Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulikaari - 17.3.2012 klo 22.59 - 18.3.2012 klo 02.00 Tampere Observation number 2995

Visibility Unclassified

Emma Bruus, Tampereen Ursa

Olin ajatellut kuvaavani yöllä Garraddia, mutta takista tulikin taas housut: Tampereen Ursan revontulikamera näytti vihreää hehkua pohjoisessa.

Hyppäsin pyörälliseen kameralaukkuun ja karautin Rauhaniemen rantaan. Rannalla ei näkynyt ketään, mutta avantosaunan nurkan takaa kuului tasainen pulina. Kuljin ääntä kohti ja pimeästä löytyi kourallinen espanjalaisia bongareita. Täytyy varmaan ruveta virkistämään kevyttä kenttäespanjaa harrastuspuuhia varten. Lähempää järveä löysin Atacanin tovereineen.

Katselimme menoa hetken ja himmeän vihreään vyöhön alkoi muodostua säteitä. Pohjoisessa kiemurteli pari viihdyttävää pikkuvyötä. Kuvailimme hetken, meininki himmeni ja tuli aika lähteä kotiin.

Kuuman glögin jälkeen huomasin taas kirkastumaa Kaupin kameran kuvissa. Hyppelin pihalle ja pohjoisella taivaalla oli vihreitä, sykkiviä läiskiä. Tämä revontulimuoto on valokuvaajalle kaikkiein ärsyttävin, sillä pastellivihreiden revontulten liikettä on mahdoton vangita...varsinkaan kaupungin valosaasteessa.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Läiskiä
 • Muita erityispiirteitä
  • Sykkiviä revontulia
Technical information

Canon EOS 5DII + 24mm f/1.4, panoraamat koottu kolmesta kuvasta.

Comments: 1 pcs
Atacan Ergin - 18.3.2012 klo 13.38 Report this

Kauniita kuvia! Kiitos!

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.