Visibility I / V
We tested a new model binocular stand on a crescent moon as a hawk-eyed colleague glared at Venus from the clear day sky with the naked eye. With the help of the moon, it was reasonably easy to find even for a tourist, even though the distance from the sickle was just over 10 degrees uphill to the right (in the afternoon). The gaze should hit just the right spot in the clear sky, but when it hits, Venus stands out clearly. It's worth trying!
Desktop version of the site
Show the mobile version
Site development by the Skywarden team and E. Bruus.
© 2011- 2023 Ursa Astronomical Association. All rights reserved.
Privacy policy
Kiva havainto. Pitää itsekin kokeilla.
Kuun sijainti varmaan kuitenkin sen verran muuttuu joka päivä suhteessa Venukseen, että täytynee jostain ohjelmasta tai Ursan nettitähtikartasta tarkistaa onko yhä lähellä.
Kuu on vuorokauden kuluttua siirtynyt jo vajaat 15 astetta itään päin, joten siitä ei ole enää niin paljon apua. Kulmaetäisyyden mittauksissa vanha tuttu vaaksa ojennetun käsivarren etäisyydellä on n. 17 astetta. Ursan tähtikartaston ja Tähdet-vuosikirjan takakansissa on asteikot, joita käytetään samaan tapaan: suoraksi ojennetun käsivarren etäisyydellä. Onnea etsintään!
Yks kerta menin Kaivopuiston tornille tuntia ennen auringonlaskua havaitakseni päivätaivaan kohteita ennen illan näytöstä. Torniin tuli kolme virolaista ja annoin heidän katsella Venusta kaukoputkella ja sitten sanoin, että myös Jupiter on näkyvissä päivätaivaalla "tuossa suunnassa". Tyypit löysivät sen paljain silmin, mutta ite en, kun on niin suttuset silmälasit. Jupiterista erottuu päivätaivaalla kaukoputkella katsottaessa mukavasti yksityiskohtia. Myös Castor erottui kahtena ennen auringonlaskua. :)
Kiitos kannustuksesta, liian harvoin tulee testattua löytyykö planeetta päivätaivaalta. Näinhän se toimii, käsi on aina mukana, kannatta opetella käyttämään sen mittoja.