Newest observations

Contact information

Skywarden,
Ursa Astronomical Association
Kopernikuksentie 1
00130 Helsinki
taivaanvahti(at)ursa.fi

Ursa Astronomical Association

Auroras seen through breaks in the clouds - 7.9.2015 at 23.35 Valkeakoski, Sääksmäki Observation number 42129

Visibility II / V


At first, a really dull gauze was visible, which brightened and seemed to turn more into an arc. Unfortunately, the clouds began to fill the sky at a point when the reposet was little activated. Pokkari isn't really enough for these pictures, but let me show you a few pictures as they stand.More similar observations
Additional information
  • Aurora brightness
    • Dim auroras
Comments: 5 pcs
Aija Kaartinen - 8.9.2015 at 21.53 Report this

Osaako kukaan sanoa, onko pokkariräpsyistä mahdollista saada parempia käsittelemällä? Olen joskus koittanut säätää valoa ja värikylläisyyttä Picasassa, mutta tuntui, että meni vain suttuiseksi.

Mikko Peussa - 8.9.2015 at 23.23 Report this

Näyttää olevan pitkät valotukset mahdollisia tuollakin kameralla. Exif-tietojen perusteella jopa 30 sek. ISO-arvo näyttää kuitenkin vain ISO-80? Koitahan nostaa tuo ISO-arvo sinne 400-1600 tuolla valotuksella, niin jo alkaa revontulet näkyä. Mikäli se on siis kamerassa mahdollista.

Sitten tukeva jalusta ja tarkkennus kohdilleen. Sen jälkeen kuvia on ehkä helpompi myös parannella kuvankäsittelyssä. Nopeasti liikkuvissa reposissa paras kompensaatio on mahdollisimman lyhyt valotusaika suhteessa oikeaan ISO-arvoon ja suuri aukko. Tällöin reposten liike ei sekoita kuvaa.

Järkkäri on tietysti paras valovoimaisella optiikalla ja täydellä kennolla, niin kohinakin on lievempää. Kohinaa tosin saa sitten poistettua kun ensin saa kuvaan näkyvyyttä.

ISO-arvon nosto huomattavasti on siis ensiohjeeni käyttämällesi kameralle:)

Aija Kaartinen - 9.9.2015 at 01.07 Report this

Kiitos vinkeistä, Mikko!

Olen käyttänyt automaattista tähtitaivasasetusta, kun se on ollut ainut tietämäni tapa saada jotain näkyviin. Mutta siinä ei voi säätää muuta kuin aikaa 15/30/60 sekkaa.

Tarkennukseen en pysty juurikaan vaikuttamaan (paitsi piste tai laaja-alaisempi), mutta noita ISOja koitan nyt toisella asetuksella panna 1600, josko jotain sitten näkyisi. Aukkoa ei pysty säätämään, mutta valotuskorjausta voi tehdä välillä -2 ja +2 kolmasosan välein.

Jalustaa en (vielä) omista, näita kuvia räpsiessä laitoin kameran terassin kaiteelle (laiturin kaide keikkui aallokossa turhan paljon...)
Pentti Arpalahti - 9.9.2015 at 01.15 Report this

Kokeilin avata kakkoskuvaa ja ihan selvä revontulihehku näkyy pilvien välistä. Muutama tähtikin tuli näkyviin, ehkä Ison karhun käpälät.

Pentti Arpalahti - 9.9.2015 at 03.19 Report this

Panasonicissa näyttää manuaalin perusteella olevan High Sens -moodi ISO 1600 - 6400. Kokeilepa sitä. Starry sky -moodi käyttää ISO 80 -herkkyyttä ehkä kohinan vähentämiseksi.

Send a comment

Comments are checked and moderated before publication If you want to contact the observer directly about possibilities to use these images, use the Media -form.

*

*

*
characters left

By sending in this comment I confirm, that I've read and understood the the observation system's privacy policy.