Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Täydellinen auringonpimennys - 20.3.2015 klo 09.12 - 20.3.2015 klo 10.32 Midvagur, Färsaaret Observation number 36246

Visibility V / V

Pimmenyksen alussa 08:38 UTC sateli tihuisesti ja oli alavaita pilvejä. Tuntui toivottomalta. Sade lakkasi ja pilviverhon raoista sain ensimmäiset kuvat 09:12 (n 50%). Olin saannut yönsijaa yksityiseen taloon. Heidän poikansa oli jatkuvasti puhelimessa muitten kanssa. He ajelivat ympäri autolla ja ehtivät hyvää paikka. He sanoivat että yleensä täällä ei puhuta säästä, kun se kuitenkin voi muuttua nopeasti, mutta nyt siitä jatkuvasti lähetetiin tietoja. Ei missään sanottu olevan hyvää paikkaa, muuten kun siellä missä minä olin. Siellä vois olla hyvä mahdollisuus nähdä. He tulivat ja hakivat minut ja sanoivat että parin km päässä on suuri reikä pilvilaatassa! Ja kyllä. 15min ennen täydellisyyttä taivas avautui ja sain nähdä minun neljännen täydellisyyden (Suomi 1990 pilvinen!). Näkyi pari Bailyn helmiä alussa ja timanttisormus lopussa. 15min sen jälken pilviverhos saapui jälleen. Viimeiset kuvat sain otettua 10:32 UTC (n 20% jäljellä).


More similar observations
Additional information
 • Havaitut pimennysilmiöt
  • Bailyn helmet info

   Bailyn helmet voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana noin sekunti pari ennen täydellisen vaiheen alkua ja täydellisen vaiheen päättymisen jälkeen. Kyse on kirkkaista helmimäisistä valopisteistä, jotka näkyvät viimeisinä katoavasta Auringosta ja ensimmäisinä kohtina uudelleen ilmestyvästä Auringosta. Ne ovat Auringon valoa, joka tulee Kuun reunan syvistä laaksoista läpi.

   Katso kuva Baileyn helmistä täällä.

  • Timanttisormus info

   Timanttisormus-ilmiö voidaan nähdä täydellisen auringonpimennyksen aikana. Hieman ennen täydellisen vaiheen alkua Kuun ympärillä on jo valoisa sisemmästä koronasta muodostuva rengas ja Auringon viimeinen kirkas katoava osa muodostaa kuin kirkkaan timantin tälle renkaalle. Vastaava näky toistuu pimennyksen päättyessä.

    

   Timanttisormus Australian vuoden 2012 pimennyksessä. Kuva Toni Veikkolainen.

    

   Eri vaiheita timanttisormuksesta Australian vuoden 2012 pimennyksestä. Kuvat Jukka Ruoskanen.

  • Varjonauhoja info

   Varjonauhoja voidaan joskus nähdä liikkumassa maanpinnalla ja vaaleita rakenteita vasten täydellisen auringonpimennyksen aikana. Ne muistuttavat kuvioita, joita uima-altaan pohjalla näkyy kun tuuli liikuttaa vedenpintaa. Tässä tapauksessa uima-allasta vastaa ilmakehä ja Auringon kapea valo juuri ennen täydellisen vaiheen alkua ja sen jälkeen toimii valonlähteenä.

    

   Piirros varjonauhoista Sisilialaisen talon seinällä vuoden 1870 auringonpimennyksessä. Kuva Demetrio Emilio Diamilla Müller.

Technical information

Nikon D5200, Sigma 150-500mm, telekonv 2x = 1000mm. f13 ASA400 RAw-file.

Comments: 6 pcs
Janne Kari - 26.3.2015 klo 19.32 Report this

Upeaa, loistavia kuvia ja todellinen jännitysnäytelmä ollut. Hienoa!

Matti Helin - 26.3.2015 klo 20.13 Report this

Hienoa, kakkoskuva varsin upea.! 

Marko Pekkola - 26.3.2015 klo 23.11 Report this

Ohhoh! Onnistunut suomalainen havainto Fär-saarilta! Fantastista. Onnittelut. 

Joni Virtanen - 27.3.2015 klo 14.53 Report this

Mahtavaa!

Veikko Mäkelä - 29.3.2015 klo 16.23 Report this

Olet rastittanut nähneensi varjonauhoja, muttet kerro niistä mitään havaintokertomuksessasi.  Olisi kiinnostavaa kuulla, miten ja millaisina ne näit.

Janne Pyykkö - 29.3.2015 klo 20.55 Report this

Parhaimmat onnittelut! Itse yritin katsella Suduroyn saarella, ei onnistunut. Oma negatiivinen havaintoni https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/35806

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.