Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Quiet aurora band - 17.3.2012 at 01.20 - 17.3.2012 at 03.30 Tampere Observation number 2980

Visibility II / V

Jari Luomanen, Ursa (Länsi-Suomi)

This calm show seemed to last all night. The brightest stage involved some quietly moving rays and reddish tones. At half past four in the morning the fatigue prevailed and I stopped filming the fading fires.

By no means a landmark play, but nice to watch visually as well.

More pictures here .More similar observations
Additional information
  • Aurora brightness
    • Bright auroras
  • Observed aurora forms
    • ;Rays;Band;Arc;Veil
Comments: 15 pcs
Emma Bruus - 17.3.2012 at 12.54 Report this

Kivasti näkyy tuo läiskikkyys panoraamakuvassa.

Jari Luomanen - 17.3.2012 at 12.59 Report this

Täytyypä vielä perata kuvasaalista tuota silmälläpitäen. Läiskiä tuntui olevan toisinaan ihan irrallaan kaaresta ja sen lähialueesta.

Matias Takala - 17.3.2012 at 13.10 Report this

Komeita kuvia Jarillakin! Varsinkin tuo panoraama on hieno saavutus, olen tässä pohtinut miten sellaisen saisi teknisesti toteutettua mutta on tuntunut hankalalta.

Jari Luomanen - 17.3.2012 at 13.15 Report this

Kiitos Matias! Tällä kertaa kaari oli niin rauhallinen, että panoraamakin onnistui. Nopeasti liikehtivien tulien kanssa se on hankalampaa. Aktiivisemman vaiheen panoraamasta tuli vähän mössöinen, joten en sitä ladannut verkkoon lainkaan.

Marja Wallin - 17.3.2012 at 16.53 Report this

Kai tuo panoraama on nyt menossa Tähdet ja Avaruus -lehteen kun Marko Pekkolahan sellaista aiemmin kaipaili? :) Nättiä on ollut. Oli kyllä kiva näytelmä eilen täällä Lahdessakin kun valosaasteen keskelläkin näkyi violettia helmoissa hetken aikaa. Kuvaamisen kanssa itselläni sattui moninkertainen sähläys ja tuli vain pari kuvaa vihreästä mössöstä. Oltiin myös hieman myöhässä, kasattiin rannassa kamoja kun kirkkain vaihe oli menossa.

Jari Luomanen - 17.3.2012 at 17.48 Report this

Juu, yöllä näiden ilmiöiden kuvaaminen on usein tosi hektistä hommaa, eikä ole ihme jos kaikkea sähellystä sattuu. Tuttua on. :) Minäkin missasin alkuillan kirkkaan vaiheen, mutta onneksi yöllä vielä riitti loimuja. :)

Marja Wallin - 17.3.2012 at 18.17 Report this

Mä testasin, että mitä tapahtuu kun unohtaa pyöröpolan nokalle... Se muuten näköjään heikentää revontulia kuvissa oikein rankasti. Tiedä sitten johtuuko suotimen ominaisuuksista vaiko ihan vain siitä, että se kuitenkin pimentää kuvaa. Tähdet tuli hyvin, revontulet ei. Joku optiikkaa tunteva osaa varmaan tähän kommentoida. Suotimen irtioton jälkeen oli ensin kuvissa horisontti aivan vinossa ja sitten tulet jo hiipuikin. Oli oikein multisähläy eilinen ilta. Kamerastakin vielä loppui akku. :D No, olen kuitenkin tyyväinen, että tuli paras visuaalihavainto vuosiin täältä etelästä. Viimeksi nähnyt värejä talvella 2008 lentokoneessa matkalla Ivalosta Helsinkiin. Etelässä muistaakseni syksyllä 2005. Että ei lainkaan huono ilta kaikista kommelluksista huolimatta.

Jari Luomanen - 17.3.2012 at 18.28 Report this

Oho, sattuipas siinä monta asiaa yhtä aikaa. :) Mun erikoisuuteni on hukata kameran salamakenkään laitettavia pieniä vesivaakoja - niitä tuntuu putoilevan tämän tästä, vaikka yleensä en kauheasti hukkaile kamaa. Ei äkkiseltään luulisi, että revontulten valo olisi polarisoitunutta, mutta muistan joskus lukeneeni, että ainakin osa siitä voisi olla. Mielenkiintoista! Pitäisi kokeilla tuota itsekin. Mutta joo, ihan hyvä ilta tuo eilinen kyllä oli, toivottavasti saadaan näitä vielä paljon lisää. Tänäänkin on näillä näkymin pienet mahkut.

Jari Luomanen - 17.3.2012 at 18.36 Report this

Jaa juu, Können keskustelee asiasta kirjassaan: http://books.google.fi/books?id=OBY9AAAAIAAJ&pg=PA104&lpg=PA104&dq=aurora+polarization&source=bl&ots=Bd4jyGaa_b&sig=HdnTLVaK0ZVsGd-qDaz-nd-PYYE&hl=en&sa=X&ei=Y7xkT-TVB8jQ4QSRzrHlBw&ved=0CB0Q6AEwAw#v=onepage&q=aurora polarization&f=false Toivottavasti tuo linkki toimii. En saa nyt muokattua sitä fiksummin tähän kommenttiin kun en ole pöytäkoneella.

Marja Wallin - 17.3.2012 at 18.50 Report this

Kyllä se tuosta kopioimalla aukeaa. Hmm, mielenkiintoista. Osa valosta on polarisoitunutta, osa taas ei. Tuota voisi olla mielenkiintoista testata suotimella kun olisi kirkkaat ja värikkää tulet. Täällä ei taida tänään olla mitään mahdollisuuksia pienellekään näytelmälle, pilvisempää kuin eilen.

Matias Takala - 17.3.2012 at 18.53 Report this

Vaikuttaa siltä, että tuon polarisaation mittaaminen ei ole erityisen helppoa: http://www.agu.org/pubs/crossref/2008/2007GL033006.shtml . Nyt kun revontulia nähdään Auringon aktiivisuuden myötä useammin, voisi Marjan ehdottamaa koetta yrittää kenties systemaattisesti.

Jari Luomanen - 17.3.2012 at 18.57 Report this

Totta. Noita Könnenin kuvailema värimuutoksia voisi yrittää havaita. Siinäpä mielenkiintoinen havainto-ohjelma. Mutta visuaalinen värisävyjen havaitseminen polarisaatiosuodattimen läpi vaatinee aika kirkkaat tulet. Eiköhän niitä tällä auringon syklillä ole vielä luvassa, mahtavaa!

Panu Lahtinen - 17.3.2012 at 19.21 Report this

Mielenkiintoinen idea! Voisi kyllä kokeilla. Revontulien vaatimilla valotusajoilla tarvitsee melkein kaksi kameraa. Ja jos ajattelee pidemmälle, niin mielellään samanlaiset suodattimet missä olisi merkinnät, että ne saisi parhaaseen asentoon (90 asteen kulmassa toisiinsa). Humhum..

Marja Wallin - 17.3.2012 at 19.25 Report this

Pitäisikö tästä avata keskustelua ihan foorumille niin pääsisi siellä paremmin porukkaa osallistumaan? Koska tästä nyt tosissaan saisi mielenkiintoisen projektin vaikka syksyä ajatellen kun tulien pitäisi vielä voimistua maksimia kohti mennessä.

Jari Luomanen - 18.3.2012 at 09.05 Report this

Mikä ettei ja revontulilistalla myös. Tämä on niin mielenkiintoinen haaste, että luulisi vuoden sisällä tuloksia jo tulevan. Panun ajatus kahden identtisen kameran käytöstä olisi varmaan se todistusvoimaisin tapa dokumentoida asia. Polarisaattoreiden kehät olisi tosiaan hyvä merkitä oikein selvästi, kun ne kumminkin kiertyvät objektiivin nokalle hieman eri asentoihin, mutta koe olisi silti tehtävissä.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.