Alasivuauringot näkyvät horisontin alapuolella. Ne sijaitsevat samassa määrin horisontin alapuolella kuin valonlähde on horisontin yläpuolella. Näiden värillisten halojen näkymiseksi havaitsijan alapuolella on oltava jääkiteitä. Tällainen tilanne on mahdollinen joko maanpinnalla jääsumussa tai lentokoneesta havaitessa.
Jääsumussa alasivuaurinkojen voi nähdä kimaltelevan erillisissä kiteissä varjoista lumipenkkaa vasten. Korkealta paikalta katsoessa jääkiteitä voi olla havaitsijan alapuolella niin paljon, että alasivuauringot ilmenevät samanlaisina kiinteinä valoalueina kuten lentokoneestakin.
Jääsumussa kirkkalla lampulla luodussa halonäytelmässä halotaivas on mahdollista kääntää ylösalaisin niin että alasivuauringot näkyvät horisontin päällä. Tämä tapahtuu sijoittamalla lamppu horisontin alapuolelle. Koska alasivuauringot aiheuttavat laattakiteet ovat vaakasuunnassa leikattavissa kahteen symmetriseen puoliskoon, näkymä vastaa täydellisesti sitä mitä näkyisi horisontin alapuolella jos valo olisi horisontin päällä.
Lentomatkoilla alasivuauringot eivät ole erityisen harvinaisia, mutta ne ovat lyhytaikaisia ja saattavat siksi mennä sivu suun. Jääsumussa puolestaan on helppoa unohtaa katsoa maata vasten näkyvää alasivuauringon värillistä kidevälkettä.
Alasivuauringot on mahdollista talvella havaita myös jään pinnalla. Tällöin ne syntyvät joko jäälle kasvaneissa kiteissä tai harvemmin jäälle ilmasta laskeutuneissa kiteissä. Niitä voi nähdä myös kuuraisen auton lasi- ja peltipinnoilla.

Kirkas valkoinen ala-aurinko ja sen molemmilla puolilla näkyvät värilliset alasivuauringot lentokoneesta kuvattuna. Halot sijaitsevat aina yhtä paljon horisontin alapuolella kuin Aurinko on horisontin yläpuolella. Kuva Jouni Finnilä.

Alasivuauringot jään pinnalle sataneissa kiteissä. Kuva Ágnes Kiricsi.

Alasivuauringot jään pinnalle kasvaneissa kiteissä. Kuva Jari Piikki.

Kirkkalla lampulla jääsumuun luodussa halonäytelmässä on horisontin alapuoliset halot, alasivuaurinko ja ala-aurinko, saatu kiepsautettua horisontin päälle sijoittamalla lamppu horisontin alapuolelle. Tavallinen sivuaurinko näkyy horisontin alapuolella lampun tasossa. Kuva Jari Luomanen.

Alasivuauringot auton kuuraisessa tuulilasissa. Sivuaurinkojen läpi kulkee heikko alahorisonttirengas. Valonlähteenä käytetty lamppu on kuvan yläosassa konepellin päällä. Jos valonlähde on tuulilasin toisella puolella, kyse on tavallisista sivuauringoista. Kuva Marko Riikonen.
Olen joskus kuvannut sivuaurinkoja. Tämä oli niihin verrattuna aika outo tapaus, sillä se levittäytyi litteänä kerroksena kuin värikäs matto sumun päälle. Onkohan joku muukin nähnyt tällaisia? Tätä kuvaamassa oli myös pari ulkomaalaista turistia, mutta he eivät tätä ilmiötä tunnistaneet. En ole aiemmin tällaiseen törmännyt. Voisiko olla talvisateenkaari?
Upeat kuvat! Tuo sivuaurinko, joka on haloilmiö, syntyy jääkiteistä. Tuo sumu koostuu siis jääkiteistä, ei vesipisaroista.
Haiskahtaa jopa alasivuauringolta. Hieno tapaus!
Korkeuserosta päätellen voisi olla alasivuaurinko, mutta vaikea varmasti sanoa koska valonlähde ei näy kuvassa.
Tuo näkyy joka tapauksessa horisonttia ts. maata vasten. Aurinkohan ei horisontin läpi paista. Toki tavanomainen sauri voi jatkua pystysuunnassa jos kiteet keinahtelevat paljon: tällöin näemme tavanomaisen sivuaurigon jatkeen horisontin alla olevassa jääsumulautassa. Kiintoisa tapaus ja mahdolliset lisäkuvat voisivat tuoda lisävalaistusta asiaan.
Teija: sattuisiko sinulla olemaan kuvia, joissa näkyisi miten korkealla Aurinko oli? Toinen vaihtoehto on tietysti tutkia sama kellonajan ja havaintopaikkakunnan perusteella.
Vaikuttaisi siltä, että alasivuaurinko voisi tässä olla jopa todennäköisempi tunnistus kuin sivuaurinko. Hieno havainto joka tapauksessa. (P.S. Poistin toistaiseksi tunnistuksen, kunnes tätä saadaan lisää tutkittua tavalla tai toisella.)
Jos upeita tykkylumipuita katsoo niin eikö aurinko ihan selvästi paista kuvan oikealla puolella, ja mitä itse olen kuvannut sivuaurinkoja niin punavärihän tulee aina valon lähteen puolelle, vai mitä. Siis selkeä vasemman puoleinen sivuaurinko jos lisäkuvat eivät muuta osoita. Hieno havainto ja maisemat.
Tässä, Kirsi, nyt pähkäiltiinkin sitä, onko ilmiö sivuaurinko vai alasivuaurinko. Valonlähteen suunta on tosiaankin selvä asia.
Joo, sitähän tässä pähkäillään siis sivu vai alasivu, toivottavasti asinatuntijat tarkistaa havainnon, niin tulee tähänkin asiaan faktaa.t. harrastelija
Tämä valomatto on tosiaankin horisontin alapuolella. Siihen ei liity mitään kaaria. Lähetän vielä yhden kuvan lisää. Aurinko on tässä vaiheessa melko korkealla.
Kiitos paljon Teija lisäkuvista. Siirsimme ne ylläpidon puolesta tähän samaan havaintoon ja lähettämäsi lisäteksti on lisätty havaintokertomuksen loppuun.
No niin, selvä alasivuaurinko siis. Tältä syystalvelta taisi olla toinenkin havainto Syötteeltä, jossa huipulta on kuvattu laakson jääsumuun syntynyt halo.
Aivan mielettömän hulppeat kuvat. Hyvä kun jaoit nämä lisäkuvatkin. Varmaan livenä nähtynä ihan huikea kokemus ja mahdollinen alasivuaurinko. Onnittelut hienosta havainnosta.
Kiitos tiedoista ja kommenteista! Olin nousemassa lumikenkäpolkua Iso-Syötteen päälle, kun tämä valoilmiö pilkahti puiden välistä. Kiirehdin ylöspäin, kunnes löytyi aukko, josta sain otetuksi muutamia kuvia. Kun yritin sitten hakea uutta kuvauspaikkaa ylempää, sateenkaarimatto oli jo hävinnyt.