Visibility IV / V
There was a slight delay in reviewing the images from the sky camera on 20/21.5. night, but today I have time. The camera hasn’t been in continuous shooting use due to a facade renovation in the condominium, so I’ve only put it in for a few nights to shoot.
Fairy flash clusters were found in four images, one of which was quite spectacular.
For two, the candidate was found in the Blitzortung data, below all timestamps and information from possible locations.
Figure 1
Pictured: 2014-05-20 20.52.38,332 UTC, BO location: 2014-05-20 20: 52: 38.416 UTC, 58.9981 N, 28.191 E, distance 233 km in the direction of 124 °
Figure 2
in the picture: 2014-05-20 20.31.52,226 UTC, BO positioning: 2014-05-20 20: 31: 52.347 UTC, 58.474 ° N 27.762 ° E, distance 255 km in the direction 138 °
Figure 3
in the picture: 2014-05-20 20.39.24,716 UTC, no BO positioning
Figure 4
in the picture: 2014-05-20 21.02.07,224 UTC, no BO positioning
Figure 5
Constellation, 20.41.46 - 20.42.16 UTC
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2023 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Hienoa, onnittelut havainnosta!
Aki, sattuiko Mikkelissä olemaan selkeää? Olisi varmasti näkyvissä sielläkin :-)
Ei valitettavasti ollut, pilviä oli esteenä, muuten olisi kyllä pitänyt näkyä.
Harmi :-/
Niin joo, ja kiitoksia onnitteluista :-D Vähän taas ylikierroksilla...
Yllättävän valoisalla irronnut havainnot. Laajentaa potentiaalista kautta merkittävästi. Loistosuoritus! =)
Kun minun radio-meteor-scatter vastaanottoni tapahtuu Moskovan TV-kantoaallosta ja nuo kohteet siten ovat hyvin hollilla, niin tarkistin näkyisikö radioheijastumia noista. Ajoitukset havainnostani saan graafista jossa pikseli vastaa n 2 sekuntia eli suunnilleen sekunnin tarkkuudella pitäisi ajoitukset vastata. On "värikomponenteissa" kolme kertaa tätä ajoitusta tarkemmin, mutta aikamerkit kuvassa vain em pikselin tarkkuudella.
Joka tapauksessa jokaiselle Panun neljälle havaintoajalle löytyy sekunnin tarkkuudella vastaava, eli ihan ilmeisesti liittyvät näihin. Vastaavat suunnilleen heikon meteorin alitiheää heijastusta. Ekassa kuvassa olevaa vastaten on juuri ennen (värikoodeista noin 2/3 s ennen) jokin joka voi olla erillinen häiriö tai sitten ehkä myös tähän liittyvä luonteeltaan vähän erilainen.
On vielä tarkempiresoluutioiset graafitulosteet (useammissa kuvissa joita vähän hankalampi tarkastella) joita en ole vielä tarkistanut. Niitä ajoittain deletoin enkä säilytä pitempään, mutta nyt pitäisi vielä olla tallella. Täytyy niitä tutkia ja jättää kyseiset talteen. Jonkinlainen ajatus on että voisiko nämä ehkä erottaa ominaisuuksiltaan heikoista meteoriheijastuksista.
Timo, joo, kyllähän nämä suht läheltä kuvatut (~250 km) näyttävät olevan ihan tolkuttoman kirkkaita. Viimevuonna sain muutaman kuviin 16.5., joten viikolla siirtyi lähemmäksi juhannusta nämä ja Mikkelin havainnot. Sitten vaan yrittämään järkkärillä kunnollista värikuvaa :-)
Esko, kuulostaa ihan loistavalta! Radiohavaintoja yläsalamoista onkin tehty, ja on itsekin pitänyt ottaa signaali BO-salamapaikanninyksiköstä ja digitoida äänikortilla (riittää juuri ja juuri VHF-alueella).
Mahtavaa Panu! Gurupisteet sinne!
Tuo ensimmäinen on kyllä mieletön. Kävi tuona iltana mielessä pitäisikö lähteä järkkärin kanssa yrittämään mutta en sitten jaksanut. Ehkä olisi kannattanut ainakin yrittää :)
Lisäsin tuohon viidenneksi vielä yön parhaan tähtikuvan, josta saattaa saada arvioitua kameran suuntauksia.
Emma, ei tässä mitään guruutta ole :-D Riittää että tuuppaa kameran kuvaamaan ja toivoo että jotain osuu kuviin. Silmät kiinni (itse nukkumassa) ja sinne päin (laaja kuvakulma niin ei tarvitse edes tähdätä).
Väkisinkin tulee mieleen tuosta ekasta kuvasta mahdollisuudet saada noita tarttumaan järkkärillä kun vaan yrittäisi. Tuo on ollut huikean kirkas, olisi varmasti tarttunut järkkäriin jos vaan olisi ollut kuvaajia silloin.
Mikähän lienee (noin) maksimietäisyys josta keijun voisi saada kuvattua järkkärillä? Maan kaarevuuden kannalta rajat on jotenkin tiedossa, mutta entä kirkkauden osalta. Täällä saaristossa on nimittäin pimeää, kirkas taivas ja jossain Vaasan seudulla ukkostaa. Toinen kysymys kuuluu, että jos Australian aborginaalit ja intiaanit on niistä tehnyt havaintoja aikoinaan, niin näkyykö ne siis myös paljain silmin. Heidän aikaanhan ei vielä ollut kovin paljon tekniikkaa käytössä. "Hamppumobira" lähinnä jolla tupruteltiin savuja ;-)
Mikko, joskus tuota laskeskelin, ja tein tällaisen graafin. Tuosta jos katsotaan tyypillisiä esiintymiskorkeuksia (70-90 km), niin saattaisi erottua todella hyvällä läpinäkyvyydellä jopa jostain 700-800 km päästä. Vaatii kyllä sitten melkolailla täydelliset olosuhteet, että tuolta muutaman asteen korkeudesta erottuisi. Ja toki polttoväliäkin on jo oltava aika reippaasti.
Kiitos Panu linkistä, nyt se on tallessa. Muistin kyllä että tuollaisen taulukon teit ja se oli täällä keskustelussa viime kesänä. Eli eilen oli teoreettiset mahdollisuudet kuvaamiseen kun yöllä oli Ruotsissa aika kovat ukkoset. Itse laskeskelin Ruissalon tornissa, että jos kuvaan noin 10 asteen korkeudelta niin mahdollisuudet olisi. Tosin ilma oli mielestäni liian utuinen vaikka pilvetöntä olikin. Mitään en kuitenkaan saanut kennolle tarttumaan.
Itse myös viime yönä kokeilumielessä kuvailin tuonne suuntaan ja noilla koroilla sekä samanlaisessa säässä kuin Mikkokin. Tuloskin oli sama, ei mitään.
Tuo suuri metsäpalo vaikuttaa varmaan myös näkyvyyteen Ruotsin suuntaan. Aika huolestuttava tilanne siellä ilmeisesti.