Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Siitepölykehä - 27.4.2014 klo 19.52 - 27.4.2014 klo 19.58 Turku Observation number 24733

Visibility IV / V

Mikko Peussa, Ursa (Länsi-Suomi)

On se mukavaa kun havaintokohteet lisääntyy, vaikka siitepöly niin ikävää onkin joillekin.

Additional information
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Yleiset valoilmiöt
  • Siitepölykehä info

   Siitepölykehät ovat Auringon välittömässä läheisyydessä näkyviä värillisiä kiekkoja. Ne syntyvät muutamien yleisten puulajien siitepölyyn. Siinä kun tavalliset kehät näkyvät pilvissä tai sumussa, siitepölykehät ilmenevät yleensä selkeällä taivaalla. Joskus ne näkyvät myös pilviä vasten.  

   Vuoden ensimmäiset siitepölykehät voi havaita lepän siitepölyssä maalis-huhtikuussa. Leppä ei kuitenkaan ole kovin hyvä kehien tuottaja, niitä näkyy helpoiten kovalla tuulella joka ravistaa siitepölyn irti puista. Parhaimmat lepän siitepölykehät kuitenkin saa aikaan ravistelemalla puita itse.

   Seuraava parempi havaintoikkuna löytyy toukokuulta, jolloin koivu kukkii. Kukinta voi tosin olla joinakin vuosina olla niin vähäistä ettei kehiä näy lainkaan. Lukuunottamatta suurimpia Auringon korkeuksia koivun siitepölykehät ovat elliptisiä.

   Touko-kesäkuun vaihteen tienoilla aloittava mänty on aina luotettava siitepölykehien tuottaja. Myös männyn siitepölykehä on elliptinen ja varsinkin matalalla Auringolla siinä näkyy selviä kirkastumia. Tuulisina päivinä voi nähdä kuinka puuskat irrottavat männiköistä keltaisia siitepölypilviä.

   Koivun ja männyn kukinnan väliin sijoittuu kuusen kukinta. Koska kuusen siitepölyhiukkaset ovat kookkaita, kehä on hyvin pieni. Kuusen siitepölykehää on paras katsoa kuusikon läheisyydessä, sillä painavat siitepölyhiukkaset eivät lennä kauaksi. Kuusen siitepölykehä voi näkyvä joko yksinään tai yhdessä koivun kehän kanssa. 

   Ravistelemalla on lisäksi mahdollista saada näkyville ainakin katajan siitepölykehä.

   Tällä rastivalinnalla on tarkoitus ilmoittaa nimenomaan Auringon ympärilleen aiheuttamat siitepölykehät. Kuun siitepölykehille on oma valintansa harvinaisten valoilmiöiden listassa.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Koivun siitepölykehä. Kuva Jukka Ruoskanen.

    

   Koivun siitepölykehän sisällä on pienempi kuusen siitepölykehä, joka ilmenee parhaiten ylimääräisenä sinisenä vyöhykkeenä lähellä Aurinkoa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Suurimpia Auringon korkeuksia lukuunottamatta männyn siitepölykehässä on nähtävissä selvät kirkastuma. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä. Tässä on yhdistetty kaksi kuvaa joissa aurinkoa peitetään kädellä eri suunnista. Näin kehää peittävä käden osa on voitu poistaa. Itse Aurinkoa peittävä osa on lopuksi muotoiltu pyöreäksi. Kuva Ismo Luukkonen.

    

   Laskevan Auringon männyn siitepölykehä. Kuva Jari Luomanen.

    

   Männyn siitepölykehä korkealla Auringolla. Kehän muoto on lähes pyöreä ja se on tasakirkkautinen. Kuva Juha Ojanperä.

    

   Pilviä vasten näkyvä männyn siitepölykehä. Kuva Timo Viinanen.

Comments: 7 pcs
Veikko Mäkelä - 27.4.2014 klo 23.07 Report this

Hienosti näkyy siitepölyt Turunkin suunnalla.  Matalammalla Auringolla soikeuskin lisääntyy keskipäivään verrattuna.

Emma Bruus - 28.4.2014 klo 00.12 Report this

Jo on komia kehä! Rupesi heti tekemään mieli Haraldin iltasärpimiä ja hunajaolutta.

Mikko Peussa - 28.4.2014 klo 15.46 Report this

Iltaisin siitepölykehät on jotenkin näyttävämpiä ja värikkäitä. Vielä kun löytää sellaisen sopivan valkotasapainon kuviin, jotta se luonnollinen väri säilyy kehissä. Nämä tuo tosiaan mukavan lisämausteen harrastukseen, vaikka niin monet tuosta siitepölystä kärsii. Itselläni ei ole mitään oireita siitepölystä.

Jesse Kyytinen - 28.4.2014 klo 17.16 Report this

Veikkaisin, että sinulla on oireita siitepölystä: nimittäin taivaanvahtimistaudin oireita.

Juha Ojanperä - 28.4.2014 klo 19.01 Report this

Taudin diagnostinen nimi: Taivaanvahtiittis. Taudinkuva: pakonomainen tarve tuijotella kohti taivasta, hermostuneisuus ja levottomuus jos ei pääse tätä tarvetta toteuttamaan. Aika ajoin maanisuutta ja hyperaktiivisuutta, erityisesti kirkkaan halonäytelmän täyttäessä taivaan! Ennuste: parantumaton. Hoito: ei tunnettua hoitokeinoa.

Mikko Peussa - 28.4.2014 klo 21.14 Report this

Tuollaisia oireita on kyllä, se on myönnettävä, mutta ei se siitepölystä johdu. Tauti pahenee kun yöpilvien ja ukkosten aika koittaa ;-)

Elle-Maria Peltomäki - 29.4.2014 klo 16.01 Report this

Jassoo.. Taitaapi mullakin olla Taivaanvahtiittis. Erityisen paha ja  pahentuu entisestään. :)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.