Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Heijastuneet vastapilvisäteet - 6.7.2014 klo 04.50 Rääkkylä Havainto numero 27180

Näyttävyys: Luokittelematon

Nyt kun kerran olin nähnyt heijastuneet vastapilvisäteet niin osasin niitä etsiä taivaalta auringon nousun jälkeen. Aurinkoa vastapäätä oleva kirkastuma kohosi samaa tahtia auringon kanssa. Se oli ensin lähes suora ja näytti aamuiselta autereelta. Auringon noustessa korkeammalle säteiden suunta hajautui eri suuntiin, säteet kuitenkin enimmäkseen alapuolisia. Vaikea tätä olisi kyllä ollut huomata, ellei olisi osannut etsiä. Seurasin ilmiötä reilun tunnin ajan, kuva noin klo 5.50, jolloin säteet näkyivät selvimmin.

Lisätiedot
 • Valoilmiön aiheutti
  • Auringonvalo
 • Harvinaiset valoilmiöt
  • Heijastuneet vastapilvisäteet info

   Heijastuneet vastapilvisäteet ovat valon ja varjon kontrastin synnyttämiä säteitä, joka näyttävät konvergoituvan pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella.

   Heijastuneet vastapilvisäteet syntyvät kun auringonvalo heijastuu tyynen vesialueen pinnasta. Samalla tavalla syntyneitä Auringon puolella näkyviä säteitä kutsutuaan heijastuneiksi pilvisäteiksi.

   Heijastussäteet ja vastaheijastussäteet voi tunnistaa niiden poikkeavasta geometriasta. Niiden alkupiste ei ole Auringossa, vaan Auringon heijastuskuvan tai sen vastapisteen suunnalla.

    

   Heijastuneet vastapilvisäteet yhtyvät taivaalla pisteessä joka on Aurinkoa vastapäätä sen korkeudella. Kuvassa säteitä tulee tähän vasta-aurinkopisteeseen selvemmin alapuolelta, mutta himmeästi myös yläpuolelta. Alapuoliset säteet ovat kuvaussuunnassa näkyvän vesistön aiheuttamia, yläpuoliset kuvaajan selän takana olevan vesistön aiheuttamia. Kuva Janne Voutilainen.

Kommentteja: 2 kpl
Mikko Peussa - 6.7.2014 klo 22.27 Ilmianna

Loistava havainto ja upea kuva!

Satu Juvonen - 6.7.2014 klo 23.31 Ilmianna

Kiitos! Kuvassa on reilusti kontrastia jotta säteet erottuvat paremmin. Ilmiö oli kyllä melko hissukseen, haastava havaittava. Hienoa se oli löytää. En ihmettele, ettei näitä kauheasti täällä näy.

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.