Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Pollen corona - 27.4.2014 at 12.45 - 27.4.2014 at 14.15 Helsinki, Ullanlinna Observation number 24682

Visibility IV / V

Veikko Mäkelä, Ursa (Helsinki)

I first bongas the faint halo below the Sun, but then I happened to glance near the Sun and a spectacular bright pollen circle was visible. These had already been expected in Helsinki; there have been quite clear weather for many days, but nothing suggesting sp-frames has been seen.

Visually, the sunglasses showed a triple perimeter, and one could imagine a fourth zone in the photograph in faintly misunderstood versions.

Information:
3x perimeter
birth: Birch pollen
colors: vaKOP-SVKOP-SKP (-V)
brightness: 5-3-1 (scale 1-5, 5: brightest)
vertical radius: ~ 0.75 ° + 0.75 ° + 0.75 °


Additional information
 • Lightsource of the phenomenon
  • Sunlight
 • Common atmospheric phenomena
  • Pollen corona info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Technical information

Pictures at 12.55 and 12.58
Nikon D200; Nikkor AF-S 18-70 @ 70 mm; f / 29; 1/250 s and 1/160 s; ISO 100
partial blurred mask

Comments: 4 pcs
Janne Kari - 27.4.2014 at 15.23 Report this

Komeaa kehää, itse on vielä nämä tältä kaudelta bongaamatta.

Matias Takala - 27.4.2014 at 19.33 Report this

Melko nopealla tahdilla nämä ovat nyt ilmestyneet, muutama päivä sitten ei ollut jälkeäkään ja näin kirkas ja näyttävä kehä oli sitten tänään taivaalla.

Veikko Mäkelä - 27.4.2014 at 19.38 Report this

Matias: Joo, kuten havaintokertomuksessani kommentoinkin, niin tihrusteltu on jo useita päiviä sen jälkeen, kun ekat siitepölykehähavainnot Taivaanvahtiin ilmeistyivät.  Lienee jostain päin tullut purkaus siitepölyä taivaalle tai sitten koivujen kukinta on puhjennut yhtä aikaa laajoilla alueilla.

Emma Bruus - 27.4.2014 at 21.39 Report this

Komia otos!

Haettiin tänään kaupasta moottorisaha. Saadaan hiukan huononnettua paikallisia havainto-olosuhteita Nurmijärvellä allergikkojen iloksi.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.