Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 15.1.2014 at 22.40 Muonio Observation number 21458

Visibility IV / V

Sauli Koski, Ursa (Länsi-Suomi)

In Lapland, large temperature differences on short trips when in the center of Muonio the meters showed -37 yesterday and 18km away at the payroll was only -6.5 degrees. Terribly ice crystals in the air and halos can be seen in abundance. An ellipse was found in a small area around the moon around the moon that changed and swayed indiscriminately. Halo was recorded together with Kari Auto. The ellipse was visible for about 20min.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Moonlight
 • Harvinaiset halomuodot (kuunvalo)
  • Elliptical halos info

   Ellipsihalot ovat elliptisiä renkaita tai niiden osia jotka näkyvät hyvin lähellä valonlähdettä. Päivätaivaalla ne jäävät helposti huomaamatta Aurigon häikäisyn vuoksi, yöllä Kuun ympärillä ne sattuvat helpommin silmään.

   Ellipsihalot ovat yleensä valkoisia, joskus niissä voi olla spektrin värejä. Näkyvillä saattaa olla useita ellipsihaloja yhtäaikaa, mutta tavallisesti havaittavissa on selkeästi vain yksi.

   Ellipsihalot syntyvät matalista, alijäähtyneitä vesipisaroita sisältävistä pilvistä satavista jääkiteistä. Yleensä emäpilvi on Altocumulus, talvisin myös Stratocumulus tai Stratus. Talvella kiteet satavat usein maanpinalle saakka, jolloin ilmiötä voi pitää myös jääsumussa syntyneenä, varsinkin jos emäpilvi on muuttunut kokonaan jääkiteiksi.

   Ellipsihaloja aiheuttavat jääkiteet syntyvät olosuhteissa joissa lämpötila on noin -15° C tuntumassa. Talvella lämpötila maanpinnalla on ellipsihalojen aikaan tavallisesti näissä lukemissa. Muutamia satoja metrejä ylempänä, missä kiteet ovat muodostuneet, lämpötila voi tietenkin poiketa maanpinnan lukemista, mutta oletettavasti useimmissa tapauksissa eroa ei juurikaan ole.

   Ellipsihalot ovat hyvin suurilla valonlähteen korkeuksilla renkaan muotoisia. Suomessa Kuu tai Aurinko ei nouse niin korkealle että ne näkyisivät täysin pyöreinä.

   Ellipsihalot ilmenevät joko yksinään tai pilarin kanssa. Hyvin harvoin samassa jääkidepilvessä näkyy muitakin haloja. Joskus taivaalla voi olla ellipsihalon aikaan yläpilveä jossa näkyy tavanomaisia haloja.  

   Tavanomainen ellipsihalojen esiintymä on lyhytaikainen, usein alle minuutin, tai korkeintaan muutamia minuutteja. Valokuvien ottamisessa ei siis kannata tuhlata aikaa paikan etsimiseen.

   Valonlähdettä läheisen sijaintinsa ja lyhytaikaisen esiintymisensä vuoksi monet ellipsihalojen näytelmät jäävät epäilemättä huomaamatta. Mahdollisuudet niiden näkemiseen kasvavat jos tarkkailee edellä mainittujen pilvien muuttumista jääkiteiksi. Suurimmassa osassa näin syntyneita jääkidepilviä ei ellipsihaloa kuitenkaan ole, mutta lopulta aina onnistaa.

   Aurinkolasit tai jopa kahdet sellaiset päällekkäin on hyvä olla yritettäessä nähdä ellipsihaloja Auringon valossa, sillä toisinaan kidepilven taustahohde on niin voimakas ettei ellipsihaloa pysty erottamaan paljain silmin. Ainakin kerran ellipsihalo on tällaisessa tilanteessa todettu ottamalla sokkona valokuva Auringon suuntaan. Pokkareiden rajoittuneiden kuvausominaisuuksien vuoksi kovan taustahehkun tilanteessa kuva voi ylivalottua niin että ellipsi hukkuu sen alle.   

   Jos taivasta pitää tiiviisti silmällä ellipsihalojen varalta, niitä voinee havaita keskimäärin noin kerran vuodessa.   

    

   Altocumulus-pilven jääkiteiksi muuttuneessa osassa näkyy ellipsihalo (nuoli). Ellipsihalon alapuolella, itse Altocumuluksessa on vesipisaroista muodostunut punainen kehä. Kuva Panu Lahtinen.  

    

   Ellipsihalo kuun valossa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilvikuitujen epätasaisuuksien rikkoma ellipsihalo. Kuvan yläosassa näkyy Altocumulus-pilveä, josta ellipsin aiheuttanut jääkidepilvi syntyi. Kuva Marko Riikonen.

    

   Ellipsihalo jääsumussa. Kuva Eetu Saarti.

Technical information

Nikon D800E and Zeiss 21mm and 35mm

Comments: 8 pcs
Jari Luomanen - 16.1.2014 at 19.14 Report this

Uhhuh! Nyt tuli aivan Quebecin näytelmän tasoa ellei ylikin... Äärimmäisen hieno kuun ellipsi!

Panu Lahtinen - 16.1.2014 at 19.36 Report this

Onhan ollut komeat ellipsit!

Mikko Peussa - 16.1.2014 at 21.03 Report this

Upea ellipsi! Kuudes kuva todella onnistunut ja vieläpä ilman linssiheijastuksia.

Marko Riikonen - 16.1.2014 at 21.07 Report this

Siis pyhä Jeesus mitä ellipsikuvia... Ehdottomasti parhaat kuvat mitä tähän mennessä on otettu itse ilmiöstä. Joo, sen jälkeen kun näin Kilpisjärvellä ellipsin on ollut sellainen kutina että sieltäpäin näintä pitäisi irrota.

Janne Kari - 16.1.2014 at 21.40 Report this

Uskomatonta tykitystä, huh. Huikeaa jälkeä hienosta näytelmästä.

Olli Sälevä - 16.1.2014 at 22.39 Report this

Aivan mahtavat kuvat.

Marko Pekkola - 18.1.2014 at 12.06 Report this

Tolkuttoman (historiallisen) kirkkaita ellipsejä, ja muutenkin onnistuneet. Samaa mieltä Peussan kanssa siitä että kuudes kuva valokuvauksellisesti huikea.

Mielenkiintoinen tuo Riikosen heitto alueellisuudesta - että jokin seutu olosuhteiltaan suosisi. Luomanen mainitsi Quebecin näytelmän - varmaan linkki jossain Les Cowleyn sivuilla?

Marko Riikonen - 18.1.2014 at 13.56 Report this

Quebeckin tapaus.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.