Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rare halos - 27.12.2014 at 11.24 Pudasjärvi, Iso-Syöte Observation number 32362

Visibility IV / V


The phenomenon lasted perhaps about 5 minutes and appeared as a rainbow spread over a layer of mist.

[3. picture added:] The flying rainbow mat, ie the possible underside sun, is already starting to disappear here.

[4. picture] I will also send here a sunrise picture I took at 10.43. By the time of shooting, the sun was already considerably higher.More similar observations
Additional information
 • The halo was caused by lightsource:
  • Sunlight
 • Where are the ice crystals of the halo located?
  • Ice crystals
 • Rare halos (in sunlight)
  • Subparhelia info

   Alasivuauringot näkyvät horisontin alapuolella. Ne sijaitsevat samassa määrin horisontin alapuolella kuin valonlähde on horisontin yläpuolella. Näiden värillisten halojen näkymiseksi havaitsijan alapuolella on oltava jääkiteitä. Tällainen tilanne on mahdollinen joko maanpinnalla jääsumussa tai lentokoneesta havaitessa.

   Jääsumussa alasivuaurinkojen voi nähdä kimaltelevan erillisissä kiteissä varjoista lumipenkkaa vasten. Korkealta paikalta katsoessa jääkiteitä voi olla havaitsijan alapuolella niin paljon, että alasivuauringot ilmenevät samanlaisina kiinteinä valoalueina kuten lentokoneestakin.

   Jääsumussa kirkkalla lampulla luodussa halonäytelmässä halotaivas on mahdollista kääntää ylösalaisin niin että alasivuauringot näkyvät horisontin päällä. Tämä tapahtuu sijoittamalla lamppu horisontin alapuolelle. Koska alasivuauringot aiheuttavat laattakiteet ovat vaakasuunnassa leikattavissa kahteen symmetriseen puoliskoon, näkymä vastaa täydellisesti sitä mitä näkyisi horisontin alapuolella jos valo olisi horisontin päällä.

   Lentomatkoilla alasivuauringot eivät ole erityisen harvinaisia, mutta ne ovat lyhytaikaisia ja saattavat siksi mennä sivu suun. Jääsumussa puolestaan on helppoa unohtaa katsoa maata vasten näkyvää alasivuauringon värillistä kidevälkettä.

   Alasivuauringot on mahdollista talvella havaita myös jään pinnalla. Tällöin ne syntyvät joko jäälle kasvaneissa kiteissä tai harvemmin jäälle ilmasta laskeutuneissa kiteissä. Niitä voi nähdä myös kuuraisen auton lasi- ja peltipinnoilla.

    

   Kirkas valkoinen ala-aurinko ja sen molemmilla puolilla näkyvät värilliset alasivuauringot lentokoneesta kuvattuna. Halot sijaitsevat aina yhtä paljon horisontin alapuolella kuin Aurinko on horisontin yläpuolella. Kuva Jouni Finnilä.

    

   Alasivuauringot jään pinnalle sataneissa kiteissä. Kuva Ágnes Kiricsi.

    

   Alasivuauringot jään pinnalle kasvaneissa kiteissä. Kuva Jari Piikki.

    

   Kirkkalla lampulla jääsumuun luodussa halonäytelmässä on horisontin alapuoliset halot, alasivuaurinko ja ala-aurinko, saatu kiepsautettua horisontin päälle sijoittamalla lamppu horisontin alapuolelle. Tavallinen sivuaurinko näkyy horisontin alapuolella lampun tasossa. Kuva Jari Luomanen.

    

   Alasivuauringot auton kuuraisessa tuulilasissa. Sivuaurinkojen läpi kulkee heikko alahorisonttirengas. Valonlähteenä käytetty lamppu on kuvan yläosassa konepellin päällä. Jos valonlähde on tuulilasin toisella puolella, kyse on tavallisista sivuauringoista. Kuva Marko Riikonen.

Comments: 14 pcs
Teija Pohjanvesi - 27.12.2014 at 16.34 Report this

Olen joskus kuvannut sivuaurinkoja. Tämä oli niihin verrattuna aika outo tapaus, sillä se levittäytyi litteänä kerroksena kuin värikäs matto sumun päälle. Onkohan joku muukin nähnyt tällaisia? Tätä kuvaamassa oli myös pari ulkomaalaista turistia, mutta he eivät tätä ilmiötä tunnistaneet. En ole aiemmin tällaiseen törmännyt. Voisiko olla talvisateenkaari?

Jukka Ruoskanen - 27.12.2014 at 16.39 Report this

Upeat kuvat! Tuo sivuaurinko, joka on haloilmiö, syntyy jääkiteistä. Tuo sumu koostuu siis jääkiteistä, ei vesipisaroista.

Jari Luomanen - 27.12.2014 at 16.43 Report this

Haiskahtaa jopa alasivuauringolta. Hieno tapaus!

Risto Salonen - 27.12.2014 at 16.47 Report this

Korkeuserosta päätellen voisi olla alasivuaurinko, mutta vaikea varmasti sanoa koska valonlähde ei näy kuvassa.

Jari Luomanen - 27.12.2014 at 17.04 Report this

Tuo näkyy joka tapauksessa horisonttia ts. maata vasten. Aurinkohan ei horisontin läpi paista. Toki tavanomainen sauri voi jatkua pystysuunnassa jos kiteet keinahtelevat paljon: tällöin näemme tavanomaisen sivuaurigon jatkeen horisontin alla olevassa jääsumulautassa. Kiintoisa tapaus ja mahdolliset lisäkuvat voisivat tuoda lisävalaistusta asiaan.

Marko Pekkola - 27.12.2014 at 17.12 Report this

Teija: sattuisiko sinulla olemaan kuvia, joissa näkyisi miten korkealla Aurinko oli? Toinen vaihtoehto on tietysti tutkia sama kellonajan ja havaintopaikkakunnan perusteella. 

Vaikuttaisi siltä, että alasivuaurinko voisi tässä olla jopa todennäköisempi tunnistus kuin sivuaurinko. Hieno havainto joka tapauksessa. (P.S. Poistin toistaiseksi tunnistuksen, kunnes tätä saadaan lisää tutkittua tavalla tai toisella.)    

Kirsi Volanen - 27.12.2014 at 17.44 Report this

Jos upeita tykkylumipuita katsoo niin eikö  aurinko ihan selvästi paista kuvan oikealla  puolella,   ja  mitä itse olen kuvannut sivuaurinkoja niin punavärihän tulee aina  valon lähteen puolelle,  vai mitä.  Siis selkeä vasemman puoleinen  sivuaurinko  jos  lisäkuvat eivät  muuta osoita. Hieno  havainto ja maisemat.

Jukka Ruoskanen - 27.12.2014 at 17.48 Report this

Tässä, Kirsi, nyt pähkäiltiinkin sitä, onko ilmiö sivuaurinko vai alasivuaurinko. Valonlähteen suunta on tosiaankin selvä asia.

Kirsi Volanen - 27.12.2014 at 18.32 Report this

Joo,  sitähän tässä pähkäillään siis sivu  vai alasivu, toivottavasti  asinatuntijat tarkistaa   havainnon,  niin  tulee tähänkin asiaan faktaa.t.  harrastelija  

Teija Pohjanvesi - 27.12.2014 at 19.50 Report this

Tämä valomatto on tosiaankin horisontin alapuolella. Siihen ei liity mitään kaaria. Lähetän vielä yhden kuvan lisää. Aurinko on tässä vaiheessa melko korkealla. 

Marko Pekkola - 27.12.2014 at 21.29 Report this

Kiitos paljon Teija lisäkuvista. Siirsimme ne ylläpidon puolesta tähän samaan havaintoon ja lähettämäsi lisäteksti on lisätty havaintokertomuksen loppuun.

Risto Salonen - 27.12.2014 at 22.09 Report this

No niin, selvä alasivuaurinko siis. Tältä syystalvelta taisi olla toinenkin havainto Syötteeltä, jossa huipulta on kuvattu laakson jääsumuun syntynyt halo.

Kirsi Volanen - 27.12.2014 at 22.31 Report this

Aivan mielettömän  hulppeat  kuvat.  Hyvä  kun jaoit  nämä  lisäkuvatkin. Varmaan  livenä  nähtynä  ihan huikea  kokemus  ja  mahdollinen alasivuaurinko.    Onnittelut  hienosta  havainnosta.

Teija Pohjanvesi - 28.12.2014 at 14.02 Report this

Kiitos tiedoista ja kommenteista! Olin nousemassa lumikenkäpolkua Iso-Syötteen päälle, kun tämä valoilmiö pilkahti puiden välistä. Kiirehdin ylöspäin, kunnes löytyi aukko, josta sain otetuksi muutamia kuvia. Kun yritin sitten hakea uutta kuvauspaikkaa ylempää, sateenkaarimatto oli jo hävinnyt.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.