Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Nähty vähintään 10 salamaa - 7.8.2014 klo 03.49 Tuusula, Kellokoski Observation number 28630

Visibility III / V

Suuren pilvimassan sisällä, suhteellisen kirkas keltainen välähdys joka toistuu muutaman minuutin välein. Alueella ei tietääkseni ole ukkosrintamia joista ilmiö voisi johtua. Tätä kirjoittaessani, ilmiö on toistunut kaksi kertaa, en itse ole keksinyt järkevää selitystä joten kaipailisin jonkinlaista vastausta/tietoa siitä, mikä kyseisen ilmiön aiheuttaja on.


More similar observations
Additional information
 • Havaitut myrskyilmiöt
  • Kalevantuli info

   Kalevantuli on epämääräinen välähdys, josta ei kuulu jyrinää ja joka on yleensä etäällä taivaanrannan tuntumassa. Kalevantuli on maasalaman tai pilvisalaman heijastusta.

   Erotuksena kalevantuleen elosalamassa erottuu salaman viivamainen rakenne. Sekä kalevantuli että elosalama ovat molemmat salamointia, joka tapahtuu yleensä yli 20 km etäisyydellä havaitsijasta, mistä johtuen jyrinää ei kuulla.

    

   Kalevantuli valaisee kaukaista ukkospilveä. Kuva Mikko Peussa.

Comments: 1 pcs
Juha Ojanperä - 7.8.2014 klo 04.32 Report this

Kyseessä ovat kalevantulet, eli kaukaiset, äänettömät salamoiden aiheuttamat välähdykset. Jos ukkonen on tarpeeksi kaukana, jyrinää ei enää kuulu, mutta salamoiden välähdykset voivat näkyä kauaskin. Tänä yönä on ollut ukkossoluja liikkeellä Lounais-Suomessa, erityisesti Salon seudulla. Nämä ukkoset ovat aiheuttaneet kalevantulia laajoilla alueilla Etelä-Suomessa.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.