Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Tulipallo yöllä, Venusta kirkkaampi - 27.9.2014 klo 23.38 Jyväskylä Observation number 30672

Visibility III / V

Jesse Kyytinen, Ursa (Länsi-Suomi)

Koivuniemessä isosleirillä katsoin ensimmäisenä iltana, 26.9, että tähtitaivas voisi olla todella hieno, koska ulkovalotkin sammutetaan n. kello 10. Silloin tosin taivas oli pilvessä johtuen tietysti magneettikentän korekasta häiriöisyydestä, mutta seuraavana iltana kirkkoon iltahartauteen mennessä taivas oli selkeä. Ja hieno. Jyväskylän suunnan tunnisti ilman karttaa, sen verran länsi kellersi, mutta muuten taivas oli kiitettävää tasoa.

Pimeässä riihikirkossa silmät tottuivat jo valmiiksi pimeään, ja ulos mennessä taivas oli pysäyttävä. Linnunrata erottui melko selvästi ja muutama muukin jäi vielä ulos ihmettelemään. Olin selittämässä, että se himmeä taivaan poikki menevä harso on kotigalaksimme, kunnes 23:35 Joutsenen pyrstön yläpuolella viuhahti pystysuoraan jotain, tähdenlento tai satelliitti. Ne muista, jotka sen näkivät, olivat innoissaan jo siitä, mutta parempaa oli vielä tulossa. Kun olin kertonut Seulasista niiden olevan tähtijoukko, ja lähdin etsimään naapurigalaksia Andromedaa, lähes suoraan etelässä lenti hieman alaspäin viistossa ihan tulipalloksi luokiteltava meteori, jonka palo näytti siltä, kuin kirkkaan ytimen ympärillä olisi ollut pieni himmeämpi alue, ja savuvana nkyi myös palon ajan samalla matkalla, millä itse kappale oli lentänyt. Se oli minunkin mittapuullani komea, ensimmäinen kunnon tulipallo minkä olen nähnyt. Kaikki olivat todella innoissaan siitä, mutta meidät pakotettiin sisätilaan, jossa sain kertoa myös muusta tähtitieteeseen/ -kuvaukseen liittyviä asioita reilut kymmenen minuuttia, ennen kuin keskiyöllä piti mennä nukkumaan.

Seuraavana aamuna katsoin, että myös Mirko Santala Kotkasta oli nähnyt ilmeisesti saman. Otin lisäksi palan 360' kuvaa havaintopaikalta, kuvan yläreuna noin 80 astetta. Näin jälkikäteen ajatellessa, ja käsivaralta otetun ajantallennuskuvan viiruista päätellen tulipallo on lentänyt Pegasus-neliön alta, melko tarkasti Kalojen suuntaisesti. Piirsin vielä jonkinlaisen kuvan.

Tulipallo lensi noin 1-1,5 sekuntia, ja yksi kertoi vanan olleen turkoosi, itse en siihen saanut keskityttyä. Kuvan etelä melko tarkasti.

Jossain vaiheessa laitan tänne myös hetkeä ennen otetun linnunratakuvan.

 


More similar observations
Additional information
 • Havaintoajan tarkkuus
  • Enintään 1 min heitto mahdollinen
 • Lennon kesto
  • 1 sekunnin
 • Sammumistapa
  • Sammui hiipumalla
 • Ilmansuunta katoamishetkellä
  • Etelä
 • Korkeus katoamishetkellä
  • Noin puolivälissä taivasta
Technical information

Valkoinen A4-paperi, Sense-kynä

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.