ei välttämättä ympäröi valonlähdettä, kuten tässä kuvassa näkyy. Ylempänä oleva kaavio selvittää tilannetta. Vaihtamalla kaaviossa lampun ja havaitsijan paikkaa, päästään lähemmäksi tässä kuvassa ilmenevää tilannetta. Lampun ja havaitsijan keskinäinen asema määrää millaisena 22° renkaan poikkileikkaus ilmenee. Kuva Jarmo Leskinen.

Lumen tai jään pinnalla näkyvä 22° rengas on silloin tällöin toispuoleinen, kuten tässä kuvassa. Kyse ei ollut siitä että toisella puolella ei olisi ollut sopivia jääkiteitä, sillä ilmiö näkyi samanlaisena kaikialla jäällä. Toispuoleisuuden voi selittää sillä, että pinnalle kasvaneet jääkiteet osoittavat kaikki suurinpiirtein samaan suuntaan. Kuva Marko Riikonen.
Wooaah! On kyllä komeaa settiä! Pideän erityisesti tuosta ensimmäisestä kuvasta.
Herranpieksut mitkä Lowitzitkin mukana!
Todella hienoa ja luovaa kuvaa komeasta halosta!
Lisäilin tunnistuksia. Meniköhän tuo Lowitz-arvonta rengasmaisen Lowtizin kohdalla oikein? Näyttäisi ainakin osuvan parhaiten. Komea setti!
Mahtavat kuvat. Kuun vastapuolella ei tainnut näkyä mitään? Hienoa, että oli kuvaaja paikalla.
!
Huhhuh, nyt on jääsumurähinät sitten alkaneet toden teolla. Tuohon voi laittaa loputkin Lowtzit, alempi on selvä eka kuvassa ja kyllä siinä ylempikin yrittää kurkottaa kohti sivuaurinkoa. Lisäksi on selvä gappi 22 renkaassa saurin tasossa. Kolmannessa kuvassa näyttäisi olevan Parry. Joo, tästä näkisi kernaasti enemmänkin kuvija.
Tässä on varmaan ylempi, alempi ja rengasmainen Lowitz-komponentti mukana. Suoraan kuuta vastapäätä lienee epäilemättä ollut myös kirkkaita vastapuolen halomuotoja. Onko siltä alueelta kuvia?
Ykköskuva on hienoimpia halokuvia mitä olen nähnyt.
Tahtoo pohjoiseen! Todella upeat kuvat, hyvä että on oikea kuvaaja osunut paikalle...
Eiköhän näitä löytyne jossain vaiheessa jo muualtakin kunhan talvi etenee..
Hienoimmat halokuvat mitä olen nähnyt. Aivan tajutonta settiä, hyvänen pyssy.
Sattuisiko tuosta neloskuvan tilanteesta olemaan ruutua, mikä olisi kuvattu suoraan ylöspäin?
Ykköskuvan perusteella näyttää hieman siltä, että lumitykkien pienhiukkaset ovat saaneet stratuksen nukleoitumaan. Se selittäisikin osaltaan tämän näytelmän fantastisen intensiteetin.
Todella herkullisia kuvia. Onneksi olitte paikan päällä ja saamme nyt ihastella näitä käsittämättömiä kuvia!
Kerrassaan tajunnanräjäyttävää halotykitystä!
Ei hyvää päivää. Nyt ei tiedä mitä sanoa. M i e l e t ö n t ä.
On kyllä komeita kuvia!
Heh, käväisin vilkaisemassa Levin kameroista ja parissa kuvassa eilen klo 22.02 -23.02 taitaa olla eräs noista syyllisistä toimessa...
Kuva luultavasti poistuu muutaman hetken kuluttua kameran näkymän päivittyessä.. tulipahan vaan mieleen, onkohan kukaan noista kameroista koskaan yhtään haloa bongannut...
Halonäytelmänä toki mielenkiintoinen mutta itselle kuvien esteettisyys kolahtaa näissä ja lujaa. Kerrassaan loistavia valokuvia.
Kolmannen asteen yhteys -elokuvan visualisoinnut on ihan kesyjä ensimmäiseen kuvaan verrattuna.
On huikeita kuvia.
Ohhoh! Tyrmäävän hienoja kuvia. Ihan sama kuinka harvinaisia tai yleisiä haloja kuvissa, tai vaikkei olisi haloja ollenkaan. Joku niissä vaan on. Tuohon pyritään (näinkö koskaan päästään?). Upeata!!
Auts! Leuka tipahti juuri lattiaan! En olekaan hetkeen nähnyt yhtä upeita halokuvia! WOW!
Onpa hienoja kuvia niin tutuissa maisemissa. Alppihiihdon maailmancupia ennen tykit laulavat kunnolla ja tulokset ovat hienoja :)
Hei! Kiitos kaikille kuvista ja havainnosta kiinnostuneille ja kommenttien jättäjille! Olisin ehkä ottanut kuvaukset huolellisemminkin jos tajusin että tämä ilmiö on harvinaista herkkua :) Todellisuus havainto hetkellä oli paljon ihmeellisempi kuin ottamani kuvat, mutta hyvä kun tuli joitakin otoksia, joista osan kehtasin vielä julkaista. Yleensä keskityn revontuliin, kuvaaminen oli paljon saman luonteista ja tekniikka myös.
Ilmiöstä sen verran että niitä kaaren "pätkiä oli lähes joka ilmansuunnassa, jos pilvisyys rakoili.
Keli jatkui seuraavina päivinä samanoloisena, joskin kosteat pilvet jäi syntymättä tunturia kiertämään ja ilmiöitä halosta ei syntynyt. Jännää, katsellaan mitä talvi tuo täällä tullessaan.
Ihmeellistä talvea kaikille! t. pauli hänninen
Todella huikeaa jälkeä!
Jos pääset kohtaamaan jotain vastaavaa jatkossa, niin runsaasti kuvia joka puolelta, myös aivan ylhäältä pään päältä. Kuvaaminen näyttää olevan hanskassa, joten tiedä mitä kaikkea kuvista saattaa löytyä. ;-)
Oletko Pauli tietoinen tämmöisestä, tuli vastaan avaruus.fi-foorumilla:
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5587.msg137736#msg137736
Kuten kirjoitin tuonne foorumin ketjun perään, suurin maailmalla luvattomasti liikkuva kuva on 1280 pikseliä pitkä (julkaistu Alankomaissa).
Sen lähde lienee jokin muu sivusto/uutinen, koska Taivaanvahdissa on julkaistu julkisesti turvallisuussyistä vain 1000-pikselinen.
Silti mikä tahansa nettiresokuva (pienikin) voi tulla lainatuksi internetissä loputtomiin riippumatta siitä millä sivustolla julkaisee.
Kaikille jotka tekevät kuvajulkaisuja ilman kuvalähdettä sekä ylipäätään luvattomien kuvien julkaisijoille voi kokeilla lähettää laskuja. Yleensä useimmat poistavat luvattoman kuvan ja osa saattaa jopa maksaa.
Ja ennen laskun lähettämistä kannattaa tallettaa kyseinen sivu kokonaisuudessaan tai ottaa vaikka printscreenillä sivusta kuva talteen...