Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Upper-atmospheric lightning - 8.8.2014 at 23.28 Mikkeli Observation number 28703

Visibility III / V

Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursa

Fairy flashes were again recorded on the fireball camera. According to Blitzortung, lightning flashed south of Tallinn on the mainland and at sea. Panu would you look for more detailed data as long as you are in a hurry?

I added a couple more fairies from 2306, 2344 times to this same observation.More similar observations
Additional information
 • Upper-atmospheric lightning
  • Column sprite info

   Pylväskeijusalama (englanniksi column sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Pylväskeiju on keijusalaman epätavallisempi alalaji. Nimensä mukaisesti pylväskeijut muistuttavat pilarimaisia pystyviivoja.

   Kuten keijusalamatyleensä, tämäkin ilmiö kestää tyypillisesti vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Pylväskeijuja. Ilmiö näkyy lyhyinä katkonaisena valopilareina kuvan alaosassa vesileiman yläpuolella. Kuvaan on koostettu puolen tunnin aikana näkyneet pylväskeijut. Kuva Panu Lahtinen.

  • Red sprite info

   Keijusalama (englanniksi red sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Kyseessä on yleisin ja parhaiten tunnettu yläsalamatyyppi. Ilmiön kirkkain osa on yleensä 65-75 kilometrin korkeudessa, ja värivalokuvissa se on normaalisti punainen.

   Keijusalama kestää yleensä vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Värikuva keijusalamasta. Ilmiö näkyy kuvan vasemmassa laidassa punertavana muodostelmana. Kuva Aki Taavitsainen. 

    

   Kolme keijusalamaa näkyy heti Kuun alapuolella. Ne kaikki olivat välähtäneet samaan aikaan. Kuvan vasemmassa alakulmassa on itse emosalaman välähdys. Kuva Panu Lahtinen.

Comments: 6 pcs
Panu Lahtinen - 9.8.2014 at 01.32 Report this

Hienoa! Täksi yöksi laitoin itsekin kapeammalla näkökentällä (8 mm) Watecin vahtiin, mutta pörräävät ötökät hämäsivät kuvien tulkintaa, joten olisi taas jäänyt huomaamatta :-D Mutta niin, löytyi omista kuvista tämä, sekä yksi aikaisempi 9.8. klo 00.22.34,183 (kuvan aikaleima).

Tämän klo 23.28 olleen tarkempi aikaleima (omasta kamerastani) 23.26.24,537 meikäläistä aikaa, ja Ilmatieteen laitoksen datoista löytyy emosalamaksi positiivinen maasalama, jonka voimakkuus 15 kA ja sijainti 56.3516 N, 24.1498 E, eli vähän Riian, ei Tallinnan, eteläpuolella.

Laitan kohtapuoliin omat havainnot noista omistani. Pitää vielä katsoa blitzortung-datat sekä muutkin kuvat vielä kertaalleen tarkemmin läpi.

Mikko Peussa - 9.8.2014 at 01.45 Report this

Upeaa! Mitä vaatii järkkäriltä arvoiksi, että tuokin olisi napsahtanut ruutuun. Onko niin että yölläkin ISO-arvot täytyy olla jossain 6400-12800 paikkeilla ja suurin mahdollinen aukko valovoimaisella objektiivilla. Kysyn siksi, että ei turhaan yritä, jos tekniikka ja kyvyt ei riitä. Näiden kuvaamista ei nimittäin voi harjoitella etukäteen kovin paljon ;-)

Panu Lahtinen - 9.8.2014 at 01.53 Report this

Ei tarvitse olla olla hervottomat ISO-herkyydet. Tärkeintä on saada aukko mahdollisimman isoksi (aukkoluku pieneksi), seuraavaksi sitten hyötysuhdetta ylös mahdollisimman pitkällä valotuksella, jolla tausta kuitenkin pysyy tummahkona kontrastin parantamiseksi. Toisaalta, muistan nähneeni spaceweather.com:ssa yläsalamakuvia, jotka oli kuvattu kutakuinkin 17 mm laajakulmalla, ISO 400 ja f/5.6 -asetuksilla.

Tänäänkin oli moni myrskybongari yrittämässä sitä ensimmäistä järkkärikuvaa Suomesta käsin, mutta "ei kuitenkaan tule, ja ei ainakaan näy" vei voiton, taas, valitettavasti. Myös meikäläisestä, jätin sentäs tuon Watecin kuvaamaan, ja niinhän siellä kaksi erillistä tapausta olikin :-)

Mikko Peussa - 9.8.2014 at 02.04 Report this

Kiitos Panu taas hyvistä neuvoista. Harmittaa ihan vietävästi että Kemiönsaarella kuvasin yksi yö satoja ruutuja itämeren eteläpuolella olevaa ukkosta. Laskin korkeudet taulukkosi mukaan ja yritin rajata kuva-alueen kohdilleen. Yhdessä ruudussa näytti kameran hyvällä näytöllä olevan kolme punaista keijua horisontissa. Sitten siirsin kuvat koneelle ja totesin, että ei sittenkään. Jälkeenpäin mietin, että olisi pitänyt katsoa niitä raw-tiedostoja poikieni kunnon näytöiltä, sillä omilta näytöiltä ei edes kaikki sateenkaaret näy. Jos tässä pikkuhiljaa viisastuisi, sillä keijun saaminen valokuvaan olisi ihan vain itsellekin hieno kokemus. Myös yksi visuaalinen havainto minulla mielestäni on siltä yöltä, mutta kun ei ole dokumenttia. No nyt on aikaa vielä ryhdistäytyä tähän hommaan :)

Panu Lahtinen - 9.8.2014 at 02.24 Report this

Ihan suoraan ei kannata taulukkoarvolla laittaa korkokulmaa, mielellään vähän horisonttia mukaan. Näissä kuitenkin ollaan yleensä niin lähellä horisonttia, että melkolailla aina jää hyvin tilaa.

Ja pistä toki kuva näytille (laita "epävarma havainto -raksi lomakkeelta) mahdollisimman tarkan aikaleiman kera (kuva vaikka teksti-tv:n kellosta ja siitä korjaus EXIF-aikaan), niin katsotaan löytyykö hyviä ehdokkaita :-) Ja eihän kuvattomiakaan yläsalamahavaintoja kielletty ole ;-)

Laitoin ensin kahteen erilliseen havaintoon nuo omaan kameraani sattuneet, mutta löytyi vielä kolmas ja sitten tuli mieleen että miksei ne voisi olla samassakin raportissa. Löytyypi täältä.

Ja lisäsin tähän Akin havaintoon myös pylväskeijun, on tuossa enkelikeijun oikealla puolella. Tuota vasemmanpuoleisinta väläystä ei omassa kamerassani erottunut, hassua.

Aki Taavitsainen - 9.8.2014 at 09.40 Report this

Kiitos Panu analyysista ja lisäyksestä :-). Itse mietin samaa pylväskeijuksi, mutta jäi täppä laittamatta, kun iski epävarmuus jos siivet on pilvien takana ja olisikin keijun "yläosa"? Mut kyllä tuo pylväskeiju taitaa olla. Laitoin vielä samaan havaintoon päähavainnon molemmin puolin näkyneet yläsalamat.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.