Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Helmiäispilviä - 23.12.2006 klo 11.55 - 23.12.2006 klo 15.23 Jyväskylä Observation number 334

Visibility IV / V

Mika Aho, Jyväskylän Sirius

Juuri joulun alla v. 2006 oli näyttäviä helmiäispilviä nähtävillä koko päivän. Itse kuvailin niitä Jyväskylä - Korpilahti suunnilla. Kuvissa näkyvissä oleva silta on Päijänteen ylittävä Kärkistensalmen silta Korpilahdella.

Lisää kuvia täällä


More similar observations
Additional information
 • Havainto
  • Helmiäispilviä
 • Helmiäispilvet
  • Tyypin II helmiäispilvi (vesijää) info

   Helmiäispilvet ovat talvella esiintyviä pilviä, jotka näkyvät parhaiten aamu- ja iltahämärässä kun Aurinko on horisontin alapuolella.

   Vaikka helmiäispilvien nimi viittaa spektriväreihin, värilliset (tyyppi II) helmiäiset ovat Suomessa harvinaisia. Pääasiassa meillä nähdään värittömiä, vaaleita (tyyppi I) helmiäisiä. Huomiota herättävä helmiäispilviin liittyvä piirre Suomessa myös voimakas rusko, joka saa maiseman kylpemään intensiivisessä punaisessa tai purppurassa valossa. Taivaanvahdissa on kategoriat tyypin I ja II helmiäisille, sekä helmiäisruskolle. Tällä valinnalla raportoidaan tyypin II spektrivärejä esittävät helmiäispilvet. 

   Siinä kun tavalliset pilvet sijaitsevat ilmakehän alimmassa kerroksessa troposfäärissä, helmiäiset muodostuvat tämän yläpuolella olevassa stratosfäärissä 15-25 kilometrin korkeudella maanpinnasta. Niitä syntyy kun stratosfäärissä on poikkeuksellisen kylmää, noin -75...-85 C.

   Partikkelit jotka aiheuttavat helmiäisiä ovat joko puhdasta vesijäätä (tyyppi II) tai kemialtaan erilaisia kiteitä joissa kaikissa on ainesosana typpihappo (tyyppi I).

   Stratosfäärin lämpöolojen muutokset ovat varsin verkkaisia, minkä vuoksi helmiäspilviä nähdään yhtäjaksoisesti vähintään muutama päivä elleivät alapilvet peitä näkymää. Helmiäiset ovat esiintymiseltään laaja-alaisia ja voivat esiintyä samanaikaisesti kaikkialla Suomessa. Esiintymien painopiste on kuitenkin Lapissa.

   Helmiäisten ilmaantumista taivaalle voi uumoilla stratosfäärin lämpötilaennusteiden avulla. Suomessa 1996-2014 tehdyistä helmiäishavainnoista selviää, että niitä oli nähty joulukuulta maaliskuulle. Suurin osa esiintyi joulu-tammikuussa, maaliskuussa helmiäisiä oli raportoitu vain yhtenä vuonna.  

   Helmiäispilvistä vastuussa olevat partikkelit voivat synnyttää myös Bishopin renkaan. Bishopin rengas saattaa olla selvin merkki helmiäisistä silloin kun Aurinko on horisontin päällä. Itse helmiäispilvetkin erottuvat yleensä Auringon ollessa horisontin päällä, mutta tällöin ne ovat tavallisesti hyvin haamuja pilvikuituja ja jäävät helposti huomaamatta.

    

   Suomessa koettiin talvella 2012-2013 poikkeuksellisen pitkä 13 päivää kestännyt helmiäispilvien putki. Jakson toiseksi viimeisenä päivänä pilvissä näkyi myös harvinaisia spektrivärejä. Kuva Matti Helin.

Technical information

Canon 300D, EF-S18-55mm.

Comments: 3 pcs
Marko Pekkola - 21.11.2011 klo 21.31 Report this

Wau, hienoja kuvia Mika! Ja kiva kun laitoit noin monta kuvaa. Nuo on ihanteellisesti juuri kaikki hieman erilaisia kuvia sekä kompositioltaan että itse ilmiön yksityiskohtien osalta.

Taisi tulla samalla myös Taivaanvahdin ensimmäiset helmiäispilvet jos oikein muistan.

Mika Aho - 21.11.2011 klo 22.06 Report this

Kiitos! Aika harvinaista herkkuahan nuo helmiäispilvet ovat ainakin omalla kohdalla ollut. Tuo tais olla näyttävin esitys mitä itse olen nähnyt. Olis mielenkiintoista saada muidenkin kuvia samalta päivältä näytille.

Kimmo Roimela - 21.2.2020 klo 19.42 Report this

Hienoja kuvia! Löysin nämä, kun muistin, että itselläni oli jotain helmiäispilvikuvia vuosien takaa ja hain havaintoja samalta päivältä. Latasin juuri omat kuvat tuolta aamulta Tampereelta, näyttävät olleen sitten iltapäivällä Jyväskylän suunnalla.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.