Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

One halo form - 8.3.2012 at 20.53 - 8.3.2012 at 21.04 Tampere Observation number 2692

Visibility I / V

Esa Palmi, Ursa (Länsi-Suomi)

This should probably be interpreted as a side page, although there is a bit of a confusion. When he left the plane, it appeared.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Moonlight
 • Yleiset halomuodot (kuunvalo)
  • Sundog info

   Sundog (or 22° parhelia) ovat värillisiä valoläikkiä Auringon molemmin puolin. Niiden etäisyys Auringosta muuttuu Auringon korkeuden mukaan. Matalalla Auringolla ne ovat 22 asteen etäisyydellä siitä. Mitä korkeammalle Aurinko nousee, sitä kauempana sivuauringot näkyvät ja sitä himmeämmiksi ne myös muuttuvat.

   Sivuaringot katoavat kun valonlähde nousee yli 60 asteen korkeudelle - Suomessa sekä Aurinko että Kuu pysyvät aina tätä matalammalla.  

   Jääsumussa sivuauringot ovat joskus häikäisevän kirkkaita. Tällöin on hyvät mahdollisuudet nähdä tuplasti kauempana Auringosta sijaitsevat, hyvin harvinaiset 44° sivuauringot.

   Sivuaurinkoja havaitaan jääsumussa myös ulkovalaisimilla. Tällöin ne ovat kaukaa katsottuna horisonttirengasmaisia valoviiruja, jotka ulottuvat korkeintaan 22 asteen etäisyydelle lampusta. Lähellä lamppua sivuauringot taipuvat kidevälkkeestä muodostuneena kolmiulotteisena pintana havaitsijan silmiin. Valokuvissa tämä vaikutelma ei kuitenkaan toistu, vaan näkyvillä on pelkät horisonttirengasmaiset viirut.

   Erikoinen paikka havaita sivuauringot on auton kuurainen tuulilasi. Haloille sopivia kiteitä muodostuu auton pinnoille varsin helposti. Parhaiten tällaiset halonäytelmät saadaan esiin pimeällä taskulampun valossa.

   Sivuaurinko on yleinen halo, jonka voi havaita noin 100 kertaa vuodessa. Usein se näkyy taivaalla varsin lyhyen aikaa.

    

   Sivuaurinkoja nähdään varsinkin kun Aurinko on matalalla. Kuva Mikko Peussa.

    

   Lyhytaikainen, yksinäinen sivuaurinko syttyy monesti pieneen pilvikuituun. Näin syntyneet sivuauringot voivat olla toisinaan hyvin kirkkaita. Kuva Marko Riikonen. 

    

   Kuun poikki kulkevalla kapealla lentokoneen jättövanalla näkyvät sivuauringot. Ne ovat yleisin jättövanoilla havaittava halo. Kuva Eetu Saarti.

    

   Kun jääsumussa loistavat näin kirkkaat sivuauringot, silloin kannattaa katsoa myös tuplasti kauemmaksi Auringosta. Siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä harvinaiset 44° sivuauringot. Kuva Toivo Kiminki.

    

   Erillisissä kiteissä kimalteleva sivuaurinko. Kuva Sara Riihiaho.

    

   Suurella valonlähteen korkeudella sivuauringot ovat selvästi etääntyneet samaan aikaa näkyvästä 22° renkaasta. Kuva Jari Luomanen.

    

   Pilareita ja sivuaurinkoja laskettelurinteen lampuilla. Sivuauringot ovat lampuista vaakatasossa lähteviä valojuovia. Kuva Mika Aho.

    

   Halonäytelmä tuulilasissa. Sivuauringot on merkitty nuolilla. Värikäs kaari kuvan oikeassa alareunassa on zeniitinympäristönkaari. Valona on tuulilasin toisella puolella oleva led-lamppu. Kuva Jari Luomanen.

Comments: 4 pcs
Lauri Kangas - 9.3.2012 at 08.46 Report this

Jumprahuitti mikä sommitelma. Lehtikamaa. 

Marja Wallin - 9.3.2012 at 09.59 Report this

Onpas värikäs sivukuu. Tottunut näkemään niistä vaan sellaisia kajastusta muistuttavia kuvia.

Petri Kontola - 13.3.2012 at 01.16 Report this

Aloittelijan kysymys: tapaako sivukuu näkyä myös nuonkin selvästi Kuun korkeutta alempana eikä pelkästään suoraan sivulla samassa tasossa?

Panu Lahtinen - 13.3.2012 at 08.18 Report this

On aika tavallista, että sivukuu/-aurinko venyy pystysuunnassa varsin reilusti. Tämä johtuu siitä, etteivät jääkiteet eivät ole tarkalleen vaakasuorassa, vaan heilahtelevat edestakaisin. Tässä sivukuusta näkyy tietysti vain tuo jättövanan kohdalla oleva osuus, koska jääkiteitä ei muualla ole. Jos kiteitä olisi "ylempänäkin", jatkuisi se sinne asti. Jossain vaiheessa sitten sulautuu 22 asteen halorenkaaseen, kun kiteet muuttuvat riittävän epävakaiksi ja ovat satunnaisissa asennoissa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.