Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Upper-atmospheric lightning - 6.8.2015 at 21.24 Mikkeli Observation number 40531

Visibility II / V

Aki Taavitsainen, Mikkelin Ursa

The fireball camera facing south recorded the flashes that flashed quite clearly in the southeast. Probably the opening of this sprite season!More similar observations
Additional information
 • Upper-atmospheric lightning
  • Column sprite info

   Pylväskeijusalama (englanniksi column sprite) on hyvin korkealla ukkospilvien yläpuolella esiintyvä ja salamaa muistuttava välähdys. Pylväskeiju on keijusalaman epätavallisempi alalaji. Nimensä mukaisesti pylväskeijut muistuttavat pilarimaisia pystyviivoja.

   Kuten keijusalamatyleensä, tämäkin ilmiö kestää tyypillisesti vain noin 3-10 millisekuntia. Yläsalamoita on hyvin vaikea havaita luotettavasti muutoin kuin valoherkällä videolaitteistolla, kuten esimerkiksi valvontakameralla.

    

   Pylväskeijuja. Ilmiö näkyy lyhyinä katkonaisena valopilareina kuvan alaosassa vesileiman yläpuolella. Kuvaan on koostettu puolen tunnin aikana näkyneet pylväskeijut. Kuva Panu Lahtinen.

Comments: 9 pcs
Panu Lahtinen - 7.8.2015 at 10.18 Report this

Jep, kesän ensimmäinen on. Tai ainakaan minulle ei ole osunut.. Tämäkin jäi kuva-alan ulkopuolelle. Ja itse asiassa täällä ei ollut aurinko vielä edes laskenut, joten ei ollut kuvaus edes päällä. Onpas kyllä vaalealta taivaalta tarttunut kuvaan!

Tuohon annettuun aikaan löytyy yksi positiivinen maasalama klo 21.23.36 koordinaateista 59.3831° N, 29.0547° E. Samalla ajoituksella löytyy myös paikannus Blitzortungista: 59.393074° N, 29.075997° E.

 

Aki Taavitsainen - 7.8.2015 at 10.38 Report this

Hieno homma. Kiitos paikannuksesta. Hyvä että löytyi tuo maasalama. Tuolla alueella kameran aiempien kuvien mukaan ollut ihan kohtuullisesti salamoita. Harmi vain kun muuten oli täällä kuvauspaikalla pilvistä. Olisi voinut kenties saada useampia.

Mikko Peussa - 7.8.2015 at 13.50 Report this

Hienoa että tälle kesällekin tuli viimein keiju. Järkkärillä tämä olisi haaste kuvata, mutta olosuhteet ei nyt ole toistaiseksi istunut tälle unelmalle :)

Toni Hallikas - 7.8.2015 at 14.18 Report this

Yritin näitä bongailla puoliltaöin, kun ukkoset myllersivät Pietarin nurkilla. Ei näkynyt ainuttakaan vielä.

Aki Taavitsainen - 7.8.2015 at 22.24 Report this

Mikko, vielä on "kesää" jäljellä :-) Muistelin juuri vuosia taakse noita havaintoja. Aikaisin Mikkelistä kuvattu yläsalamahavainto taisi olla 27.7. 2010 vaaleakesä taivas ja myöhäisimpiä lähellä olevia taisivat olla nuo pohjoisimmat kuvatut yläsalamat (Column spritet) Suomen ilmatilasta Kauhajoen päältä 31.8.2010. Joten vielä on mahdollisuuksia aina jopa lokakuun loppuun toki silloin painottuu jo enempi tuonne kauas merelle.

Markku Siljama - 7.8.2015 at 22.40 Report this

Minulla on tänä kesänä soinut korvissa "sommaren är kort"-jostain syystä..:)

Mikko Peussa - 7.8.2015 at 23.29 Report this

Jos vähänkään olen perillä aiheesta, niin lämmin merivesi ruokkii yöukkosia elokuussa kun illat viilenee. Ruissalon näkötatornista on mahtava seurata kaukana leiskuavia ukkosia ja yrittäää kuvata sitä keijua ihan järkkärillä - jos siis kaukana ukkostaa. Tänä kesänä ei oikeastaan ole kesää edes ollut. Merivedet on kylmiä ja yöukkoset loistaa poissaolollaan. Toivotaan että joku vielä saa keijut myös järkkärin ruurtuun ;-) Baltian ukkoset antaa kyllä öiden pimentyessä mahdollisuuden yrittää, jos olosuhtet on kohdillaan. Haaveita pitää olla, mutta trombi ja keijut järkkärillä taitaa jäädä jälkikasvun haasteeksi. Aika loppuu kesken 50v mieheltä :)

Aki Taavitsainen - 8.8.2015 at 00.03 Report this

Juu, kyllä se näin on. Jos järkkärillä meinaa keijut kuviin saada niin Suomessa pitää kyllä kaikki osaset (ukkoset, etäisyys,pimeys, havaintopaikan selkeys, oma aikataulu yms.) napsahtaa kohdalleen ja on kyllä todella haastavaa. Hyvät hetket on vähissä. Tuolla esim. Välimeren leveysasteilla tuo on huomattavasti todennäköisempää. Mutta yrittää pitää, toivottavasti sinä tai joku muu vielä onnistuu!

Panu Lahtinen - 8.8.2015 at 03.38 Report this

Itse olen parhaana (pahimpana?) yönä ottanut noin 3000 kuvaa järkkärillä ilman saalista. Kun huomioi tulipalloilijoiden (ml. minä) keräämän saldon yläsalamoista jatkuvasti kuvaavista taivaskameroista, niin aikalailla jokaista ukkosta saa kyllä kytätä. Mutta, mitäpä se olisi harrastukset ilman haasteita ;-)

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.