Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Yksi halomuoto - 17.3.2015 klo 18.09 Oulu Observation number 35984

Visibility I / V

Sirkka Karppinen, Oulun Arktos

Laskevan auringon  ympärillä heijastuksia.Onko taivaalla näkyvä "aallokko"heijastus jäästä vai auringon suora heijastus pilviin? Aurinko näytti vajoavan ikään kuin kuoppaan ennen häviämistään metsän taakse.


More similar observations
Additional information
 • Valonlähde
  • Auringonvalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Yläpilvet
 • Yleiset halomuodot auringonvalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on Auringosta ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Technical information

Olympus Pen Mini, linssinä Lumix 100-300

Comments: 6 pcs
Jukka Ruoskanen - 22.3.2015 klo 14.14 Report this

Auringon yläpuolella pilvikuiduissa olevat jääkiteet heijastavat auringon valoa. Kyseessä on siis haloilmiö, auringonpilari.

Todella nätit valokuvat.

Tero Sipinen - 22.3.2015 klo 14.48 Report this

Minä tulkitsisin nuo auringon yläpuoliset läiskät auringon sillan aiheuttamiksi linssiheijastumiksi. Muodot ja sijainti natsaa hyvin, lisäksi melkoisen epätyypillinen pilariksi.

Sirkka Karppinen - 22.3.2015 klo 14.55 Report this

Havainnosta löytyy lisää kuvia tarvittaessa. Kuvasin auringon laskua usean minuutin ajan.

Marko Pekkola - 22.3.2015 klo 15.03 Report this

Kyllä tuo on aito pilari, harvinaisempi pilarityyppi vain. Tuota lajia on esim. kuvattu jo 80-luvulta lähtien myös kaupunki yms. Ympäristöissä. Ei ole liitännäinen auringonsiltaan.

 Noissa valoisissa ja päällekkäisissä "levymäisissä" kohdissa halo (pilari) tuo esiin lähes näkymättömän ohuen jääkidealueen.

Tero Sipinen - 22.3.2015 klo 16.07 Report this

Ok, halo siis. Sattuipas hämäävästi sillan kanssa samaan kuvaan. Pystykuvassa heijastusten pitäisikin olla keskikohdan oikealla puolella (jos on rajaamattomasta kuvasta kyse).

Kiitos lisäinfosta, Marko, taas opin uutta! Sitä vaan en näytä oppivan, ettei gurun tulkintaa pitäisi mennä kyseenalaistamaan parin vuoden "kokemuksella" haloista, sori vaan, Jukka ;) No se sentään meni oiein, että on epätyypillinen pilariksi.

Ja tosiaan, Sirkka, hienot on kuvat! Eikä Lumix näköjään pahemmin tee linssiheijastuksia, vaikka kuvaa suoraan aurinkoon :)

Jukka Ruoskanen - 22.3.2015 klo 20.32 Report this

Eipä mitään, Tero. Kaikki keskustelu on aina tervetullutta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.