Contact information

Taivaanvahti,
Astronomical association Ursa
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Astronomical association Ursa

Keinovalopilareita - 23.4.2015 klo 01.03 Asikkala Observation number 37286

Visibility II / V

Samuli Ikäheimo, Lahden Ursa

Arvontalaulu soikoon taas sillä jälleen kerran raportti sopisi varsin monen kategorian alle. Maisematähtikuvaa, tähdenlentoa, keinovalopilaria.. Noh, laitetaan tämä viimeisimpään.

Eli, keinovalopilareita Vesivehmaan lentokentältä havaittuna. Pilarit lienee Vierumäen yllä ja valonlähteinä toimi todennäköisesti Versowoodin laitokset.

Varsinaisesti lähdin kuvaamaan Lyridejä, mutta jo matkalla näin pilvien pikkuhiljaa piilottavan kuunsirppiä taakseen. Lentokentällä kameroita pystyttäessä pilvimassat sitten vyöryivät päälle, mutta onneksi ne toivat mukanaan ilmeisen sopivat jääkiteet muodostaen lyhytikäiset mutta perin kauniit pilarit taivaalle. Ja ehtipä sitä muutaman tähdenlennonkin bongaamaan, joista yksi tarttui panoraamaan asti.

Ilmatieteenlaitoksen lähimmässä mittauspisteessä Pulkkilanharjulla lämpötila on ennen pilviä ollut nelisen astetta ja rintaman iskiessä tipahtanut alle kahteen. Vettäkin alkoi taivaalta ripottelemaan kamppeita autoon pakatessa.

Suurempi versio ykköskuvasta: http://www.astrobin.com/175332/

Suurempi versio kakkoskuvasta: http://www.astrobin.com/175315/

Pyöriteltävä panoraama: https://www.360cities.net/image/light-pillars-airplanes-and-a-shooting-star-at-the-airport-of-vesivehmaa-finland

  

Additional information
 • Valonlähde
  • Keinovalo
 • Halon synnyttäneiden jääkiteiden sijainti
  • Ala- tai keskipilvien sadejuovat
 • Yleiset halomuodot keinovalo
  • Auringonpilari info

   Auringonpilari on Auringosta ylös- ja alaspäin jatkuva valopylväs. Ilmiö on sitä selkeämpi mitä matalammalla Aurinko on.

   Toisin kuin muut halot, pilarit ovat tavallisia kaikissa jääkidepilvissä. Niitä nähdään niin yläpilvissä, keski- ja alapilvistä syntyneissä jääkidepilvissä kuin jääsumuissa. Talvisin pimeän aikaan jääsumu synnyttää ulkovalaisinten ylle pilareita, jotka voivat ulottua jopa zeniittiin saakka. Luonnollisilla valonlähteillä pilari on huomattavasti lyhyempi.

   Pilarit ovat yleisiä ja usein se on halonäytelmän ainoa halomuoto. Auringolla tai kuulla pilarin voi nähdä yhteensä jopa 100 päivänä ja yönä vuodessa. Pilari saattaa kuitenkin jäädä helposti huomaamatta, koska se esiintyy lähinnä valonlähteen ollessa matalalla, jolloin se jää helposti piiloon näköesteiden taakse.

   Auringonpilariin liittyy erikoinen ilmiö nimeltä valeaurinko. Se on aivan Auringon juuressa, yleensä sen alapuolella näkyvä Auringon kuvajainen. Tyylipuhdas valeaurinko hämää havaitsijaa luulemaan sitä Auringoksi. Näin tapahtuu silloin kun itse Aurinko on näkymättömissä paksumman pilven takana. Joskus taas Aurinko voi olla näkyvillä, mutta on hankalaa sanoa kumpi on oikea Aurinko.

   Valeaurinkoja nähdään keski- ja alapilvistä satavassa jääkiteisessä virgassa.

    

   Talvinen auringonpilari näkyy keskipilviä vasten matalalla olevassa, mahdollisesti maanpinnalle saakka ulottuvassa jääkidekerroksessa. Kuva Kalle Hård.  

    

   Yläpilveen syntynyt auringonpilari. Kuva Mikko Peussa.

    

   Cirrus-pilvien kuiduissa näkyy kaksi erillistä auringonpilarin kirkastumaa. Kuva Mikko Peussa.  

    

   Auringonpilari matalista pilvistä satavissa jääkiteissä. Kuva Jukka Pakarinen.

    

   Silloin kun näkymä on matalalle horisonttiin, pilarissa voi näkyä selkeä kirkastuma horisontissa. Tässä valokuvassa kirkastuma on ainoa merkki pilarista. Kirkastuma syntyy koska jääsumukerros näennäisesti tiivistyy kohti horisonttia havaitsijasta kauemmaksi mentäessä. Kovin pienialaisessa jääsumussa kirkastumaa ei voine näkyä. Kuva Marko Riikonen.

    

   Jääsumuun syntyneitä ulkovalaisinten pilareita. Kuva Jari Luomanen.

    

   Aurinko ja valeaurinko. Havaitsija ei hetkeen tiennyt kumpi kahdesta häikäisevästä valopallosta oli oikea Aurinko. Kuvista näkyy että oikea Aurinko on näistä ylempi. Kuva Tiinamari Vilkko.

Technical information

Valokuvat: Canon EOS 6D, EF 15/2.8, 10s, ISO6400. Liikkuva kuva ja sen stilli: Sony a7S, 24/1.4, ISO102400

Comments: 3 pcs
Tero Sipinen - 24.4.2015 klo 07.22 Report this

Arvontalaulu raikasi ja nalli napsahti mielestäni juuri oikealle ilmiölle. Alkaa olla aika myöhäinen vuodenaika keinovalopilareille. Komeat kuvat!

Ihmettelin ensin tuota animaatioon tallentunutta keinovalon vilkuntaa, mutta isot ISOt selittääkin sen. GIFfin aineisto on ilmeisesti videosta uutettu?

Emma Bruus - 24.4.2015 klo 09.32 Report this

On kyl hieno havaintosessio.

Markku Siljama - 24.4.2015 klo 09.50 Report this

Tuttu paikka,ajelen usein tuosta ohi.Näkyvyyttä jokasuuntaan hyvin mutta tosiaan Vierumäen ja Lahden valot turhan kirkkaat..

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.