Newest observations

Contact information

Taivaanvahti,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Rauhallinen revontulikaari - 29.8.2015 klo 00.43 - 29.8.2015 klo 01.02 Helsinki Observation number 41641

Visibility II / V

Lähdin hyvissä ajoin kahden kameran kanssa rinteeseen jo 28.8. klo 22:00, mutta näytöllä ei näkynyt kunnolla mitään. Kun ennusteetkaan eivät olleet lupaavia, niin lopetin 22:30  Kakkoskuvassa on rankasti rassattu viimeinen kuva. Kun taivaanvahdissa Emma sitten hoputti ulos, niin pakko oli lähteä uudestaan puoli yhdeltä kentälle, jos vaikka näytöksestä olisi jotain jämiä vielä jäljellä. Hyvin himmeä utukaari möllötti horisontissa ja täysikuu loimotti suoraan etelässä. 0:43 kaari kuitenkin virkistyi vartiksi ja läikähdykset pystyi jotenkin erottamaan silmillä. Huolellisella kuvien säätämisellä pystyi lopulta varmistamaan, että revontulihavainnosta oli kysymys.


More similar observations
Additional information
 • Kirkkaus
  • Hyvin himmeät revontulet
 • Revontulimuodot
  • Vyö info

   Vyö (englanniksi band). Vyöt ovat yleensä kapeampia, alareunaltaan mutkittelevampia, kirkkaampia ja aktiivisempia kuin kaaret. Vyöt yleensä kehittyvät kaarista.

   Vyöt voivat muodostaa J- ja U-muotoja, joskus täysiä spiraalejakin. Korona voi myös syntyä pelkistä vöistä. Vyöt ovat varsin tavallinen revontulimuoto.

    

   Revontulivyö. Kuva Merja Ruotsalainen.

    

   Revontulivyö. Kuva Matias Takala.

    

   Revontulivyö. Kuva Lea Rahtu-Korpela.


    

   Revontulivöitä. Kuva Lauri Koivuluoma.

    

   Revontulivöitä. Kuva Matias Takala.

  • Säteitä info

   Säde (englanniksi ray). Säteet ovat magneettikentän voimaviivojen suuntaisia, eli varsin pystyjä, yleensä suunnilleen vajaan asteen paksuisia valojuovia. Säteet voivat esiintyä muiden muotojen yhteydessä, lähinnä kaarissa ja vöissä, mutta myös yksinään. Lyhyet säteet ovat yleensä kirkkaimpia alareunastaan, mutta himmenevät nopeasti.

   Pisimmät, jopa lähes horisontista zeniittiin ulottuvat säteet ovat tavallisesti tasakirkkauksisia ja varsin rauhallisia, ja ne esiintyvät lyhyemmistä säteistä poiketen useimmiten muutamien säteiden ryhmissä tai yksinään. Säteet ovat vöiden tapaan hyvin tyypillinen revontulimuoto.

   Keinovalopilarit, jotka ovat jääsumussa näkyvä haloilmiö, voivat toisinaan olla hyvin samannäköisiä kuin revontulien säteet. Sekaannus on mahdollinen varsinkin silloin kun keinovalopilarit aiheuttavat lamput ovat kaukana näkymättömissä rakennusten tai metsän takana. Valokuvista ilmiön luonne viimeistään selviää.

    

   Säteitä. Kuva Tom Eklund.

    

   Säteitä. Kuva Mika Puurula.

    

   Revontuliharsosta nousee kaksi sädettä. Kuva Anssi Mäntylä.

    

   Kaksi säteistä vyötä. Kuva Jani Lauanne.

    

   Säteinen vyö ja harsoa. Kuva Jussi Alanenpää.

    

   Kaksi sädettä. Kuva Aki Taavitsainen.

    

   Tällaiset säteet saattaisi olla mahdollista sekoittaa keinovalopilareihin. Vertaa kuvaan alla. Kuva Tom Eklund.

    

   Tässä kuvassa ei ole revontulia, vaan kaikki valopylväät - myös vasemmalla ylhäällä näkyvä laaja ja diffuusi pylväs - ovat jääsumuun syntyneita keinovalopilareita. Kuva Sami Jumppanen.

    

   Revontulia ja keinovalopilareita. Kaikki sädemäiset muodot ylemmässä kuvassa ovat luultavastikin keinovalopilareita, jotka sattuvat sopivasti päällekkäin revontulivyön kanssa. Alemmassa kuvassa revontulivyö on siirtynyt eikä ole päällekkäin oranssien lamppujen tuottamien pilareiden kanssa. Revontulissa ei oranssia esiinny. Kuva Katariina Roiha. 

Comments: 5 pcs
Mikko Peussa - 29.8.2015 klo 09.24 Report this

Valosaaste haittaa, mutta kyllä ne hyvin näkyi paljain silmin etelässäkin, kun pimeyttä oli riittävästi. Onneksi vielä ainakin kemiöstä löytyy pimeyttä.

Maria Eriksson - 29.8.2015 klo 16.40 Report this

Munkkiniemessä näkyi paljain silmin revontulia 28.-29.8. välisenä yönä. Menin parvekkeelle puoli kahdentoista aikoihin ja huomasin revontulet.

Tapio Lahtinen - 29.8.2015 klo 19.28 Report this

Tokakuvassa ikäänkuin kirkkaahko tähdenlento oikeassa reunassa.

Raimo Salminen - 29.8.2015 klo 22.59 Report this

Suokista tullessa 23:15-23:45 näkyivät vaihtelevasti. Kuvia https://www.facebook.com/groups/289911137715909/permalink/1100164436690571/

Pentti Arpalahti - 30.8.2015 klo 05.06 Report this

Tokakuvassa on valitettavasti lentokone. Luoteen ja koilisen välillä on vilkasta lentoliikennettä, joten tähdenlennot on varminta todeta myös visuaalisesti. Lännessä kylläkin putosi melkein kohtisuoraan semmoinen  rauhalliseti vajoava tähdenlento, mutta eipä se mahtunut 50-millisen kuva-alaan.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending a comment I confirm that I understand and accept the system's privacy policy.