Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Rauhallinen revontulikaari - 2.3.2012 klo 20.52 - 2.3.2012 klo 21.00 Tampere Havainto numero 2344

Näyttävyys: II / V

Kari A. Kuure, Tampereen Ursa

Tampereen Ursan sääkamera valokuvasi muutaman minuutin ajan hyvin heikkona näkyneen rauhallisen revontulikaaren. Kaari näkyi hyvin lähellä horisonttia. 
 
On erittäin harvinaista, että Tampereen leveydellä näkyy revontulia näin rauhallisessa magneettisessa tilanteessa kuin eilen illalla oli. Ehkä ainoaksi selitysmalliksi jää Auringossa aktiivisessa alueessa AR 1428  tapahtunut M3,3-luokan flare purkaus kello 17.46 UT aikaan.


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
  • Kirkkaus
    • Hyvin himmeät revontulet
Kommentteja: 3 kpl
Tom Eklund - 3.3.2012 klo 11.43 Ilmianna

Ei ole lainkaan harvinaista, kyllä tälläisissä olosuhteissa on hyvin usein koko viime ja tämän syklin näkynyt reposia täältä eteläiseltä Pirkanmaalta. Kukaan riittävän merkittävä ei vain ole niitä koskaan viitsinyt katsoa, jotta niihin yleisemmin voitaisiin uskoa tai niitä noteerata. Lisäksi koko alkuillan aurinkotuulen lukemat oli hyvin suotuisat hyvin heikon räpellyksen aikaan saamiseksi eivätkä magnetometritkään pelkkää suoraa viivaa eilen piirtäneet tuolla pohjoisessa.

Kari A. Kuure - 3.3.2012 klo 16.46 Ilmianna

ACE-satelliitin mittausdatasta selviää (kuva 4), että reposten aikaan ei mitään merkittävää tapahtunut: plasman lämpötila, nopeus ja tiheys olivat muuttumattomia, tiheys jopa alakantissa sekä planeettojen välinen magneettikenttän Bz-komponentti osoitti pohjoiseen, kenttävoimakkuus varsin heikko, vain pari nT. Näiden tietojen valossa en kyllä odottaisi Pirkanmaalla asti näkyviä reposia, K-indeksin arvo 3 ei sitä myöskään antanut syytä odottaa.

Tom Eklund - 4.3.2012 klo 02.46 Ilmianna

Reposten aikaan juu näin, mutta ennen reposia Bz oli suurimmalta osalta koko illan miinuksella sekä tiheyttäkin oli jossain vaiheessa nollaa enemmän. Lisäksi Kirunan ja Sodankylän magnetometreissä oi myös selvä nousu illalla reposten aikaan, mutta vaisu alku ilmeisesti tyrehtyi tuohon pohjoiseen muuttuneeseen Bz:taan. Ei ollut mikään pelkkää suoraa viivaa ilta todellakaan. Näitä näkee samanlaisia iltoja on vaikka kuinka paljon.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.