Uusimmat havainnot

Yhteystiedot

Taivaanvahti / Ursa ry
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Yläilmakehän salama - 29.6.2014 klo 23.21 Yhdysvallat Havainto numero 27625

Näyttävyys: V / V

Samuli Ikäheimo, Lahden Ursa

Lyhyesti: Kenties Taivaanvahdin ensimmäinen keijusalamakuva järkkärillä?

Pidemmälti:

Sunnuntaina 29.6. olin palaamassa takaisin Suomeen muutaman viikon amerikanmatkalta. Paluumatkan pisin lento Dallasista Lontooseen aloitti nousukiitonsa hieman auringonlaskun jälkeen paikallista aikaa klo 21:10. Ikkunapaikka koneen vasemmalta puolelta tarjosi heti alkumatkasta hienot maisemat värikkäine horisontteineen ja hämäränsäteineen.

Pikkuhiljaa koneen saapuessa matkakorkeuteensa alkoi näkymä muuttumaan horisontin hämärtyessä ja kuunsirpin voimistuessa. Kasvava kuu oli ajoittain lähes siivessä kiinni ja koneen liikkeitä olikin helppo seurata sen avulla. Pian lentoemännät toivatkin ruokaa eteen ja päätin pitää taukoa maisemien tarkkailusta ja kuvaamisesta.

Ruokataukoa ei kuitenkaan kauaa ehtinyt kulua kun horisonttiin ilmaantui ukkosta ennustava korkean pilven siluetti. Joutui taas kaivamaan kameran esiin ja alkaa virittelemään heijastussuojaa ikkunaan..

Ja kun salamointi lopulta hieman ennen kymmentä alkoi, oli se ajoittain kuin katkeamatonta strobon välkettä. Ameriikan meininkiä!

Kone kuitenkin kiersi suuremman rintaman varsin kaukaa ja ilmakuopat jäivät lieviksi. Kenties onneksi, sillä jälkikäteen tutkittuna saattoi kyseessä olla tämä tornadojakin aiheuttanut myrsky:
http://www.crh.noaa.gov/arx/?n=jun2914

Perinteisempien salamakuvien ottaminen oli kuitenkin vaikeaa sillä pitkät polttovälit ovat varsin hankalia lentokonekäytössä: heiluva kone ja paksut ikkunat ei ole kovinkaan toimiva yhdistelmä. Laajempien linssien kanssa taas näyttäväkin myräkkä jää vaimeaksi jos etäisyyttä on liikaa..

Muistin kuitenkin keijusalamat joten suuntasin 40-millisen objektiivin kuvakentän hieman tavanomaista ylemmäs. Pilvirintama täytti suunnilleen alimman neljäsosan kuvasta, yläosan koostuessa tähtitaivaasta. Kovinkaan korkealle en toiveita kuitenkaan asettanut, mutta kokeillaan nyt kuitenkin, ajattelin.

Ja onneksi kokeilin.

Teksasin aikaa klo 23:21 tarttui yhteen kuvista jotain punaista. 

Keijusalama. Tai kuten paikalliset kutsuvat, red sprite.

1,6 sekunnin valotuksen aikana lentokone on hieman kallistunut jonka myötä tähdet ovat viiruja ja pilvet suttuja, mutta onneksi keijut itsessään kestävät vain millisekunteja joten ne eivät kovinkaan helposti tärähdä. Mukavana bonuksena kuvasta löytyy myös hennot revontulet ja kenties jopa ilmahehkua.

Suurempi versio kuvasta linkin takana: http://sikaheimo.com/kuvat/astro/redsprite-sikaheimo-20140629-1920px.jpg


Havainnot samasta aiheesta
Lisätiedot
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

  • Elosalama info

   Elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne, mutta ääntä ei kuulu. Erotuksena elosalamaan kalevantuli on epämääräisempi välähdys, joka on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

 • Yläilmakehän salamat
  • Keijusalama (red sprite) info

   Keijusalama (englanniksi red sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Kyseessä on yleisin ja parhaiten tunnettu yläsalamatyyppi. Ilmiön kirkkain osa on yleensä 65-75 kilometrin korkeudessa, ja värivalokuvissa se on normaalisti punainen.

   Keijusalama kestää yleensä vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Värikuva keijusalamasta. Ilmiö näkyy kuvan vasemmassa laidassa punertavana muodostelmana. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Kolme keijusalamaa näkyy heti Kuun alapuolella. Ne kaikki olivat välähtäneet samaan aikaan. Kuvan vasemmassa alakulmassa on itse emosalaman välähdys. Kuva Panu Lahtinen.

Tekniset tiedot

Canon EOS 6D, Voigtländer 40/2 Ultron. Joby Gorillapod Focus. American Airlinesin lentokoneviltti (heijastussuoja ikkunan ympärillä).

Kommentteja: 18 kpl
Matias Takala - 17.7.2014 klo 08.45 Ilmianna

Kyllähän tämä on erittäin komea keijusalama ja noin maailmanlaajuisestikin aivan loistava kuva sellaisesta. 

Aki Taavitsainen - 17.7.2014 klo 08.52 Ilmianna

Huikea kuva, onnittelut erittäin haasteellisen kohteen kuvaamisesta.

Markku Ruonala - 17.7.2014 klo 09.14 Ilmianna

Kyllä on komea kuva keijusalamasta, onnittelut Samulille hienosta havainnosta.

Marja Wallin - 17.7.2014 klo 09.20 Ilmianna

No jopas, huikeaa! Onnittelut tämän nappaamisesta. Tietääkseni ensimmäinen suomalaisen ottama järkkärikuva yläsalamasta.

Janne Kommonen - 17.7.2014 klo 09.22 Ilmianna

Upea havainto ja kuva. Onneksi olkoon!

Matti Helin - 17.7.2014 klo 09.44 Ilmianna

Hieno!

Jouni Hovi - 17.7.2014 klo 10.04 Ilmianna

Taas hyvä muistutus- aina on se ikkunapaikka vaan varattava- ja poika toiselle puolelle konetta ikkunan ääreen kamera kourassa...

Todella herkullinen tapaus, tosiaan maailmanluokan nameja!

Markku Siljama - 17.7.2014 klo 11.05 Ilmianna

Täysosuma,onnittelut tarkalle havaitsijalle..!

Karri Pasanen - 17.7.2014 klo 12.42 Ilmianna

No huhhuh, mahtava bongaus! Onnea!

Mikko Peussa - 17.7.2014 klo 18.22 Ilmianna

Hieno havainto! Miten muut matkustajat mahtoivat reagoida kuvaamiseesi :)

Juho Kinnunen - 17.7.2014 klo 19.42 Ilmianna

Upea havainto ja kuva, onnittelut!

Harry Lehto - 17.7.2014 klo 21.34 Ilmianna

Tajuttoman hieno yläsalamakuva! Oliko kuva tulosta sarjatulikuvauksesta vai näitkö ekaksi jotain jonka perusteella laukaisit kameran?

Jos muistan oikein, yläsalamien olemassaolon keksivät amerikkalaiset sotilaslentäjät - joten kuvasi avulla on helppoa mieltää mitä he havaitsivat ja miten hämmästyneitä he varmaan olivat! Uskaltaisikohan tuollaisen nähtyään lentää ukkospilven yli?

Jari Ylioja - 17.7.2014 klo 22.13 Ilmianna

Onnittelut hienosta bongauksesta ja kuvista.

Panu Lahtinen - 17.7.2014 klo 22.58 Ilmianna

Loistava havainto! Harvalle tulisi edes mieleen yrittää kuvata näitä. Ja sitten kun vielä osuu kohdalle!

Harry, muistaakseni jo Amerikan intiaanien legeoindoissa oli jotain, joka myöhemmin on tulkittu yläsalamoiksi. U2-vakoilukonelentäjät näitä ainakin näkivät, mutta varmistus olemassaololle saatiin kuvan muodossa vasta vuonna 1989 kun joku tutkija halusi testata uutta hämäräkameraa.

Aki Karjalainen - 18.7.2014 klo 02.18 Ilmianna

No jep, jep. Mahtava bongaus! Ameriikan mailla kaikki on suurempaa ja salamatkin punaisia ja yläilmakehässä!

Ari Laine - 21.7.2014 klo 00.50 Ilmianna

Hieno havainto! :) Onneksi tulit kuvanneeksi.

Marja Wallin - 21.7.2014 klo 15.44 Ilmianna

Lisäyksenä Panun kommenttiin, että myös aboriginaalien legendoista Australiasta löytyy yläsalamaksi tulkittuja ilmiöitä. :)

Sami Jumppanen - 24.9.2014 klo 11.12 Ilmianna

Mahtavaa!

Jätä kommentti

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Kuvien käyttöpyynnön voit lähettää medialle -lomakkeella.

*

*

*
merkkiä jäljellä

Lähettämällä kommentin vahvistan, että ymmärrän ja hyväksyn Taivaanvahdin tietosuojakäytännön.