Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Aktiivinen revontulivyö - 22.12.2014 klo 05.00 Pori, Noormarkku Observation number 32095

Visibility III / V

Pitkästä aikaa taivas selkeni ja revontuli ennusteetkin näytti hyvältä.Erittäin lupaavilta näyttäneistä arvoista huolimatta ei mitään suurempaa näytöstä kuitenkaan tullut.Koko yön oli kaari taivaalla ja välillä selvästi voimistuen, mutta aktiivisin vaihe oli noin 4-5 aikoihin aamuyöstä.Hetkeä ennen tuon aktiivisemman vaiheen alkua,revontulien yläosan väri muuttui erikoisen punaiseksi jota kesti vain muutaman minuutin verran,kunnes muuttuivat taas normaalin vihertäviksi.

Toinen runko otti time lapse kuvia ja sinne saatto jäädä yksi tulipallo,en ole vielä kerinnyt katsomaan,mutta lensi aika matalalla samalla suunnalla minne kuvasin.Laitan siitä erikseen havainnon,mikäli sen löydän.

 


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Kirkkaat revontulet
 • Revontulimuodot
  • Kaari info

   Kaari (englanniksi arc). Kaaret ovat leveämpiä kuin vyöt, eivätkä poimuile yhtä voimakkaasti kuin ne. Kaaret eivät normaalisti ole järin kirkkaita eivätkä aktiivisia.

   Kaari lienee tavallisin revontulien esiintymismuoto. Usein revontulinäytelmä ei koko yön aikana kehity matalalla pohjoistaivaalla kaartuvasta rauhallisesta kaaresta mihinkään. Kaari on usein myös aktiivisemmissa näytelmissä muoto, joka ensimmäiseksi ilmestyy, ja viimeiseksi katoaa.

   Kaaren alareuna on tavallisesti terävä, mutta yläreuna voi sulautua vähitellen taustataivaaseen.  Aktiivisuuden noustessa niihin normaalisti kehittyy säteitä ja poimuja, ja kaaret muuttuvat vähitellen vöiksi.

    

   Kuvan poikki kulkee revontulikaari. Pystysuuntaiset muodot ovat säteitä. Kuva Atacan Ergin.

    

   Revontulikaari. Kuva Mauri Korpi.

    

   Revontulikaari. Kuva Anna-Liisa Sarajärvi.


    

   Revontulikaari. Kuva Matti Asumalahti.

  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

  • Harso info

   Harso (englanniksi veil). Harso on mitäänsanomattomin revontulimuoto. Se peittää tavallisesti homogeeniseen himmeään hehkuunsa laajahkon alueen taivasta kerralla. Useimmiten harson näkee yön revontulimaksimin jälkeisessä rauhallisemmassa vaiheessa muiden muotojen taustana. Harso voi esiintyä myös yksinään, jolloin sen varma tunnistaminen revontuleksi on melko vaikeaa, varsinkin valosaasteisella havaintopaikalla.

   Samantapaisen valohehkun voi aiheuttaa myös ilmassa leijuva kosteus, savu, tai hyvin ohut pilvikerros, jotka heijastavat niihin osunutta valoa. Pilviä voi kuitenkin käyttää myös harson tunnistamiseen, sillä varsinkin jos keski- tai yläpilvi näkyy tummana vaaleampaa taustaa vasten, on silloin hyvin todennäköisesti kyseessä revontuliharso, mikäli taustataivaan vaaleus ei johdu nousevasta tai laskeneesta Kuusta tai Auringosta.

    

   Harsoa ja säteitä. Kuva Esa Palmi.
    

   Punaista revontuliharsoa. Kuva Marko Mikkilä.

    

   Harsoa. Kuva Milla Myllymaa.

    

   Revontuliharso joka vaihtaa väriään alaosan vihreästä purppuran kautta yläosan siniseen. Kuva Jaakko Hatanpää.

    

   Himmeää vihreää harsoa. Kuva Jarmo Leskinen.

    

   Säteinen revontulivyö jota ympäröi harso. Kuva Jussi Alanenpää.

 • Muita erityispiirteitä
  • Vihreitä revontulia info

   Paljain silmin havaittu vihreä on revontulten väreistä yleisimpiä. Vihreä väri syntyy atomaarisesta hapesta.

    

   Vihreitä revontulia. Lea Rahtu-Korpela.

    

   Vihreitä revontulia. Kuva Juha Ojanperä.

  • Muotojen yläosat punaiset info

   Yläosiltaan paljain silmin punaisia revontulia havaitaan useimmiten vöissä ja pitkissä säteissä. Tällöin alaosat ovat tyypillisesti vihreitä. Jos ylemmät osat ovat auringonpaisteessa, voi punainen olla vihreää voimakkaampi. Tämä punasävy on peräisin atomaarisen hapen viritystilan purkautumisesta.

    

   Yläosaa kohti punertuvia revontulia. Kuva Karri Pasanen. 

    

   Yläosasta punainen revontulivyö. Kuva Simo Aikioniemi.

    
    

   Punaista väriä revontulten yläosassa. Kuva Tom Eklund.

Comments: 11 pcs
Mikko Peussa - 23.12.2014 klo 04.45 Report this

Upeita kuvia ja taidokasta sommittelua! Vaikka nyt tätä havaintoa ylistänkin, niin kaikki muutkin havainnot on tietysti aina yhtä kiinnostavia. Toisinaan sitä vaan jää ihailemaan, miten muutamat hallitsee näiden tilanteiden dokumentoinnin kuviksi. Toivottavasti tällaiset kauniit kuvat kannustaa kaikkia vähänkin luonnonilmiöistä kiinnostuneita tekemään entistäkin enemmän havaintoja luonnonilmiöistä. Ei siis kannata pelätä, vaikka sieltä kännykästä ei tällaisia otoksia tule ihan helpolla ;-)

Jorma Koski - 23.12.2014 klo 08.03 Report this

No onpas komiat värit!

Markku Ruonala - 23.12.2014 klo 08.35 Report this

Upeasti dokumentoitu havainto. Ja komeet on kyllä tuletkin.

Heikki Mahlamäki - 23.12.2014 klo 10.11 Report this

Hienoja kuvia!

Juho Kinnunen - 23.12.2014 klo 11.20 Report this

Upeat kuvat kyllä! 

Pirjo Koski - 23.12.2014 klo 11.36 Report this

Aivan mieletöntä settiä! Onnea paljon!

Marko Pekkola - 23.12.2014 klo 14.05 Report this

Mikko, upeaa jälkeä! 

Elle-Maria Peltomäki - 23.12.2014 klo 14.48 Report this

Hienoja on ollut! :) Nyt kyllä harmittaa kun en noita nähnyt vaikka asun Noormarkussa.

Janne Kari - 23.12.2014 klo 15.47 Report this

Upeaa jälkeä! Huomasin saman reilusti liilaan/punaiseen taittuvan sävyn samoihin aikoihin kuvatessa täällä Uudessakaupungissa.

Mikko Lönnberg - 23.12.2014 klo 18.34 Report this

Kiitokset kaikille kommenteista !!

Mikko --  Aika usein tulee jo etukäteen suuniteltua paikat valmiiksi näille kuville,nyt oli tuuria kun noi reposet jakso loimuta koko yön ,niin kerkes hyödyntää useampia paikkoja. 

Elle-Maria -- Mua on harmittanut monta kertaa,kun sä oot nähnyt hienoja haloja,ite on näe niitä koskaan :)

Janne -- Joo,olivat kyllä tuon hetken todella erikoisen värisiä,ekan kuvan jälkeen oikein tarkistin,että onko valkotasapaino vaihtunut,mutta oikeinhan sekin oli.Montaa eri väriä olenkin saanut reposista kuvattua,mutta tämä oli kyllä yksi erikoisimmista !!

Anne Pöyhönen - 24.12.2014 klo 01.00 Report this

Erittäin taidokasta sommittelua, kestävät pitempääkin katsomista. 

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.