Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Osittainen auringonpimennys - 20.3.2015 klo 10.55 - 20.3.2015 klo 12.45 Helsinki, Viikki Observation number 36086

Visibility IV / V

Veikko Mäkelä, Ursa (Helsinki)

Seurailin pimennysta lähinnä työpaikan ympäristöstä Viikissä.  Ison osan aikaa jouduin olemaan etäkokouksessa, mutta välillä kurkistin ulos ja pitemmällä ruokatauolla seurailin tilannetta työkavereiden kanssa pihalla.  Olin ottanut kotoa mukaan kahden pimennyslasit, yhden omatekoisen Astrosolar suotimen sekä hitsauslasin, joita saatoin lainata työporukan käyttön.

Yritin kännykkäkameralla kuvaakin, mutta se ei onnistunut, sillä kamera yritti tarkentaa suodatinkalvoon. Tuloksena oli vain sinertävänvalkoinen läntti, jossa näkyy aavistus, ettei ole pyöreä. Pari työkaveria jopa onnistui vastaavassa.

Aluksi sää näytti aika tuhnuiselta ja ensimmäisissä katseluinn vähän pimennyksen alun jälkeen Aurinko oli vielä aika tuhnuinen, mutta pimentyminen kuitenkin näkyi.  Ruokatunnin aikoihin pimennys näkyi jo paljon selvemmin ja ohuesta yläpilvestä oli pikemmin hyötyä kuin haittaa, sillä se himmensi hiukan Auringon loistetta.

Odotin pimennyksen maksimiin, ennen kuin menin syömään. Sieltä palattuani otin vielä viimeiset kurkistukset. Kapeimmillaan sirppi oli ihan tyylikäs.

Valaistuksen muutoksen huomasi, kun sitä osasi tarkkailla. Se ei näyttänyt (juurikaan) pimeämmältä kuin normaalisti.  Vaikka muutama tuttavakin oli mediassa kirjoittelun takia luullut niin. Pikemminkin valaistuksessa oli outo kelmeä sävy.

Ilmakin tuntui kylmemmältä, vaikkakin arvelin sen alun perin olleen vain sään normaalia vaihtelua, mutta jälkikäteen ajatellen pimennyksellä lienee ollut vähän vaikutusta maksimivaiheen aikaan.

Kuvasin timelapse-sarjaa työhuoneeni ikkunasta. On pakko myöntää, että tein pienen aloittelijan mokan.  Paitsi etten muistanut laittaa valkotasapainoa pois automaatilta, en tutkinut, että kameran akku on päässyt vanhenemaan niin, että se hyytyi tunnin kuvauksen jälkeen vähän ennen maksivaihetta.  Onnistuneesta 124 kuvan eli 1 h 01 min sarjasta koottuna oheen neljän kuvan yhdistelmä. 

Asetin kameran ihan vain pahvilaatikon päälle ja kuvasin ikkunan läpi. Näyttää että kamera on vähän liikahdellut kuvauksen aikana.

Video sarjasta löytyy osoitteesta https://youtu.be/Dorkbxr5_kI. Kamera hakee kuvauksen aikana tarkennusta ja asetuksia, joka aiheuttaa pientä levottomuutta videoon. Pimeneminen tapahtuu jopa puolen minuutin videossa niin hitaasti, että sen huomaa kunnolla vasta pätkän lopussa.  Siksi oheinen neljän kuvan sarja on havainnollisempi.

Olisi toki kiva, jos olisi saanut sarjan läpi koko pimennyksen.


More similar observations
Technical information

Kuvat klo 10.55, 11.15, 11.36 ja 11.56
Nikon D200; Nikkor AF-S 18-70 @ 18 mm; f/8; 1/60 s; ISO 100
intervallikuvaus, väli 30 s

Comments: 3 pcs
Emma Bruus - 25.3.2015 klo 11.36 Report this

Hieno valaistushavainnollistus!

Veikko Mäkelä - 25.3.2015 klo 15.31 Report this

Hämmästyttävintä minusta on se, että jo 15 minuuttia pimennyksen alkamisesta valaistus on hiukan heikentynyt.   Tietenkin jää harmittamaan, se että jäi kuvaamatta, miten paljon valaistus olisi pimentynyt vielä viimeisen 10 minuutin aikana maksimivaiheeseen.

Veikko Mäkelä - 25.3.2015 klo 21.43 Report this

Lisäsin havaintoon videolinkin timelapse-animaatiosta.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.