Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Moon - 24.1.2014 at 09.00 Jyväskylä Observation number 21953

Visibility III / V


Such is exactly the crescent, according to the almanac. Pictured is the crater of Copernicus in the middle of the moon, Kepler to the left and Aristarchus to the upper left of Kepler. The crater visible on the left as a dark small patch is Grimaldi. Tyko Crater peeks south at the terminator.


Additional information
  • Observation target
    • Moon
    • Keskitaso
Technical information

Canon EOS 1000D, Sigman DG 70-300mm lens, shutter speed 1/160, aperture f5.6, ISO 100, with tripod and self-timer through window indoors. Image cropped in Canon Digital Photo Professional.

Comments: 2 pcs
Mikko Peussa - 25.1.2014 at 00.38 Report this

Tarkalleen puolikuun kuvaamisen luulisi olevan helppoa, mutta Suomen olosuhteissa ei aina niin ole. Pilvisyys pilaa useimmiten yritykset. Joskus kuulee kerrottavan, että miksi tuota Kuuta aina kuvataan, vaikka se on aina taivaalla? Esim. täysikuu on aika harvinainen ilmiö taivaalla, vain toista kymmentä kertaa näkyvissä vuoden aikana ja useimmiten taitaa olla mössöpilvien takana piilossa sekin.

Heavens-Aboven mukaan Kuun kirkas osuus on ollut 49 % kuvaushetkelläsi Jyväskylässä, joten lähelle puolikuuta olet päässyt, jos etsimäni tiedot pitää paikkansa?

Markku Nykky - 25.1.2014 at 09.38 Report this

Joo, "täsmälleen" on vähän väärä sanavalinta tässä, kun tosiaan ihan vaan almanakan sivulta katsoin, että oli puolikuun symboli tuon päivän kohdalla. Tämä Heavens-above on minulle ihan uusi tuttavuus, täytyypä ottaa käyttöön.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.